Ενώτια, Περιδέραια και Διαδήματα στα Αρχαία Ελληνικά Νομίσματα


Ενώτια, Περιδέραια και Διαδήματα
στα Αρχαία Ελληνικά Νομίσματα

Διάλεξη με θέμα «Ενώτια, Περιδέραια και Διαδήματα στα Αρχαία Ελληνικά Νομίσματα», με ομιλήτρια την αρχαιολόγο-νομισματολόγο Κλεοπάτρα Παπαευαγγέλου-Γκενάκου (*), συνδιοργανώνουν το ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ και η Ένωση Δροσοπηγητών Λακωνίας «Η Τσεροβά» (**) στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Αθήνα), την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19:00.


Πολυπληθή κοσμήματα αποδίδονται στα αρχαία ελληνικά νομίσματα. Στην μικρή επιφάνεια των αρχαίων νομισμάτων, η πιστή αντιγραφή των πρωτοτύπων και η μεγάλη λεπτομέρεια στην απόδοση των περίτεχνων σχημάτων, προκαλούν θαυμασμό! Διαδήματα, ενώτια, περιδέραια, πόρπες και ψέλια στολίζουν τις ανθρώπινες και θεϊκές μορφές αναδεικνύοντας έτσι την ομορφιά τους.
Οι χαράκτες-καλλιτέχνες που με περισσή δεξιοτεχνία φιλοτέχνησαν τα νομίσματα της αρχαιότητας, ακολουθώντας τον συρμό της εποχής ή υπακούοντας στις αισθητικές υποδείξεις της σύνθεσής τους, επέλεξαν να απεικονίσουν άλλοτε απλούς και άλλοτε περισσότερο πολύπλοκους τύπους κοσμημάτων. Η μεγάλη ποικιλία και η ενδιαφέρουσα τυπολογία που παρουσιάζουν οι απεικονίσεις τους, αντιστοιχούν σε πραγματικά κοσμήματα, πολλά από τα οποία μας διασώθηκαν.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γιάννης Γκενάκος, πρόεδρος της Ένωσης.


(*) Η Κλεοπάτρα Παπαευαγγέλου-Γκενάκου έλαβε το πτυχίο της Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης από τη φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της στο Kings College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου από όπου απέκτησε master στην Κλασσική Αρχαιολογία. Ειδικεύτηκε στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή νομισματική και έλαβε το Διδακτορικό της δίπλωμα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα σχετικά με την μετρολογία των Θεσσαλικών νομισμάτων. Το 2006 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Αυρηλίας Κομνηνού για το έργο της «Η Ιστορία και η Νομισματοκοπία της Νεαπόλεως».
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ιστορία, την αρχαιολογία και τις νομισματοκοπίες της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας και έχει δημοσιεύσει σχετικές επιστημονικές μελέτες. Έχει συμμετάσχει στην οργάνωση Διεθνών Νομισματικών Συνεδρίων και έχει επιμεληθεί τους τόμους των πρακτικών τους.
Εργάσθηκε αρχικά στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στη συνέχεια στο Υπουργείο Πολιτισμού στην Διεύθυνση Κλασικών και αργότερα στην Διεύθυνση Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Δίδαξε Κλασική Αρχαιολογία και Νομισματική στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος.
Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος ως επιστημονική υπεύθυνη της Νομισματικής Συλλογής της.

(**) Η Ένωση Δροσοπηγητών Λακωνίας η «Τσεροβά» ιδρύθηκε το 1976 με έδρα την Αθήνα ως πολιτιστικός σύλλογος. Στους βασικούς σκοπούς της Ένωσης συγκαταλέγονται η διατήρηση και σύσφιξη των σχέσεων των απανταχού Δροσοπηγητών, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων της περιοχής, η διατήρηση και ανάπτυξη όλων των οικιστικών, πνευματικών, πολιτισμικών και λαογραφικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής της Δροσοπηγής και γενικότερα της Μάνης. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει διαλέξεις, επισκέψεις και εκδρομές σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους σε όλη την Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Ενωτια, Περιδεραιο, Διαδημα Νομισμα, ενωτιο, Παπαευαγγελου, Γκενακου, Δροσοπηγη, Λακωνια, Τσεροβα, πορπη, ψελια, ψελι, χαρακτης, καλλιτεχνης, αισθητικη, κοσμημα, κοσμηματα, Γκενακος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ