Ο Κοραής αλληλογραφούσε με τον Τζέφερσον κατά την Αμερικανική Επανάσταση!


Ο Κοραής αλληλογραφούσε
με τον Τζέφερσον
κατά την Αμερικανική Επανάσταση!
Ο σπουδαίος φιλόλογος, γεννηθείς στην Σμύρνη (Χιώτης στην καταγωγή) Αδαμάντιος Κοραής αλληλογραφούσε με τον Τόμας Τζέφερσον, κατά την Αμερικανική Επανάσταση!
Η δε αλληλογραφία σώζεται στην Βιβλιοθήκη Κοραή της Χίου.


Ο λόγιος Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833) είχε βαθειά γνώση του ελληνικού πολιτισμού. Είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού διαφωτισμού, πρωτοπόρος στην έκδοση έργων αρχαίας ελληνικής γραμματείας, υπέρμαχος της καθαρεύουσας και της απαλλαγής ξένων λέξεων από την ελληνική γλώσσα.
Ο δε Τόμας Τζέφερσον (1743-1826) ήταν ελληνομαθής, ο 3ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με δύο συνεχόμενες θητείες (1801-1809) και κύριος συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Ήταν υπέρμαχος του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας και ιδρυτής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

ΔΕΙΤΕ και ΑΚΟΥΣΤΕ την συνέντευξη του δημάρχου Χίου, Μανώλη Βουρνού, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΑΔΑΜΑΝΤΙΟ ΚΟΡΑΗ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑφιλολογος, Σμυρνη, Χιος, Κοραης, αλληλογραφια, Τζεφερσον, Αμερικανικη Επανασταση, Βιβλιοθηκη Κοραη, διαφωτισμος, εκδοση, αρχαια ελληνικη γραμματεια, καθαρευουσα, ελληνικη γλωσσα, ΗΠΑ, Αμερικη, Διακηρυξη Ανεξαρτησιας,εκκλησια, Βιρτζινια, Βουρνους, ΚΟΡΑΗΣ

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ