Αρχαιολογικός χάρτης των λόφων των Αθηνών (Φιλοπάππου, Μουσείο, Πνύκα και Νυμφών) του Burnouf, το 1849...

Αρχαιολογικός χάρτης
των λόφων των Αθηνών
(Φιλοπάππου, Μουσείο, Πνύκα και Νυμφών)
του Burnouf,
το 1849...


Η περιοχή των λόφων των Αθηνών, Μουσείου, Πνύκας και Νυμφών, ερευνήθηκε συστηματικά από τον Γάλλο Émile-Louis Burnouf (1821-1907) όταν ακόμα ήταν σπουδαστής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Οι διατριβές του ήταν πάνω στον Πλάτωνα και την λατρεία του Ποσειδώνα.
Κατά την δίμηνη παραμονή του στην Αθήνα το 1849 - επί Όθωνος - ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με «τα βραχώδη υψώματα που φέρουν τα ίχνη των αρχαίων κατοίκων της πόλης πολύ περισσότερο από κάθε άλλο μέρος» και αποτύπωσε σε χάρτη τις αρχαίες οικίες, τους δρόμους, τις δεξαμενές, τους τάφους «της πόλεως των βράχων», καθώς και τμήμα του τείχους που εκτείνεται επάνω στους δυτικούς λόφους.

Ο συνοδευτικός χάρτης της έκδοσης
με την αποτύπωση των αρχαιοτήτων των Δυτικών Λόφων (Φιλοπάππου, κ.ά.)
από τον Burnouf, το 1849.

Η πραγματεία του Burnouf με τίτλο «Σημείωμα για το σχέδιο των αρχαίων Αθηνών» [Notice pour le plan d’Athènesantique] (1856) είναι μια νοητή περιδιάβαση στους αρχαίους λόφους με πλούσιες περιγραφές των ορατών την εποχή εκείνη αρχαίων καταλοίπων.
Ο Em. Burnouf διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Nancy. Αργότερα (1867-1875), διευθυντής της Γαλλικής Σχολής. Ήταν αντισημίτης, οπαδός της ανωτερότητος της "αρίας φυλής" και εις των προδρόμων των ναζιστικών θεωριών...
Ανάμεσα σε άλλα, έγραψε "Ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας" (2 τόμοι, 1869), το "Ο αθηναϊκός θρύλος" (1872), το "Η πόλη και η Ακρόπολη της Αθήνας σε διαφορετικές εποχές" (1877), κ.ά. Ο Burnouf ήταν από το 1868/69 επί τιμή μέλος της Ελληνικής Φιλολογικής Κοινωνίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η ελληνική μετάφραση και η γλωσσική επιμέλεια του «Σημειώματος» έγιναν από τα μέλη του "Διπύλου", Μαρία Μουρκούση και Δέσποινα Αλεξανδρή, αντίστοιχα.

Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου χάρτη των Αθηνών, στου οποίου την δημιουργία αναφέρεται ο Burnouf στο «Σημείωμά» του. Ο χάρτης αυτός είχε βρεθεί σε κακή κατάσταση διατήρησης, αλλά διασώθηκε και συντηρήθηκε ύστερα από επίμονες προσπάθειες του Γάλλου Guy Vottéro, καθηγητή Γλωσσολογίας των αρχαίων γλωσσών στο τμήμα Ιστορίας και Πολιτισμών της Αρχαιότητας και του Μεσαίωνα στο Πανεπιστήμιο της Λωρραίνης.


Ο χάρτης των Αθηνών του Burnouf φυλάσσεται στην Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου στο Νανσύ.

Άρα γε, θα ζητήσει ακριβές ψηφιακό αντίγραφό του
κάποιος δήμαρχος των Αθηναίων;
Ή υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων;
Ή το υπουργείο Πολιτισμού;


ΔΕΙΤΕ την πραγματεία του στο ΔΙΠΥΛΟΝ.

ΔΕΙΤΕ το «Σημείωμα για το σχέδιο των αρχαίων Αθηνών» ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ ψηφιακό αντίγραφο του χάρτη
των ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: Université de Lorraine / Direction de la Documentation.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑλοφος, Αθηνα, Μουσειο, Πνυκα, Λοφος Νυμφων, νυμφη, Γαλλια, Μπουρνουφ, Γαλλικη Αρχαιολογικη Σχολη, Αθηναι, 1849, βραχος, αρχαία οικια, αρχαιος δρομος, δεξαμενη, ταφος, πολη των βραχων, τειχος, λοφοι Αθηνων, 1856, αρχαια, Μουρκουση, Αλεξανδρη, χαρτης, εκδοση, Φιλοπαππου, Βοττερο, Βοτερο, Λωρραινη, Λωραίνη, Βιβλιοθηκη, Πανεπιστημιο Νανσυ, Νανσι, Οθων, Οθωνας, Πνυξ, Πλακα, Θησειο, Πλατωνας, Πλατων, Ποσειδωνας, Ποσειδων, αντισημιτισμος, εβραιοι, ανωτεροτητα, αρια φυλη, ναζι, ελληνικη λογοτεχνια, 1869, 1872, Ακροπολη, 1877, Ακροπολις, Κωνσταντινουπολη, Κωνσταντινουπολις
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ