«Έφυγε» ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Γιώργος Αθανασίου


«Έφυγε» ο ιστορικός ερευνητής
και συγγραφέας
Γιώργος Αθανασίου


Την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Γεωργίου Πόρου, μέσα σε κλίμα πένθους και οδύνης εψάλη η εξόδιος ακολουθία για τον αγαπητό φίλο, ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα Γιώργο Αθανασίου.


Στο σκήνωμα του εκλιπόντα τοποθετήθηκαν οι τιμητικές διακρίσεις από τον Δήμο Πόρου και τον Σύλλογο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου που επρόκειτο να του απονεμηθούν σε τιμητική εκδήλωση που θα γινόταν στο νησί σε περίπτωση που μπορούσε να παραστεί. 
Από μέρους της Χατζοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης της οποίας υπήρξε οργανωτής και επί σειρά ετών υπεύθυνος, απηύθυνε τον έσχατο χαιρετισμό ο σημερινός υπεύθυνος Γιάννης Μανιάτης λέγοντας τα παρακάτω:
«Αγαπητέ φίλε Γιώργο
Τελικά μας φεύγεις. Σε δάμασε οριστικά η επάρατη ασθένεια. Και σ’ αυτό το τελευταίο κατευόδιο, επίτρεψέ μου να αναλογιστώ για λίγο την αμοιβαία αγάπη και φιλία, και την κοινή δράση που μας συνέδεσε τόσα χρόνια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και σε άλλες δραστηριότητες στον τόπο μας.
Πρωτοσυναντηθήκαμε στα σχολικά θρανία και στις ενωμοτίες του προσκοπισμού στον Πόρο. Ήμασταν τότε μαζί στη 2η ομάδα Ναυτοπροσκόπων, ‘’την ομάδα που αιώνια θα ζει’’, όπως τότε τραγουδούσαμε, με πολλές δραστηριότητες και συνεχή παρουσία στα κοινωνικά δρώμενα του νησιού με δράσεις για τις οποίες η προθυμία, η φιλοτιμία, η υπευθυνότητα, η συνέπεια, η αγάπη για το ωραίο, η θέληση για δουλειά είναι ζητούμενο, ήδη από αυτές τις μικρές ηλικίες. Και ήταν τα στοιχεία που ακριβώς σε χαρακτήρισαν στη ζωή σου από εκείνη την πρώιμη εποχή. 
Αργότερα οι δρόμοι μας χώρισαν για ένα διάστημα, κι εσύ αφοσιώθηκες στη σχολαστική έρευνα και τη συγκέντρωση και ανάδειξη ιστορικών αρχειακών στοιχείων για το νησί μας, τη συγκρότηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης τη σκυτάλη της οποίας είχα τη χαρά να παραλάβω από τα χέρια σου, και τη συνεργασία μας για την ίδρυση Υπηρεσίας Τοπικού Αρχείου στο νησί, για τη διοργάνωση πολλών εκδηλώσεων από τον δήμο, τη Βιβλιοθήκη και άλλους φορείς του τόπου. Παράλληλα εσύ ξεχώρισες με τη συμμετοχή σου στη διοργάνωση σημαντικών για την περιοχή μας διεθνών αρχαιολογικών συνεδρίων, τη δράση σου ως μέλος του Συνδέσμου Τροιζηνίων, την παραγωγική προεδρία σου στον Σύλλογο Φίλων Αρχαιολ. Μουσείου, και προ πάντων το σημαντικό σου συγγραφικό έργο που τα τελευταία χρόνια μας έφερε στο φως άγνωστες, ή ανέκδοτες πολύτιμες πληροφορίες για τον Πόρο και την ευρύτερη Τροιζηνία. 
Η προσφορά σου ήταν απροσμέτρητη και πολυσχιδής σε όλη αυτή τη δημιουργική εποχή. Και μέχρι την τελευταία σου πνοή ήσουν κυριολεκτικά παρών στην πνευματική ζωή του τόπου, ακόμη και μέσα από το νοσοκομείο, παράλληλα με την επώδυνη μάχη που έδινες για την υγεία σου. 
Και τώρα έρχεται το οδυνηρό τέλος, που μας αποστέρησε να σε τιμήσουμε με μία έσχατη ηθική αμοιβή. Σκεφτήκαμε κάποιοι φορείς του τόπου και λιγοστοί καλοί σου φίλοι να σου οργανώναμε τιμητική εκδήλωση για τη μεγάλη προσφορά σου. Η σκληρή σου μοίρα δεν μας το επέτρεψε. 
Δέξου λοιπόν έστω κι αυτή την ύστατη ώρα τις τιμητικές διακρίσεις που θα σου απονέμονταν στην εκδήλωση: την πλακέτα εκ μέρους του Δημάρχου και το δίπλωμα εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου. 
Καλό ταξίδι Γιώργο μου! Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει».


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΠΟΡΟΣ, ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ