Ο «Νόστος» με βιώματα και συναισθήματα μιας ολόκληρης ζωής στον Πειραιά, του Παναγιώτη Ανδρέου


Ο «Νόστος» με βιώματα
και συναισθήματα
μιας ολόκληρης ζωής στον Πειραιά,
του Παναγιώτη Ανδρέου

Μία ανεξάντλητη σειρά λυρικών στιχουργημάτων ενός νεοεμφανιζόμενου στον χώρο της ποίησης, του Ποριώτη παλαιού φιλόλογου καθηγητή Λυκείου, Παναγιώτη Γ. Ανδρέου, με τίτλο «Νόστος – Μία αέναη επιστροφή», εμπνευσμένη από βιώματα και συναισθήματα μιας ολόκληρης ζωής στον Πειραιά.


Τα ποιήματα έχουν αναπτυχθεί σε τρεις ενότητες:

Στην ενότητα με τίτλο: «Ταξίδι», σκιαγραφείται ο Νόστος «…ως ταξίδι, ως πλαίσιο ζωής και ως συνέχεια ζωής. Ως κινητήρια δύναμη της πορείας προς το μέλλον, μέσα από την αναζήτηση της επιβεβαίωσης του παρελθόντος και την επιδίωξη της καταξίωσης του παρόντος».

Στην ενότητα με τίτλο: «Πειραιά - Λιμάνι – Εικόνες - Σχόλια», γίνεται αναφορά στον Πειραιά και το λιμάνι του, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, σε συσχετισμό με τον Νόστο, ως «…μία Ιθάκη προορισμού και αναχώρησης, ως έναν Οδυσσέα που υπάρχει όσο ταξιδεύει, ως την πατρίδα των εμπειριών, την παρηγοριά των δακρύων, το γέλιο των χαρών...».

Η ενότητα με τίτλο: «Στίχοι-Στόχοι» περιλαμβάνει σειρά στίχων διαλεγμένων άμεσα ή έμμεσα από τα θέματα που έχουν προηγηθεί.

Συμπερασματικά ο ποιητής σημειώνει πως «…Αν κάτι μας δυσκολεύει υπαρξιακά, η "νοσταλγία", δεν είναι ο χώρος και ο χρόνος που ζήσαμε και μας λείπει. Είναι ότι αυτό που θελήσαμε όλο και αλλοτριώνεται. Η ήττα του απαιτητικού παντός από την ευκολία του τίποτα. Το "νόστιμον ήμαρ" της αγάπης για περιπλάνηση, δηλαδή η ζωή ακυρώνεται, ναυαγεί στα βράχια της ακηδίας και της εγωπάθειας. Στην επιθυμία να φτάσουμε στην "άκρη της γης", στους "τόπους των ονείρων μας" αντιτάσσεται η απροθυμία της συνήθειας και των προφάσεων. Αντί για την ορμή και τον ενθουσιασμό του "βίρα", η απάθεια και η ακινησία του "φούντο"».


Η επιμέλεια της έκδοσης είναι του εικαστικού Νίκου Δεσεκόπουλου, με την παρότρυνση του οποίου ο ποιητής «..δημιούργησε μια σειρά κειμένων που ικανοποιούν την προσωπική ανάγκη έκφρασης στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή της ζωής του..».
Το βιβλίο κοσμείται από περίτεχνες ξυλογραφίες του Νίκου Δεσεκόπουλου και καλαίσθητα σχέδια της Κατερίνας Π. Ανδρέου, που συσχετίζονται με τους αντίστοιχους στίχους-στόχους των ποιημάτων.

Το βιβλίο διατίθεται και στην «Χατζοπούλειος» Δημοτική Βιβλιοθήκη Πόρου.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΠΟΡΟΣ, ΑΝΔΡΕΟΥ, Δεσεκοπουλος, Πειραιας, Πειραιευς, ποιηση, νοστος, φιλολογος, Χατζοπουλειος Δημοτικη Βιβλιοθηκη Πορου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ