Το πρώτο δημόσιο Αλληλοδιδακτικό Σχολείο των Αθηνών είναι το ιστορικό 74ο Δημοτικό Σχολείο, στην Πλάκα - του Αθ. Χ. Αγγελοπούλου


Το πρώτο δημόσιο
Αλληλοδιδακτικό Σχολείο
των Αθηνών
είναι το ιστορικό
74ο Δημοτικό Σχολείο,
στην Πλάκα

διευθυντού του 74ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
Φωτογραφίες: Γ. Λεκάκης.


Το πρώτο δημόσιο Αλληλοδιδακτικό Σχολείο της Αθήνας, γνωστό ως ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ 1875-1876, είναι το 74ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, το ισόγειο νεοκλασσικό κτήριο στην συμβολή των οδών Αδριανού και Φλέσσα στην Πλάκα.



Η εθνεγερσία του 1821, βρίσκει την Αθήνα επαναστατημένη κατά των Τούρκων στις 24 Απριλίου 1821.
Στις 10 Ιουνίου 1822 υπογράφεται η συνθήκη. Η Ακρόπολις είναι στα χέρια των Ελλήνων και το «κλεινόν άστυ» της Παλλάδος αναπνέει ελεύθερο αέρα, μετά την Φραγκοκρατία και την Τουρκοκρατία αιώνων.
Τον Απρίλιο του 1824 οι δημογέροντες των Αθηνών εκ των οποίων οι Γ. Γεννάδιος, Νικ. Βάμβας, Άνθιμος Γαζής, Γ. Κωνσταντάς, Ι. Κωλέτης, Παναγής Νοταράς, Π. Σκυλίτσης-Ομηρίδης, κ. ά., ενέκριναν την ανέγερση αλληλοδιδακτικού σχολείου.
Στην Πλάκα ορίστηκε η περιοχή του Σιτοπάζαρου, όπου βρισκόταν το κατεστραμμένο από την Επανάσταση Τζαμί της Κολώνας (από την μονολιθική μαρμάρινη κολώνα που βρισκόταν στον χώρο και σήμερα είναι στο υπόγειο του σχολείου), να ανεγερθεί Αλληλοδιδακτικό Σχολείο με την αλληλοδιδακτική μέθοδο του Α. Κοκκώνη.
Στις 10 Απριλίου 1824 η πρότασις κατατίθεται στην Β’ Εθνοσυνέλευσιν στο Άστρος Κυνουρίας, για να συζητηθεί στις 22 και 27 Ιουλίου 1824.
Η προσπάθεια όμως αυτή ματαιώθηκε ένεκα του εμφύλιου σπαραγμού.
Στις 30 Μαρτίου 1833 η ελληνική σημαία κυματίζει στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Το 1834 η Αθήνα γίνεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, με την μεταφορά της από το Ναύπλιο.
Πρώτος δήμαρχος της Αθήνας διορίζεται ο Ανάργυρος Πετράκης. Το εγχείρημα ολοκλήρωσε ο πρώτος εκλεγμένος δήμαρχος Αθηνών, Δημήτριος Καλλιφρονάς (1805-1897).


Η οικοδόμηση άρχισε το 1874 κι ολοκληρώθηκε το 1875-1876, όπως αναφέρει και η εγχάρακτη επιγραφή στο μάρμαρο της μετόπης του κτηρίου, κάτω από το αέτωμα.
Το νεοκλασσικό ισόγειο κτήριο με την μνημειακή είσοδο με τους δύο μαρμάρινους δωρικούς κίονες, το λιτό μαρμάρινο αέτωμα, με τις μαρμάρινες παραστάδες, με την επιβλητική κεντρική είσοδο και τα υψηλά παράθυρα με τα σφυρήλατα κάγκελα, το ακροκέραμα, αποτελεί στολίδι για την ιστορική «Συνοικία των Θεών» στην Πλάκα. Την ομορφιά συμπληρώνει ο μικρός κήπος με τους δύο υψηλούς φοίνικες και τα φυτεμένα παρτέρια και η μαρμάρινη κυβόσχημη περίφραξη με τα σφυρήλατα νεοκλασσικά κάγκελα.


Το σχολείο αυτό πολλοί το ξέρουν με την ονομασία «Σχολείο του Καμπάνη», γιατί εδώ εργάσθηκε ο Βασίλειος Ζ. Καμπάνης, από το 1904 ως το 1914 ως δάσκαλος και από το 1915 ως το 1938 ως διευθυντής. Ο Β. Καμπάνης γεννήθηκε στην Παροικιά της Πάρου το 1876 και πέθανε το 1942. Το 1980 με πρωτοβουλία των παλαιών μαθητών Άθου Τσούτσου, Νικόλαου Γιαλούρη κ.ά., στήθηκε η χάλκινη προτομή του Βασίλειου Καμπάνη, πάνω σε μαρμάρινη στήλη, έργο του Παριανού γλύπτη Ν. Περαντινού, ως δείγμα ευγνωμοσύνης προς τον δάσκαλό τους. Τα αποκαλυπτήρια έκανε με κάθε επισημότητα το 1980 ο υπουργός Παιδείας, Αθαν. Ταλιαδούρος.
Από το σχολείο αυτό πέρασαν πολλές προσωπικότητες της πολιτικής, της επιστήμης, της τέχνης, της κοινωνικής ζωής, όπως ο πρωθυπουργός Ξεν. Ζολώτας, ο καθηγητής Παιδιατρικής Ν. Ματσανιώτης, Αρεοπαγίτες όπως ο Άθως Τσούτσος, οι αδερφοί Μάτσα (Αρτέμης και Ορέστης), ο τραγουδιστής Πάνος Γαβαλάς, επίσκοποι, ανώτατοι δικαστικοί, κ.ά.
Το 74ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών σήμερα συνεχίζει ν’ ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, προσφέροντας εκπαίδευση στα παιδιά της Αθήνας, στα παιδιά της Ελλάδος.

74th Primary School of Athens


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑΑγγελοπουλος, 74ο Δημοτικο Σχολειο Αθηνων, δημοσιο Αλληλοδιδακτικο Σχολειο, Αθηναα, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, 1875, 1876, Δημοτικο, Σχολειο, Αθηνα, νεοκλασσικο, κτηριο, οδος Αδριανου, οδος Φλεσσα, Πλακα, εθνεγερσια, 1821, Απριλιος, Ιουνιος, 1822, Ακροπολη, 1824, δημογεροντια, Γενναδιος, Βαμβας, Γαζης, Κωνσταντας, Κωλετης, Νοταρας, Σκυλιτσης Ομηριδης, Σιτοπαζαρο, Τζαμι της Κολωνας, μονολιθος, μαρμαρο, Τζαμι της Κολονας, Τζαμι Κολωνας, Τζαμι, Κολωνα, κολονα, Κοκκωνης, Εθνοσυνελευση, Αστρος, Κυνουρια, Ιουλιος, εμφυλιος, Μαρτιος, 1833, Ακροπολις, 1834, δημαρχος, Πετρακης, Καλλιφρονας, 1874, μετοπη, αετωμα, δωρικος, κιονας, παρασταδα, σφυρηλατο, καγκελα, ακροκεραμο, φοινικας, Σχολειο Καμπανη, Καμπανης, Παροικια, Παρος, Γιαλουρης, προτομη, Περαντινος, δασκαλος,1980, Ταλιαδουρος, Ζολωτας, Ματσανιωτης, Τσουτσος, Ματσας, Γαβαλας, εκπαιδευση
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ