ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΒΡΗΚΑΝ 7.046 ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ!!!


ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΒΡΗΚΑΝ
7.046 ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ
ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ!!!


Ένας θησαυρός 7.046 ασημένιων νομισμάτων (akces / άσπρα), που κόπηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και ήταν κρυμμένα σε δύο σύνολα, ανακαλύφθηκε τυχαία από κρατούμενους της φυλακή στην πόλη Πλέβεν στην Βόρεια Βουλγαρία!
Οι φυλακισμένοι… σκόνταψαν πάνω στα δύο σπασμένα δοχεία με τους θησαυρούς στις 9 Νοεμβρίου 2018, κατά την διάρκεια γεωργικών εργασιών, σε εκτάσεις ιδιοκτησίας της φυλακής του Πλέβεν!


Ο ασημένιος θησαυρός, πιστεύεται ότι είναι θαμμένος στο έδαφος τον 19ο αιώνα. Τότε με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αγοραστούν τρία σπίτια στην Αδριανούπολη (πρώην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας)!Ζυγίζει συνολικώς 8,345 κιλά. Θα εξεταστούν διεξοδικά από τους νομισματολόγους και θα υποβληθούν σε λεπτομερή συντήρηση και αποκατάσταση.
Παρουσιάσθηκε επισήμως στα ΜΜΕ από το Περιφερειακό Μουσείο Ιστορίας του Πλέβεν στις 19 Νοεμβρίου 2018.
Τα άσπρα ήταν η κύρια νομισματική μονάδα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας!

Αξιοσημείωτοι άλλοι δυο θησαυροί νεωτέρων χρόνων που έχουν βρεθεί στο νυν έδαφος της Βουλγαρίας:


- 854 ασημένια και χρυσά νομίσματα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Δυτική Ευρώπη, από τα μέσα του 18ου αιώνα καθώς και κοσμήματα. Ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους σε ένα θησαυροφυλάκιο της Αγαθουπόλεως στην Μαύρη Θάλασσα.

- Και ένα δοχείο με ταταρικούς θησαυρούς του 1400, που περιείχε επίσης νομίσματα και κοσμήματα. Ανακαλύφθηκε στο φρούριο Καλή Άκρα (Καλιάκρα, ΒΑ. Βουλγαρίας) τον περασμένο Αύγουστο.


ΠΗΓΗ: AIB, 19 Νοεμβρίου 2018.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: θησαυρος, ασημι, νομισμα, Οθωμανικη Αυτοκρατορια, φυλακη, Πλεβεν, Βουλγαρια, 2018, γεωργια, Αδριανουπολη, ασπρο, χρυσος, κοσμημα, θησαυροφυλακιο, Αγαθουπολεη, Μαυρη Θαλασσα, Ταταριοι, φρουριο Καλα Ακρα, Καλιακρα, Θρακη, Ρωμυλια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ