Γρηγόρης Μπαλογιάννης ο αγιογράφος - Έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο


 Γρηγόρης Μπαλογιάννης
ο αγιογράφος

Έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 19:30 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση «Γρηγόρης Μπαλογιάννης Αγιογράφος».
Στην έκθεση παρουσιάζονται 50 έργα που φωτίζουν ολόκληρη την καλλιτεχνική πορεία του αγιογράφου Γρηγόρη Μπαλογιάννη. Επίσης, προβάλλεται βίντεο που αναφέρεται στη ζωή του καλλιτέχνη, η σκηνοθεσία του οποίου ανήκει στον Χρήστο Κωνσταντόπουλο.


Ο αγιογράφος Γρηγόρης Μπαλογιάννης γεννήθηκε το 1938 στην Τρικοκκιά Γρεβενών και ανατράφηκε στο ορφανοτροφείο Γρεβενών και στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο Θεσσαλονίκης. Το 1963 εισάγεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και αποφοιτά το 1965 με βραβείο νωπογραφίας και τεχνικής φορητών εικόνων. Έχοντας μελετήσει σε βάθος το σύνολο της βυζαντινής και μεταβυζαντινής ζωγραφικής επέλεξε στο έργο του ένα ύφος που ακολουθεί το πρότυπο της «πλατιάς τεχνοτροπίας» της Μακεδονικής Σχολής με λαμπερά, έντονα χρώματα. Παράλληλα επιχείρησε να ανανεώσει τη βυζαντινή εικονογραφία εμπλουτίζοντάς την με νέους εικονογραφικούς τύπους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι τύποι της Παναγίας της Στοργής, και του Ιησού Χριστού Δημιουργού του Σύμπαντος.
Συνεργάστηκε με τον Φώτη Κόντογλου στην αγιογράφηση του Ναού του Αγίου Νικολάου Πατησίων μεταξύ 1963-1965 και με τον Κώστα Γεωργακόπουλο στον Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Βούλα Αττικής κ.α.
Ιστόρησε πλήθος ενοριακών ναών σε όλην την Ελλάδα, φιλοτέχνησε τέμπλα και φορητές εικόνες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα του ύφους του αποτελούν οι ναοί Αγίας Σοφίας Ψυχικού (1973), Παναγίας Μαρμαριώτισσας (1976) και Αγίου Ελευθερίου (1998-2001) στο Χαλάνδρι, Αγίου Σπυρίδωνα στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς (1968), Τιμίου Σταυρού Χολαργού (1973-1974), Αγίου Θεράποντα Θεσσαλονίκης (1979-1982), κ.ά.

Διάρκεια έκθεσης: Έως 13 Ιανουαρίου 2019.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑΒυζαντινο και Χριστιανικο Μουσειο, εκθεση, Μπαλογιαννης, Αγιογραφος, αγιογραφια, Κωνσταντοπουλος, Τρικοκκια, Τρικοκια, Γρεβενα, ορφανοτροφειο, Παπαφειο Ορφανοτροφειο, Θεσσαλονικη, Σχολη Καλων Τεχνων, νωπογραφια, εικονα, βυζαντιο, ζωγραφικη, τεχνοτροπια, Μακεδονικη Σχολη, Μακεδονια, χρωμα, βυζαντινη εικονογραφια, Παναγια της Στοργης, Ιησους Χριστος Δημιουργος του Συμπαντος, Στοργη, Ιησους, Χριστος, Συμπαν, Κοντογλου αγιογραφηση, Ναος, Αγιος Νικολαος Πατησιων, Γεωργακοπουλος, Κοιμηση Θεοτοκου, Βουλα, Αττικη, τεμπλο, Αγια Σοφια, Ψυχικο, Παναγια Μαρμαριωτισσα, Αγιος Ελευθεριος, Χαλανδρι, Αγιος Σπυριδωνας, Αργοστολι, Κεφαλονια, Τιμιος Σταυρος, Χολαργος, Αγιος Θεραποντας, Θεσσαλονικη, Αγιος Θεραπων, Αγιος Σπυριδων, Κεφαλλονια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ