Ο σπάνιος αρχαίος ελληνικός κρατήρας που κατείχε ένας αρχιμανδρίτης… Με την σκηνή του γάμου Διονύσου-Αριάδνης! Ξεπουλήθηκε 338.500 δολλ. ΗΠΑ!!!


Ο σπάνιος αρχαίος ελληνικός κρατήρας που κατείχε
ένας... αρχιμανδρίτης…

Με την σκηνή των γάμων Διονύσου-Αριάδνης! Ξεπουλήθηκε 338.500 δολλ. ΗΠΑ!!!



Ένας περίφημος αρχαίος ελληνικός ερυθρόμορφος κάλυκας-κρατήρας, από την ελληνική Απουλία, που αποδίδεται στον «Ζωγράφο της Αθήνας 1714» (περίπου του 375-350 π.Χ.), επωλήθη από τον Οίκο δημοπρασιών Sothebys στην δημοπρασία της 7.6.2012, έναντι… 338.500 δολλ. ΗΠΑ!
Ήταν μια δημοπρασία με «ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΑ, ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΟ-ΑΣΙΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ (έργα τέχνης)»!.. που απέφερε στον Οίκο… 5.063.750 δολλ. ΗΠΑ!!!


Ο κρατήρ έχει ύψος 41,3 εκατ.!
Στο εν λόγω αγγείο εικονίζεται νεαρός ο θεός Διόνυσος, ιδιαίτερα στεφανωμένος, στολισμένος και με περίτεχνη κόμη, να ξαπλώνει σε έναν πλούσια κεντημένο ανάκλιντρο (πρόγονο του... καναπέ), να σηκώνει έναν κάνθαρο με το δεξί του χέρι και να ψυχαγωγείται από μια γυναίκα, που κάθεται χαμηλά στα πόδια του και παίζει 11χορδη άρπα! Μια μαινάδα κρατά έναν θύρσο και ένα θυμιάριο / θυμιατήρι. Πίσω της μια παράξενη κίστη. Ένας επίσης νεαρός του θιάσου του, γυμνός σάτυρος, επίσης με θύρσο, στεφανωμένος, αγγίζει ελαφρώς το χέρι του Διονύσου! Ένα γυναικείο προσωπείο θεάτρου είναι επάνω από την σκηνή, στολισμένο με ειλητό. Κι ένα κλαδί κισσού. Η σκηνή διαδραματίζεται μια θερινή νύχτα – διότι ο Διόνυσος είναι γυμνός από την μέση και πάνω και εικονίζεται και το φεγγάρι. Επίσης, ένα τραπέζι, ένα καλάθι με καρπούς και ένας πύραυνος (μαγκάλι) αναμμένο, με 4 ωοειδείς γλώσσες φωτιάς, στο κάτω μέρος της εικόνος. Λεπτομέρειες δίνονται με προσθήκη κίτρινου και λευκού χρώματος.
Στο πίσω μέρος του αγγείου, μια γυναίκα που κρατά μια κίστη (ξύλινη κασετίνα) και έναν ειλητό (ταινία), πλαισιώνεται από δύο νέους, έτοιμους να την στεφανώσουν.

Ο Έλλην καλλιτέχνης εικονίζει μια σκηνή από την Θρακική-Κρητική Μυθολογία, λίγο πριν τον γάμο του Διονύσου με την Αριάδνη. Που διασκεδάζουν την προηγούμενη νύχτα, όπως κάνουν και σήμερα, οι άνδρες και οι γυναίκες, στην Ελλάδα, μια νύχτα πριν τον γάμο τους!!!
Η συνέχιση και διατήρηση των εθίμων, αποδεικνύει συνέχεια του ιδίου λαού…


Το ιδιαίτερο αυτού του αγγείου, πλην του μοναδικά αποδιδομένου θέματος, είναι ότι το «κατείχε», λένε, ένας… «άγιος άνθρωπος» ο… αρχιμανδρίτης του καθεδρικού ναού του Durham, George Waddington (1793-1869) - πώς άρα γε; Από ποιον/ποιους; Με ποια νομιμότητα; Τι ήθελε ο παππάς ένα αγγείο με τέτοιο... "σκανδαλιστικό" θέμα; Αυτός το… «κληροδότησε» στον ναό, το 1869… Ο ιερός ναός απεδέχθη την κληρονομιά, χωρίς να εξετάσει εάν αυτά που κληρονομεί είναι νομίμως αποκτηθέντα ή όχι… Μετά, ο William Randolph Hearst (από το San Simeon Καλιφόρνια, inv. αρ. 2351), το… «απόκτησε» (!) από τον ναό του Durham το 1936, μέσω της Goldschmidt. Από την εταιρεία Hearst Corporation (Galleries Parke-Bernet, Νέα Υόρκη, στην δημοπρασία «Works of Art, Furniture & Architectural Elements - Συλλογή του Late William Randolph Hearst», 5-6.4.1963, αρ. 101), το«απόκτησε» ο Jan Mitchell το 1963, κατά πάσαν πιθανότητα κατά την παραπάνω πώληση… Έκτοτε, ο αρχαίος ελληνικός κρατήρας εκτίθετο στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (αρ. L 63.21.6 και L.1988.81.5), από το 1963 έως το 2011...
Έτσι, το αρχαίο ελληνικό έργο τέχνης άλλαζε χέρια, για να ξεπλυθεί η παρανομία και να όλα να «φαίνονται» ωραία και καλά, με επίφαση-βιτρίνα νομιμότητος…
Εν τω μεταξύ, όλα αυτά τα χρόνια, καμμιά ελληνική κρατική υπηρεσία δεν διεκδίκησε το έργο τέχνης, μόνος νόμιμος κληρονόμος του οποίου είναι ο ελληνικός λαός…

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
A. D. Trendall «Phlyax Vases» (BCIS Supplement 19), 2nd. ed., Λονδίνο, 1967, αρ. (XXI), pl. 14b.
E. W. Handley «The Poet Inspired?», στο Journal of Hellenic Studies, τ. 93, 1973, σελ. 106, pl. 1b.
A. D. Trendall και Alexander Cambitoglou «The Red-figured Vases of Apulia», αρ. I, Oxford, 1978, σελ. 212, αρ. 152, pl. 67,1-2.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑερυθρομορφος καλυκας, κρατηρας, Απουλια, Ζωγραφος της Αθηνας, Αθηνα, Ιταλια, Οικος δημοπρασιων Σοθμπι, Σοθμπις, δημοπρασια, ΑΙΓΥΠΤΟΣ, κρατηρ, Διονυσος, στεφανι, κομη, κεντημα, ανακλιντρο, καναπες, κανθαρος, ψυχαγωγια, γυναικα, μουσικη, αρπα, μαιναδα, θυρσος, θυμιατηρι, κιστη, θιασος, γυμνος, σατυρος, προσωπειο, θεατρο, ειλητος, κισσος, θερινη νυχτα, φεγγαρι, σεληνη, τραπεζι, καλαθι, καρπος, πυραυνος, μαγγαλι, ωο, αυγο, γαμος, Αριαδνη, εθιμο, αρχιμανδριτης, καθεδρικος ναούς, Νταρχαμ, Γουαντινγκτον, Χιρστ, Αγιος Συμεων, Καλιφορνια, Γκολντσμιθ, Νεα Υορκη, Μιτσελ, Μητροπολιτικο Μουσειο Τεχνης, ξεπλυμα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ