Καταδίκη δύο ιδιοκτητών φωτοτυπικών καταστημάτων για παράνομη φωτοτύπηση βιβλίων

Καταδίκη δύο ιδιοκτητών
φωτοτυπικών καταστημάτων
για παράνομη
φωτοτύπηση βιβλίων

Δύο καταδικαστικές αποφάσεις εξέδωσαν οι πρωτοβάθμιες δικαστικές αρχές Θεσσαλονίκης και Θράκης, εις βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων φωτοτύπησης που παραβίαζαν τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων. Οι σχετικές μηνυτήριες αναφορές είχαν κατατεθεί το 2011 και το 2013 από τον ΟΣΔΕΛ[1], στο πλαίσιο της δράσης του κατά της πειρατείας στα έργα του λόγου.

Στην πρώτη περίπτωση, το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης εκδίκασε την Τετάρτη 5/12/2018, υπόθεση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων που αφορούσε κατάστημα φωτοτύπησης που βρίσκεται στην οδό Μελενίκου στη Θεσσαλονίκη, και καταδίκασε τον υπεύθυνο σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με ανασταλτικό χαρακτήρα.

Η δίωξη του καταδικασθέντος έγινε στις αρχές του 2013, όταν μετά από την υποβολή μηνυτήριων αναφορών του ΟΣΔΕΛ, ακολούθησε συντονισμένη επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας σε πέντε φωτοτυπικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης. Στα καταστήματα του καταδικασθέντος είχαν βρεθεί περισσότερα από 60 παράνομα φωτοτυπημένα αντίγραφα ολόκληρων βιβλίων, ενώ συνολικά στις πέντε επιχειρήσεις βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερα από 200 έτοιμα φωτοτυπημένα ολόκληρα βιβλία και 9 σκληροί δίσκοι με εκατοντάδες ψηφιοποιημένα βιβλία, έτοιμα για εκτύπωση.

Στη δεύτερη περίπτωση, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θράκης εκδίκασε την Τετάρτη 7/11/2018 υπόθεση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων που αφορούσε κατάστημα φωτοτύπησης στην Κομοτηνή, και καταδίκασε τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης σε ποινή πέντε μηνών φυλάκισης με ανασταλτικό χαρακτήρα.

Η δίωξη του καταδικασθέντος έγινε στα τέλη του 2011, όταν μετά από έρευνα και την υποβολή μηνυτήριων αναφορών του ΟΣΔΕΛ, ακολούθησε συντονισμένη επιχείρηση της Ασφάλειας Κομοτηνής σε δύο φωτοτυπικές επιχειρήσεις της πόλης. Στα καταστήματα των καταδικασθέντων είχαν βρεθεί περισσότερα από 70 παράνομα φωτοτυπημένα αντίγραφα ολόκληρων βιβλίων.

Οι έρευνες του ΟΣΔΕΛ συνεχίζονται αδιάλειπτα σε όλη την Ελλάδα, προς εντοπισμό όσων παρανομούν εις βάρος συγγραφέων, εκδοτών, μεταφραστών και όλων των επαγγελματιών που ασχολούνται με τη δημιουργία και παραγωγή πρωτότυπων έργων γραπτού λόγου.

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2018.

ΠΗΓΗ: ΟΣΔΕΛ, Θεμιστοκλέους 73, 10683 Αθήνα, τηλ. 210-3849100,  e-mail.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Σχετικά με τον ΟΣΔΕΛ: Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) είναι μη κερδοσκοπικός αστικός συνεταιρισμός. Σκοπός του είναι η συλλογική διαχείριση και προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των δημιουργών και εκδοτών έργων του λόγου, και λειτουργεί από το 1997 με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού (σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4481/2017). Εκπροσωπεί περισσότερους από 7.500 συγγραφείς, δημοσιογράφους, μεταφραστές, περισσότερους από 800 εκδότες βιβλίων/περιοδικών/τύπου και σχεδόν το σύνολο των αλλοδαπών έντυπων έργων μέσω συμβάσεων αμοιβαιότητας με 31 χώρες. Αποστολή του είναι να διευκολύνει τη νόμιμη πρόσβαση ή/και αναπαραγωγή έντυπων έργων για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών ή για τη χρήση από επιχειρήσεις, να εισπράττει και να αποδίδει τα δικαιώματα στους δικαιούχους, καθώς και να προστατεύει τα έργα τους από τη λογοκλοπή και την πειρατεία. Επιδιώκει τη βελτίωση της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τη συνειδητοποίηση της σημασίας των πνευματικών δικαιωμάτων από την Ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, υλοποιεί δράσεις πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου, μία εκ των οποίων είναι η καταγραφή της εκδοτικής παραγωγής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας διατηρεί και ενημερώνει συνεχώς τον πιο εκτενή ηλεκτρονικό κατάλογο εκδόσεων. Επίσης εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνείς ενώσεις συλλογικής διαχείρισης (IFRRO, PDLN κλπ.).

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ, ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ