ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΟΡΓΑΝΟΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΩΝ διότι ευθύνονται και για ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ του ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ (χαμηλό δείκτη IQ, δυσμάθεια) - Τόνους η χρήση τους και στην Ελλάδα! - του Κων. Τριανταφυλλίδη

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ
ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΧΡΗΣΗΣ
ΟΡΓΑΝΟΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΩΝ
διότι ευθύνονται και για ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ του ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
(χαμηλό δείκτη IQ, δυσμάθεια)


Υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η προγεννητική έκθεση εμβρύων σε οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νευροαναπτυξιακών διαταραχών. Πρόκειται δηλ. για χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων για την υγεία από γεωργούς, ενώ υπολείμματά τους εμπεριέχονται στις τροφές ανυποψίαστων καταναλωτών!

Τόνους η χρήση τους και στην Ελλάδα!

Τα οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα (π.χ. παραθείον, μαλαθείον), αποτελούν την πιο σημαντική ομάδα εντομοκτόνων ακόμη και σήμερα παρά το ότι πολλά από τα μέλη της έχουν αποσυρθεί από την αγορά (π.χ. η χρήση του παραθείου έχει απαγορευθεί στις περισσότερες χώρες, ενώ σε ορισμένες επιτρέπεται περιορισμένη χρήση). Τα οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα φονεύουν τα έντομα καταστρέφοντας το ένζυμο χολινεστεράση, το οποίο είναι απαραίτητο για την λειτουργία του νευρικού τους συστήματος.
Σε επιστημονικό άρθρο* ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Davis στην Καλιφόρνια ζητούν άμεση κυβερνητική παρέμβαση για την σταδιακή απαγόρευση χρήσης όλων των οργανοφωσφορικών εντομοκτόνων. Υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι η έκθεση εγκύων γυναικών ακόμη και σε πολύ χαμηλά επίπεδα οργανοφωσφορικών παρασιτοκτόνων συνδέεται με διάφορες διαταραχές, όπως: χαμηλό δείκτη IQ, δυσκολίες εκμάθησης, κλπ. Η έκθεση σε οργανοφωσφορικά πριν από την γέννηση, ακόμη και σε επίπεδα που θεωρούνται σήμερα ασφαλή, συνδέεται με κίνδυνο ανάπτυξης νευροαναπτυξιακών διαταραχών.


Οι συγγραφείς του άρθρου προτείνουν τις ακόλουθες συστάσεις για την μείωση έκθεσης και προστασίας των παιδιών:

• Απαγόρευση χρήσης οργανοφωσφορικών σε γεωργικές και μη γεωργικές δραστηριότητες.
• Προληπτική παρακολούθηση του πόσιμου νερού για συγκεντρώσεις σε οργανοφωσφορικά.

Μέχρι να υπάρξει απαγόρευση χρήσης τους, οι συγγραφείς προτείνουν:

• Καλύτερη εκπαίδευση νοσηλευτών σε έκθεση σε οργανοφωσφορικά για την βελτίωση της θεραπείας των ασθενών.
• Κατάρτιση γεωργών σχετικά με τον σωστό χειρισμό και εφαρμογή των οργανοφωσφορικών παρασιτοκτόνων.
• Αυξημένη χρήση λιγότερο τοξικών εναλλακτικών παρασιτοκτόνων ουσιών.
• Τέλος, η χρήση φυτοφαρμάκων/εντομοκτόνων/παρασιτοκτόνων πρέπει να είναι συμβατή και φιλική με την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον.

(*) ΠΗΓΗ-Βιβλιογραφία: Irva Hertz-Picciotto, Jennifer B. Sass, Stephanie Engel, Deborah H. Bennett, Asa Bradman, Brenda Eskenazi, Bruce Lanphear, Robin Whyatt «Organophosphate exposures during pregnancy and child neurodevelopment: Recommendations for essential policy reforms», στο PLOS Medicine, 15 (10): e1002671, 9/11/2018.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: προγεννητικη εκθεση, εμβρυο, οργανοφωσφορικο εντομοκτονο, νευροαναπτυξιακη διαταραχη, φυτοφαρμακο, υγεια, γεωργια, τροφη, εντομοκτονο, παραθειον, μαλαθειον, παραθειο, μαλαθειο, εντομο, ενζυμο, χολινεστεραση, νευρικο συστημα, Ντειβις, Καλιφορνια εγκυος, παρασιτοκτονο, διαταραχες, δεικτης IQ, εκμαθηση, γεννηση, παιδι, γεωργος, ποσιμο νερο, νοσηλευτης, τοξικα, ζωη, περιβαλλον, Τριανταφυλλιδης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ