Ο Κρητικός Μακεδονομάχος Ευθύμιος Καούδης από τον Καλλικράτη Χανίων


Ο Κρητικός Μακεδονομάχος
Ευθύμιος Καούδης
από τον Καλλικράτη Χανίων

Ο Κρητικός Ευθύμιος Καούδης (από τον Καλλικράτη Σφακίων, του νομού Χανίων) πρωτοπόρος του Μακεδονικού Αγώνα. Ο Καούδης πολέμησε επί σειρά ετών στην Μακεδονία, συνεργάσθηκε με τον Στρεμπενιώτη, τον καπετάν Κώτα, τον Κατεχάκη, τον Τσόντο.
Τον Φεβρουάριο του 1904 η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε στην Μακεδονία ομάδα αξιωματικών με σκοπό να διερευνήσει εάν ήταν γόνιμο το έδαφος και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αναληφθεί ένοπλη δράση. Ο Ευθύμιος Καούδης, ο οποίος ήταν γνώστης της περιοχής, συνόδευσε τον επί κεφαλής της ομάδας, Αλέξανδρο Κοντούλη.
Ο Ευθύμιος Καούδης έφυγε από την ζωή στις 17 Δεκεμβρίου 1956…

Φωτογραφία: Αρχείο ΙΜΜΑ.

Το Κέντρο Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ) του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κατέχει ένα μέρος από το χειρόγραφο Ημερολόγιο του Ευθυμίου Καούδη, στο οποίο αναφέρονται επιχειρησιακές λεπτομέρειες και πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των σωμάτων και των εντοπίων στα ταραγμένα χρόνια του Αγώνα. Αποτελείται από 36 σελίδες, πυκνογραμμένες με μολύβι, που καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τις 11 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου 1904 με καθημερινές εγγραφές.

ΠΗΓΗ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Μουσείο Μακεδονικού ΑγώναΠροξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 229778

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ | Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09:00-20:00 & Σάββατο 10:00-14:00
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ | Ενήλικες 2€ - Μαθητές 1€
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ | Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ | Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο κτήριο που στέγαζε το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Είναι προσβάσιμο κυρίως με λεωφορείο ή με τα πόδια, για όσους διαμένουν εντός του ιστορικού κέντρου.
Όσοι έρχονται από τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 39, 33 και θα πρέπει να αποβιβαστούν στη στάση «Μητρόπολη», στην οδό Μητροπόλεως.
Όσοι έρχονται από την ανατολική είσοδο της πόλης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 33, 39 και να αποβιβαστούν στη στάση «Αγία Σοφία» στην οδό Τσιμισκή.
Κοντά στο μουσείο δεν υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης στάθμευσης, στην περιοχή όμως υπάρχουν σταθμοί αυτοκινήτων επί πληρωμή.
Επίσης, για τα Ι.Χ. στην περιοχή του Μουσείου και στο ιστορικό κέντρο λειτουργεί το σύστημα στάθμευσης ithesi

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑΚρητη, Καουδης, Καλλικρατης, Σφακια, νομος Χανιων, Χανια, Μακεδονικος Αγωνας, Μακεδονια, Στρεμπενιωτης, καπεταν ΚωταςΚωτας, Κοτας, Κατεχακης, Τσοντος, 1904, Κοντουλης, 1956, Κεντρο Ερευνας Μακεδονικης Ιστοριας και Τεκμηριωσης, ΚΕΜΙΤ, Μουσειο Μακεδονικου Αγωνα, χειρογραφο, Ημερολογιο, μολυβι

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ