ΔΥΟ ΗΛΙΟΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ - ΔΕΙΤΕ την "απαγορευμένη" ταινία του Γ. Σταμπουλόπουλου

ΔΥΟ ΗΛΙΟΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ
ΔΕΙΤΕ την "απαγορευμένη" ταινία
του Γ. Σταμπουλόπουλου

Η ταινία αυτή τοῦ Γιώργου Σταμπουλόπουλου (*), παραγωγῆς 1991, ἐξιστορεῖ τήν ἐπικράτησι τοῦ ἀνθελληνικοῦ ἑβραιο-χριστιανισμοῦ κατά τόν 4ο αἰῶνα.

Παίζουν οἱ: Piotr Fronczewski, Benoit Roussel, Νικηφόρος Νανέρης, Κατ. Ραζέλου, Γ. Ἀρμένης, Κατ. Διδασκάλου, Γ. Κυρίτσης, κ.ἄ.


Με ἀγγλικούς ὑπότιτλους.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ταινία, ΕΔΩ.

(*) Ο Γ. Σταμπουλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936.
Από το 1956, και για μια δεκαετία, εργάζεται σαν πρώτος βοηθός σκηνοθέτη ή διευθυντής παραγωγής σε περισσότερες από πενήντα ελληνικές ταινίες ή ξένες παραγωγές που γυρίστηκαν στην Ελλάδα.
Το γύρισμα της πρώτης του ταινίας μεγάλου μήκους ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ σημαδεύεται από την κήρυξη της δικτατορίας, τον Απρίλη του 1967. Η ταινία, που έφθασε λαθραία στο Φεστιβάλ του Locarno το 1968 και βραβεύθηκε με το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (Fipresci), απορρίφθηκε, τον επόμενο χρόνο, απ’ τη χουντική επιτροπή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Σε όλη τη διάρκεια της δικτατορίας απέχει από κάθε δημιουργική κινηματογραφική δραστηριότητα, και ασχολείται βιοποριστικά με την παραγωγή και τη σκηνοθεσία διαφημιστικών ταινιών, γυρίζοντας πάνω από χίλιες στο διάστημα 1968-1984.
Στον χώρο του κινηματογράφου επανέρχεται με τη Μεταπολίτευση (1974), με το σενάριο για την ταινία ΝΕΜΕΣΙΣ, που το απαγορεύει η Νέο-Δημοκρατική λογοκρισία και η ταινία δεν γυρίζεται ποτέ. Ανάλογες είναι στην ίδια περίοδο και οι απαγορεύσεις για τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ.
Στο διάστημα 1980-1991 γυρίζει τρείς ταινίες μεγάλου μήκους:
ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΟΞΑ ΤΡΑΒΑ, ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ, ΔΥΟ ΗΛΙΟΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ, και κάποιες τηλεταινίες για την κρατική και την ιδιωτική τηλεόραση.
Ακολουθεί μια απουσία δεκαπέντε ετών και το 2006 γυρίζει την τελευταία του ταινία ΠΑΝΔΩΡΑ.
Είναι παντρεμένος με τη ζωγράφο Τζούλια Ανδρειάδου και έχει μια κόρη κι ένα γιό.
Το Αρχείο του βρίσκεται στο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ από τον Οκτώβριο του 2012.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΔΥΟ ΗΛΙΟΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ, ΗΛΙΟΣ, ΟΥΡΑΝΟΣ, απαγορευμενη, ταινια, Σταμπουλοπουλος, 1991, ανθελληνισμος, εβραιοχριστιανισμος, Νανερης, Ραζελου, Αρμενης, Διδασκαλου, Κυριτσης, χριστιανισμος, εβραιοι, κινηματογράφος, λογοκρισια, 1936, σκηνοθετης, δικτατορια, Φεστιβαλ Λοκαρνο, βραβειο, χουντα, Φεστιβαλ Θεσσαλονικης, Νεα Δημοκρατια, ΕΡΤ, Ανδρειαδου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ