Η σύνδεση με την φύση συμβάλλει στην πνευματικότητα και την ψυχολογική υγεία - Των Ηλ. Καμίτση, Α. Φράνσις


Η σύνδεση με την φύση
συμβάλλει στην πνευματικότητα
και την ψυχολογική υγεία

Των Ηλία Καμίτση, Α. Φράνσις



Η επαφή με την φύση, μέσω των αισθητήρων οργάνων, αλλά και με την αίσθηση της διασύνδεσης με την φύση, έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στην ψυχολογική υγεία.
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να προσδιορισθεί ο βαθμός στον οποίο η επαφή με την φύση επηρεάζει την ψυχολογική υγεία και τον ρόλο της πνευματικότητος σε αυτήν την σχέση.
 Η έκθεση στην φύση και η αίσθηση σύνδεσης με την φύση συνδέονται θετικά με την ψυχολογική υγεία και την μεγαλύτερη πνευματικότητα.
Επί πλέον, οι θετικές σχέσεις μεταξύ της έκθεσης στην φύση και της συνάφειας με την φύση με την ψυχολογική υγεία, διαμεσολαβούν σημαντικά μέσω της πνευματικότητος.
Συμπεραίνεται ότι η πνευματικότητα μπορεί να είναι μια σημαντική πτυχή της σύνδεσης με την φύσης και, ως εκ τούτου, τα θετικά αποτελέσματα που απορρέουν από αυτήν.
Πιο απλά άνθρωποι οι οποίοι έρχονται σε επαφή με την φύση ή νιώθουν σύνδεση με αυτήν, ότι είναι δηλ. μέρος της φύσης, είχαν μεγαλύτερη ψυχολογική υγεία / ευημερία.

ΠΗΓΗ: Ilias Kamitsis (ψυχολόγος), Andrew J.P. Francis «Spirituality mediates the relationship between engagement with natureand psychological wellbeing», στο Journal of Environmental Psychology 36 (2013) 136e143.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑφυση, αισθητηρο οργανο, αισθηση, ψυχολογικη υγεια, ψυχολογια, υγεια, πνευματικοτητα, υγιεια, Καμιτσης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ