Όταν Βρετανοί «έσκαβαν» το Ερεχθείο, προ Έλγιν…

Όταν Βρετανοί
«έσκαβαν» το Ερεχθείο,
προ Έλγιν…


Ερεχθείο, 1787.
Συλλογή: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.Στην παραπάνω εικόνα, βλέπετε μια άποψι του Ερεχθείου στην Ακρόπολι των Αθηνών.
Διακρίνονται κάποιοι εργάτες, που σκάβουν στην βάση της πρόστασης, κάτω από τις Καρυάτιδες. Διακρίνεται ο φρούραρχος Dizdar-aga, ο οποίος ακουμπά στον ώμο του γαμπρού του. Δύο άλλοι οθωμανοί επιστατούν τις «ανασκαφές», για να τον ενημερώνουν για τις εργασίες ή/και να ελέγχουν ότι οι Βρετανοί δεν… μεταφέρουν τυχόν ευρήματα.
Σε πρώτο επίπεδο απεικονίζεται, μάλλον, ο Τζ. Στιούαρτ, την ώρα που σχεδιάζει το μνημείο.
O πρωτότυπος τίτλος είναι «A View of the west end of the Temple of Minerva Polias, and of the Pandrosium».
Από την έκδοση των James STUART και Nicholas REVETT «The Antiquities of Athens measured and delineated by James Stuart F.R.S. and F.S.A. and Nicholas Revett painters and architects», β΄ τόμος, εκδοθείσα από τον John Nichols, στο Λονδίνο, το 1787, σελίδα 22.


Πρόκειται για εικόνες που… άνοιξαν την όρεξη και σε άλλους Ευρωπαίους «ευγενείς» τυχοδιώκτες, όπως λ.χ. ο Βρετανός διπλωμάτης εκ Σκοτίας Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν (1766-1841) που έκλεψε, χωρίς νόμιμη άδεια φυσικά, από την Αθήνα (από τον Παρθενώνα, από τον ναό της Απτέρου Νίκης και από άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος) το 1803 και το 1812 πολλά αρχαία γλυπτά, μοναδικά έργα του Φειδία, τα οποία – μετά από πολύ δυσπιστία και προβληματισμό - αγόρασε από τον Έλγιν η αγγλική κυβέρνηση, το 1816. Έκτοτε ευρίσκονται παρανόμως και παρατύπως στο Βρετανικό Μουσείο και οι Έλληνες δεν έχουν πάψει ούτε στιγμή να ζητούν την επιστροφή τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον κλέπτη ΕΛΓΙΝ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Thomas Bruce, 7th Earl of Elgin, Ερεχθειο, Ακροπολις, Αθηναι, Καρυατιδες, φρουραρχος, Διζδαρ αγας, αγας, οθωμανος, ανασκαφες, Βρετανοι, Στιουαρτ, μνημειο, Πανδροσιο, Πανδροσο, Μινερβα, Πολιας, πολιουχος, Ρεβετ, Ρεβεττ, Νικολς, Λονδινο, 1787, Βρετανια, Σκοτια, Μπρους, 7ος κομης του Ελγιν, Αθηνα, Παρθενωνας, ναος Απτερου Νικης, Νικη, 1803, 1812, γλυπτο, γλυπτικη, αρχαιοκαπηλια, Φειδιας, Αγγλια, 1816, Βρετανικο Μουσειο, οθωμανοι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ