Αρμονικές Χαράξεις. Ο αρχιτέκτων Βασίλειος Κουρεμένος στο Παρίσι


Αρμονικές Χαράξεις

Ο αρχιτέκτων Βασίλειος Κουρεμένος στο Παρίσι

Στην ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 18.30, εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων η περιοδική έκθεση «Αρμονικές Χαράξεις. Ο αρχιτέκτων Βασίλειος Κουρεμένος στο Παρίσι». Η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ως ελάχιστο φόρο τιμής, συνδιοργανώνουν την έκθεση, φωτίζοντας τα χρόνια της νεότητας του ταλαντούχου Ηπειρώτη και την εποχή του, όπως αναδεικνύονται από το πολύτιμο Αρχείο του.


Η τρίτη συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων υλοποιείται, από 17 Δεκεμβρίου 2018 έως 10 Φεβρουαρίου 2019, στο ισόγειο και τον όροφο του ιστορικού οικήματος Βασιλείου Πυρσινέλλα, όπου εδρεύει η Πινακοθήκη, και αφιερώνεται στον Βασίλειο Κουρεμένο (1875-1957), 60 χρόνια μετά τον θάνατό του. Η έκθεση βασίζεται στο Αρχείο του Ηπειρώτη αρχιτέκτονα, με αυθεντικές μαρτυρίες του βίου του, το οποίο κληροδότησε στον Δήμο Ιωαννιτών. Εξ άλλου, προγραμματίστηκε στο πλαίσιο της επετείου των 10 χρόνων από την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.
Οι «Αρμονικές Χαράξεις», τις οποίες εισήγαγε ο αρχιτέκτονας Gustave Umbdenstock (1866 -1940), ήταν σχέδια σε χαρτί, με μελέτες της διαρκούς ρυθμικής σταθερότητας των βασικών σχημάτων, κύκλων, τριγώνων και τετραγώνων, προκειμένου να γίνει κατανοητό το υπόβαθρο της αισθητικής κλασικών έργων, όπως η ζωφόρος του Παρθενώνα. Δεκατρία τέτοια σχέδια σε χαρτί παρουσιάζονται στην περιοδική έκθεση, από αυτά που ο Κουρεμένος φύλαγε ως κόρη οφθαλμού στο Αρχείο του.
Ο Κουρεμένος, που μεγάλωσε στα Γιάννενα μεταξύ 1887 και 1889, εκπροσωπούσε την Ήπειρο και τη διαχρονική Ελληνική παιδεία συνάμα με τη Γαλλική παιδεία του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

Στην Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων:
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη: 08:00 - 15:00
Παρασκευή: 08:00 - 21:00
Σαββατο: κλειστά
Κυριακή:
10:00 - 13:00 & 18:00 - 21:00
Είσοδος Ελεύθερη.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑΔημοτικη Πινακοθηκη Ιωαννινων, εκθεση, Αρμονικες Χαραξεις, αρχιτεκτων, Κουρεμενος, Παρισι, Ιωαννινα, Ηπειρος, Πινακοθηκη, αρχιτεκτονικη, Αρμονια, σχεδιο, ρυθμος, σταθεροτητα, σχημα, κυκλος, τριγωνο, τετραγωνο, αισθητικη, κλασσικο εργο, ζωφορος, Παρθενωνας, Γιαννενα, Γαλλια, παιδεια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ