Ο Κολοκοτρώνης φτάνει στον Πειραιά, από το... Παρίσι! - του Στέφ. Μίλεση

Ο Κολοκοτρώνης
φτάνει στον Πειραιά,
από το... Παρίσι!

Του Στέφανου Μίλεση

Στις 5 Οκτωβρίου του 1902 έρχονται από την Αθήνα, στο λιμάνι του Πειραιώς, μέλη της Επιτροπής Ανεγέρσεως του Ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, με σκοπό να παραλάβουν τα κιβώτια που απέστειλε από το Παρίσι ο γλύπτης Λάζαρος Σώχος και που είχαν εναποτεθεί από την προηγούμενη ημέρα στην πειραϊκή προκυμαία.
Επρόκειτο για τρία ξύλινα κιβώτια, που περιείχαν τον ορειχάλκινο έφιππο ανδριάντα του Κολοκοτρώνη, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Σώχος στο Παρίσι.
Το πρώτο κιβώτιο περιείχε ολόκληρο τον ανδριάντα, ενώ τα άλλα δύο παραστάσεις της Μάχης των Δερβενακίων και τον Κολοκοτρώνη να εμψυχώνει τους πολεμιστές του.
Τα κιβώτια με αφετηρία το Παρίσι έφθασαν στον Πειραιά, μέσω Χάβρης, από όπου φορτώθηκαν σε ατμόπλοιο με προορισμό τον Πειραιά.
Η αρχική σκέψη ήταν τα κιβώτια να έρθουν Πειραιά μέσω Μασσαλίας, αλλά δεν εφαρμόσθηκε, καθώς το ύψος και οι διαστάσεις το ενός κιβωτίου δεν επέτρεπε την φόρτωσή του σε σιδηρόδρομο και την διέλευσή του από τα τούνελ της διαδρομής!
Αυτός ο ανδριάντας αποτελούσε το δεύτερο αντίτυπο. Το πρώτο τοποθετήθηκε στο Ναύπλιο το 1901, ενώ το δεύτερο παρ’ ότι έφθασε στον Πειραιά το 1902, τοποθετήθηκε στην Αθήνα το 1904.



Ο ανδριάντας με όπλα τοποθετημένα στην βάση του,
λάφυρα των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913.
ΠΗΓΗ: ΕΛΙΑ.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΠΕΙΡΑΙΑ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: 1902, Αθηνα, λιμανι, Πειραιας, Επιτροπη, Ανδριαντας, Κολοκοτρωνης, Παρισι, γλυπτης, Σωχος, Πειραευς, προκυμαια, ορειχαλκος, εφιππος, Μαχη Δερβενακιων, Δερβανακια, Χαβρη, ατμοπλοιο, Μασσαλια, σιδηροδρομος, τουνελ, Ναυπλιο, 1901, 1904, Μιλεσης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ