Βρέθηκε μόλυβδος σε ανθρώπινα δόντια 250.000 χρόνων! - βίντεο

Βρέθηκε μόλυβδος
σε ανθρώπινα δόντια
250.000 χρόνων!


Σε δόντια από δύο Νεάντερνταλ, τα οποία βρέθηκαν στην νυν έκταση της ΝΔ. Γαλλίας, ερευνητές από το Department of Environmental Medicine and Public Health της Ιατρικής Σχολής Icahn στο Όρος Σινά βρήκαν τα πρώτα στοιχεία μολύβδου!
Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που αναφέρει την έκθεση σε μόλυβδο στον Νεάντερνταλ και είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί τα δόντια για την ανασυγκρότηση του κλίματος της εποχής.

Απολιθωμένα ανθρώπινα δόντια 250.000 χρόνων, από Νεάντερνταλ,
που βρέθηκαν στην ΝΔ. Γαλλία.
φωτ.: Tanya M Smith.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα βιολόγων, ανθρωπολόγων, αρχαιολόγων, γεωλόγων και περιβαλλοντολόγων μέτρησε το βάριο, τον μόλυβδο και το οξυγόνο στα δόντια για ν’ αποδείξει την νόσηση, τον απογαλακτισμό, την έκθεση σε χημικές ουσίες και τις κλιματικές διακυμάνσεις κατά την ανάπτυξη δακτυλίων στα δόντια. Η στοιχειακή ανάλυση των δοντιών αποκάλυψε βραχυπρόθεσμη έκθεση στον μόλυβδο, κατά την διάρκεια των εποχών των παγετώνων, πιθανώς από κατάποση μολυσμένων τροφίμων ή νερού ή από εισπνοή από πυρκαϊές.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε λέιζερ για να δειγματοποιήσει τους δακτύλιους των δοντιών και να ανακατασκευάσει εκθέσεις του παρελθόντος.
Έτσι αποκάλυψαν ότι ο ένας εγεννήθη άνοιξη και ότι και τα δύο παιδιά Νεάντερνταλ ήταν πιο πιθανόν να έχουν αρρωστήσει κατά την διάρκεια ψυχρότερων περιόδων.
«Οι άνθρωποι πίστευαν ότι η έκθεση στον μόλυβδο συνέβη σε πληθυσμούς μόνο μετά την εκβιομηχάνιση. Αλλά αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι συνέβη προϊστορικά», ανέφερε η καθηγήτρια Christine Austin, Ph.D. «Σχεδιάζουμε να αναλύσουμε περισσότερα δόντια από τους προγόνους μας και να διερευνήσουμε πώς οι εκθέσεις μολύβδου μπορεί να έχουν επηρεάσει την υγεία τους και πώς αυτό μπορεί να σχετίζεται με το πώς οι οργανισμοί μας ανταποκρίνονται στον μόλυβδο σήμερα».


ΠΗΓH: Tanya M. Smith, Christine Austin, Daniel R. Green, Renaud Joannes-Boyau, Shara Bailey, Dani Dumitriu, Stewart Fallon, Rainer Grün, Hannah F. James, Marie-Hélène Moncel, Ian S. Williams, Rachel Wood και Manish Arora «Wintertime stress, nursing, and lead exposure in Neanderthal children» / «Χειμερινό στρες, νοσηλεία και έκθεση σε μόλυβδο σε παιδιά Νεάντερνταλ», The Mount Sinai Hospital / Science Advances, 31 Οκτωβρίου 2018.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σχετικά με ΔΟΝΤΙΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: δοντια, Νεαντερνταλ, Γαλλια, Ιατρικη, Σινα, μολυβδος, Νεαντερταλ, κλιμα, βιολογια, ανθρωπολογια, περιβαλλον, βαριο, μολυνση, οξυγονο, δοντι, νοσηση, απογαλακτισμος, χημεια, δακτυλιος, παγετωνας, τροφιμα, νερο, πυρκαια, λειζερ, ανοιξη, χειμώνας, βιομηχανια, υγεια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ