Αρχαίο χάλκινο μελανοδοχείο, από το ιερό της Μαίας!


Αρχαίο χάλκινο μελανοδοχείο
από το ιερό της Μαίας!


Ένα αρχαίο μελανοδοχείο από χαλκό, του 1ου-2ου αιώνα μ.Χ., που βρέθηκε σε έναν τάφο στην νεκρόπολη του αρχαιολογικού χώρου Gomilice στο Guberevac, στο βουνό Κοσμά (Kosmaj), στην κεντρική Σερβία.
Το βουνό ευρίσκεται νοτίως του Βελιγραδίου, της πρωτεύουσας της Σερβίας. Έχει υψόμετρο 626 μέτρων. Είναι το υψηλότερο σημείο ολόκληρης της περιοχής του Βελιγραδίου. Είναι το ένα από τα δύο «Βουνά του Βελιγραδίου» (το άλλο είναι το βουνό Άβαλα / Avala).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΦΡΥΓΕΣ, ΕΔΩ.

Το βουνό εξήχε, ως νησί, και ίσως να ήταν και κατοικήσιμο όταν γύρω του κατέκλυζε την περιοχή η Παννονική Θάλασσα, μια τεράστια λίμνη των κεντρικών Βαλκανίων.
Το όρος Κοσμά ήταν μια σημαντική περιοχή εξόρυξης, ήδη από την προ-ρωμαϊκή εποχή. Οι εντόπιοι εξήγαγαν άργυρο, σίδηρο και μόλυβδο. Τον 3ο αιώνα μ.Χ., τα ορυχεία του Κοσμά ήταν ήδη από τα πιο σημαντικά στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία! Διοικούνταν από τον Ρωμαίο πρεσβευτή Babenius, το όνομα του οποίου διατηρείται ακόμη: Το γειτονικό χωριό λέγεται εξ αυτού Babe! Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 100 αρχαία ορυχεία στον Κοσμά, που ευρίσκονται 2 χιλιόμετρα κάτω από το έδαφος σε μια ζώνη συνολικού πλάτους 25 χλμ.! Φαίνεται, λοιπόν, πως για όλην αυτήν την παραγωγή και καταγραφή του ορυκτού πλούτου, χρειάσθηκαν «τόνους μελάνι», όπως θα λέγαμε σήμερα. Γι’ αυτό και ένα από τα πιο διάσημα ευρήματα της περιοχής είναι το μελανοδοχείο της φωτογραφίας (του Εθνικού Μουσείου Σερβίας στο Βελιγράδι), που βρέθηκε σε τάφο, προφανώς κάποιου γραφιά-καταγραφέα-λογιστή αυτών των επιχειρήσεων.


Είναι σημαντικό να αναφέρω, ότι τα πρώτα μελανοδοχεία, σύγχρονου τύπου, είναι γνωστά ήδη από την κλασσική Ελλάδα (ήδη από τον 5ο αι. π.Χ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

Μετά την ρωμαϊκή περίοδο, οι δραστηριότητες εξόρυξης σταμάτησαν. Αναζωπυρώθηκαν στον Μεσαίωνα. Στις δεκαετίες 1970-1990, εμπειρογνώμονες από το Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου διερεύνησαν την περιοχή. Ανακάλυψαν πολλές νεκροπόλεις και νεκροταφικές οδούς, γύρω από τα χωριά Babe, Stojnik και Guberevac. Έως και σήμερα σώζονται πολλά μεταλλεία, εργαστήρια, οικισμοί και νεκροπόλεις σε όλο το βουνό!
Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει 361 τάφους ρωμαϊκής εποχής στην περιοχή Gomilice, με πολλά ενδιαφέροντα ταφικά κεραμικά, κοσμήματα, γυάλινα αγγεία, αγαλματίδια, εργαλεία, κλπ.

 ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑμελανοδοχειο, χαλκος, ταφος, νεκροπολη, Γκομιλιτσε, Γκουμπερεβατς, Κοσμα, Σερβια, Βελιγραδι, Αβαλα, Κοσμας, θεα Μα, Μεγαλη Μητερα, Μαι, Μαια, Θρακες, Μακεδονες, Βρυγες, Φρυγες, Μακεδονια, Θρακη, Βρυγηιδες λιμνες, λιμνη, Πρεσπες, Πρεσπα, Ιστρος, Δουναβης, Παννονικη Θαλασσα, Παννονικη λιμνη, Βαλκανια, Παννονια, Πανονια, εξορυξη, αργυρος, σιδηρος, μολυβδος, ορυχειο, Ρωμαική Αυτοκρατορια, Ρωμαιος, πρεσβευτης, Μπαμπενιους, Μπαμπε, ορυκτα, μελανι, γραφιας, καταγραφεας, λογιστης, Μεσαιωνας, νεκροπολις, Στοινικ, μεταλλειο, εργαστηριο, οικισμος, ταφικα, κτερισματα, κεραμικη, κοσμημα, γυαλι, υαλι, αγγειο, αγαλματιδιο, εργαλειο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ