Τα κινητά τηλέφωνα συνδέονται με όγκους του εγκεφάλου!


Τα κινητά τηλέφωνα
συνδέονται με όγκους
του εγκεφάλου


Οι απόψεις  σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας χαμηλής έντασης, από πηγές όπως ηλεκτροφόρα καλώδια, σταθμοί βάσης και κινητά τηλέφωνα ανανεώθηκαν.
Οι απόψεις αυτές συχνά είναι αντικρουόμενες, για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Αλλά σας παρουσιάζουμε σήμερα μια μελέτη του… 2009, μια ανασκόπηση, στην οποία οι επιστήμονες επιχείρησαν να απαντήσουν στην ακόλουθη ερώτηση: Υπάρχουν επιδημιολογικά αποδεικτικά στοιχεία για την συσχέτιση της μακροχρόνιας χρήσης κινητών τηλεφώνων με τον κίνδυνο εμφάνισης όγκου στον εγκέφαλο;


Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ναι, η χρήση κινητού τηλεφώνου για ≥10 χρόνια περίπου διπλασιάζει τον κίνδυνο διάγνωσης όγκου στον εγκέφαλο στην ίδια («ομόπλευρη») πλευρά του κεφαλιού, σε αυτήν δηλ. που προτιμάται για την χρήση κινητού τηλεφώνου. Τα δεδομένα επιτυγχάνουν στατιστική σημασία για το γλοίωμα και το ακουστικό νεύρωμα, αλλά όχι για το μηνιγγίωμα.

Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκή επιδημιολογικά στοιχεία που υποδεικνύουν μια σύνδεση μεταξύ της παρατεταμένης χρήσης κινητού τηλεφώνου και της ανάπτυξης ενός “ipsilateral” όγκου στον εγκέφαλο.

ΠΗΓΗ: Vini G. Khurana PhD, FRACS, CharlesTeo MBBS, FRACS, Michael Kundi PhD, Lennart Hardell MD, PhD Michael Carlberg MSc «Cell phones and brain tumors: a review including thelong-term epidemiologic data» / «Κινητά τηλέφωνα και όγκοι του εγκεφάλου: Μια ανασκόπηση που περιλαμβάνει τα μακροπρόθεσμα επιδημιολογικά δεδομένα», στο Surgical Neurology, vol. 72, Issue 3, Σεπτέμβριος 2009, σελ. 214-215.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΚΑΡΚΙΝΟ, ΕΔΩ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΤΗΛΕΦΩΝΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΚΑΡΚΙΝΟΣ, ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΟΓΚΟΣ, ΟΓΚΟΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ, ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ, γλοιωμα, ακουστικο νευρωμα, μηνιγγιωμα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ