Αποκαταστάθηκαν οι «Πάπυροι της Πέτρας» Ιορδανίας - Είναι του 6ου αι. μ.Χ. και γραμμένοι ελληνικά!

Αποκαταστάθηκαν
οι «Πάπυροι της Πέτρας»
Ιορδανίας

Είναι του 6ου αι. μ.Χ.
και γραμμένοι ελληνικά!


Το 1993, αμερικανικές ανασκαφές σε μητροπολιτική εκκλησία της Πέτρας Ιορδανίας, στο Jabal Haroun, αποκάλυψαν έγγραφα σε παπύρους, γνωστά ως Petra Papyri, της περιόδου 530-590 μ.Χ.
Τον Φεβρουάριο του 1994 ένας Φινλανδός μελετητής ήρθε στην Ιορδανία για να δει τους «Παπύρους της Πέτρας». Απογοητεύθηκε. Ήταν εντελώς καμένοι, μια μάζα μαύρου κάρβουνου…

Τώρα, 25 χρόνια αργότερα, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι και του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν τους αποκατέστησαν, για να τους βλέπουν όλοι!

Μεταξύ των 140 χειρόγραφων παπύρων,
που ενετοπίσθησαν από τους παπυρολόγους στο αρχείο
είναι και ο «P. Petra 6»,
ο οποίος απαριθμεί τα αγαθά που ισχυρίζεται ένας ιερέας
ότι έκλεψε ένας συνάδελφός του!!!

Φωτ.: ACOR.

Η Barbara Porter, διευθύντρια του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ανατολικής Έρευνας (ACOR), σημείωσε ότι «το έργο Petra Papyri αποτελεί σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα για τον πολιτισμό της Ιορδανίας». Ωστόσο, δεν ήταν εύκολο, καθώς «στις περισσότερες περιπτώσεις οι εξωτερικές περιελίξεις των κυλίνδρων είχαν καταστραφεί», εδήλωσε ο καθηγητής Jaakko Frösén, από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, στην διάλεξη με τίτλο «The Petra Papyri V», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο ACOR.
«Οι παπύροι ήταν σαφώς νομικά και οικονομικά έγγραφα. Αποτελούσαν μέρος ενός αρχείου ή φακέλλου. Πιθανώς ενός οικογενειακού αρχείου, από τον 6ο αιώνα μ.Χ.», είπε ο κ. Frösén, σημειώνοντας ότι «τα ονόματα των προσώπων ήταν κυρίως ελληνικά, αλλά μεταξύ αυτών υπήρχαν και ονόματα Ναβαταίων, γραμμένα επίσης με ελληνικά γράμματα!».
Ο καθηγητής της Κλασσικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, κ. A. Arjava, είπε: «Στους παπύρους υπάρχουν πληροφορίες για την γεωργία, την στέγαση, την φορολογία, την καταχώρηση περιουσίας και την επίλυση των διαφωνιών στην Παλαιστίνη. Τα τοπωνύμια που εμφανίζονται στους παπύρους αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για την προ-ισλαμική αραβική γλώσσα. Τα κεφάλαια των παπυροκυλίνδρων είναι στην ελληνική γλώσσα, αναφέρονται σε συμβολαιογραφικά θέματα, νομική ορολογία, ημερολόγια και την διοίκηση στην Πέτρα. Οι επιστήμονες εξέτασαν περίπου 90 παπυρο-έγγραφα. Η συντριπτική πλειονότητα των κειμένων αφορά τον αρχιδιάκονο της μητροπολιτικής εκκλησίας, Θεόδωρο, γιο του Οβοδιανού ή των μελών της οικογένειάς του. Είναι, λοιπόν, λογική υπόθεση ότι όλοι αυτοί οι πάπυροι ανήκαν κάποτε στον Θεόδωρο, ο οποίος κράτησε γραπτώς όσα σχετίζονταν τόσο με την προσωπική όσο και με την οικονομική του ζωή. Οι Πάπυροι της Πέτρας μας παρουσιάζουν περισσότερους από 24 άνδρες που συνδέονται με την εκκλησία. Σίγουρα αντανακλά τους κύκλους στους οποίους κινήθηκε ο Θεόδωρος».

Αποσπάσματα από τους "Παπύρους της Πέτρας".
Φωτ.: Antti Arjava.

«Η διαδρομή Ερυθράς Θάλασσας-Συρίας-Παλαιστίνης-Μαύρης Θάλασσας ήταν μια σημαντική στρατιωτική και εμπορική διαδρομή, γνωστή ως Via Nova Traiana. Επίσης, χρησίμευσε ως οδός χριστιανών προσκυνητών, προς τα νότια, προς τους ιερούς τόπους της Παλαιστίνης και του Σινά. Μαζί με τον χριστιανισμό οι Ναβαταίοι εδέχθησαν την ελληνική γλώσσα ως την κύρια επίσημη γλώσσα τους. (σ.σ.: Δεν θα ήταν δύσκολο, αφού είχαν αραμαϊκή επιρροή – που είναι διάλεκτος της ελληνικής). Γι’ αυτό τα έγγραφά τους γράφτηκαν στα ελληνικά. Πολλά από τα τοπωνύμια (και ονόματα των χωριών) γύρω από την πόλη της Πέτρας ήταν αραβικά, γραμμένα με ελληνικά γράμματα. Αυτό σημαίνει ότι οι αραβόφωνες φυλές ευρίσκονταν στην περιοχή αυτή, ήδη από την προ-ισλαμική περίοδο, το νωρίτερο από τις αρχές του 6ου αιώνα - περισσότερο από 100 χρόνια πριν από τον προφήτη Μωάμεθ. Οι κύλινδροι αναφέρουν αρκετές εκκλησίες και άλλα δημόσια κτήρια, έξω από την πόλη της Πέτρας», εδήλωσε ο 
Frösén.
Προκειμένου να αποσαφηνιστούν ορισμένες υποθέσεις, το Finish Jabal Harun Project ξεκίνησε ανασκαφές το 1997. Διεξήχθησαν 8 πλήρεις ανασκαφικές περίοδοι. «Κατά την πρώτη περίοδο, το 1998, ανασκάφηκε ένα μικρό εκκλησάκι. Μπροστά από τον βωμό ευρέθη ένα μικρό μαρμάρινο θραύσμα με μόνο τέσσερα γράμματα: ΑΡΩΝ (σ.σ.: που αυθαιρέτως διαβάσθηκαν ως... ΑΑΡΩΝ), στο τέλος μιας γραμμής. Αλλά, μια εκκλησία δεν είναι “σπίτι”. Συνεχίσαμε. Βρήκαμε δωμάτια ενός μικρού μοναστηριού. Και τέλος δωμάτια ενός ξενώνα, περ. 20 τ.μ. το καθ’ ένα. Στην πραγματικότητα, ολόκληρο το κτηριακό συγκρότημα ήταν κέντρο προσκυνήματος με ξενώνα για VIP, που χρησιμοποιείτο επίσης και ως νοσοκομείο κατά την διάρκεια πανδημικών ασθενειών, όπως η πανούκλα, επιδημία κατά την εποχή του Ιουστινιανού. Το προσκυνηματικό κέντρο του Jabal Haroun ανήκει σε μια σειρά παρόμοιων κτηριακών συγκροτημάτων της Υπεριορδανίας / Τρανσιορδανίας / Transjordan [1], που ξεκινούν από την Μονή του Μωυσή στο όρος Nebo και συνεχίζουν νότια με την Μονή του Λωτ στην ανατολική ακτή της Νεκράς Θάλασσας», σημείωσε ο κ. Frösén.

ΠΗΓΗ: Times Ιορδανίας, 18 Οκτωβρίου 2018.

[1] Σημειώστε ότι αρχικώς η Ιορδανία ελέγετο Υπεριορδανία. Με τον καιρό το Υπερ ξεχάσθηκε και λέγεται απλώς Ιορδανία. Έτσι απλουστεύονται, με τον χρόνο, κάποια θέματα και σύνθετα ονόματα. Έτσι και η Βόρειος Μακεδονία, με τον καιρό, θα λέγεται απλώς... Μακεδονία, αν δεν λέγεται ήδη...

ΕΠΟΜΕΝΟ άρθρο: Τα ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ των ΝΑΒΑΤΑΙΩΝ .

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΠΑΠΥΡΟΥΣ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΝΑΒΑΤΑΙΟΙ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΑΑΡΩΝ, Πετρα, Ιορδανια, παπυρος, Φινλανδια, Παπυροι Πετρας, Ελσινκι, Μιτσιγκαν, παπυρος, νομικη, οικονομια, ελληνικα, γεωργια, στεγαση, φορολογια, περιουσια, Παλαιστινη, ισλαμ, αραβικη γλωσσα, νομικα, ημερολογιο, εκκλησια, Οβοδιανος, ιερεας, κλοπη, Ερυθρα Θαλασσας, Συρια, Μαυρη Θαλασσα, Ποντος, Τραιανος, Σινα, γλωσσα, αραμαικα, αραβες, ισλαμισμος, προφητης Μωαμεθ, ξενωνας, νοσοκομειο, πανδημια, ασθενεια, πανουκλα, επιδημια, Ιουστινιανος, προσκυνημα, Υπεριορδανια, Τρανσιορδανια, Μωυσης, Νεμπο, Λωτ, Νεκρα Θαλασσα, Jordan
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ