Ο αρχαίος θρακικός χρυσός θησαυρός του Κράλεβο - Αφιέρωμα λόγω του θανάτου του αρχαιολόγου που τον ανακάλυψε…

Ο αρχαίος θρακικός
χρυσός θησαυρός του Κράλεβο

Αφιέρωμα λόγω του θανάτου
του αρχαιολόγου
που τον ανακάλυψε…


Ο Βούλγαρος αρχαιολόγος Georgi Ginev, γνωστός για την ανακάλυψη του αρχαίου θρακικού χρυσού θησαυρού του Kralevo, στην περιοχή Targovishte, τον Ιούλιο του 1979, απεβίωσε στις 11 Ιανουαρίου 2019.
Ο Ginev συμμετείχε στην έρευνα και την καταγραφή περισσοτέρων από 800 αρχαιολογικών χώρων!

Μέρος του αρχαίου θρακικού χρυσού του Κράλεβο. 

Όσον αφορά την εργασία του επάνω σε αρχαίους ελληνικούς χώρους:

- το 1983-1984, διερεύνησε μια νεκρόπολη αρχαίων θρακικών ταφών, κοντά στην πόλη Paydushko,
- το 1992 ανέσκαψε αρχαίο θρακικό τάφο (4ου - 3ου αι. π.Χ.) κοντά στην πόλη Chernokaptsi,
- το 1996 βρήκε ένα αρχαίο θρακικό νεκροταφείο κοντά στην πόλη Vrani Kon του Omurtag.

Ωστόσο, ο Ginev είναι γνωστός για τις ανασκαφές του, στην νεκρόπολη κοντά στην πόλη Kralevo, όπου βρήκε 6 αρχαίους θρακικούς τάφους. Εκεί, στον Τύμβο 3, ανακάλυψε τον «χρυσό θησαυρό του Kralevo» στον τάφο ενός αποτεφρωμένου Θράκα αριστοκράτη (του 3ου αιώνα π.Χ.). Έτσι, το Targovishte μπήκε σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις «αρχαίου θρακικού χρυσού της Βουλγαρίας» στον κόσμο (σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ελβετία, Γερμανία, Βέλγιο, Μεξικό και πολλές άλλες…
Στον ταφικό τύμβο 2, η ομάδα του Ginev βρήκε ένα αγγείο γεμάτο με καμένα οστά και τέφρα. Οι τύμβοι 4 και 5 βρέθηκαν να μην περιέχουν τάφους ή ίχνη ταφών. Στον τύμβο 6, ανακάλυψαν έναν ορθογώνιο θρακικό τάφο, λεηλατημένο πλήρως από κυνηγούς θησαυρών!
Αλλά ο θολωτός τύμβος 3 της θρακικής νεκρόπολης στο Kralevo αποδείχθηκε ότι ήταν ο καλύτερα διατηρημένος από τους έξι. Ήταν άθικτος! Ο «αρχαίος θρακικός χρυσός θησαυρός του Kralevo» αποτελείται από περίπου 60 χρυσά, ασημένια και σιδερένια αντικείμενα: Ένα χάλκινο κράνος, ένα σιδερένιο σπαθί, αγγεία διακοσμημένα με μαύρο βερνίκι, αγγείο με τα οστά και την στάχτη του θαμμένου ανθρώπου (που τιμήθηκε με πλούσια κηδεία, για την μετά θάνατον ζωή του), δύο χρυσά σκουλαρίκια (σε σχήμα φιδιών), δύο βραχιόλια από ασήμι και χρυσό (με κεφάλια λιονταριού), ασημένιο θώρακα, σιδερένιο τσεκούρι, στλεγγίδες (άρα ίσως να ήταν και αθλητής), 47 διακοσμητικά (λ.χ. για ιμάντα αλόγου, βάρους 300 γραμμαρίων!) , χρυσό μενταγιόν για το μέτωπο του αλόγου (σε σχήμα «οκτώ» διακοσμημένο με κεφαλή αετού, και τον Ηρακλή, γρύπες κ.ά. – άρα ίσως μας παραπέμπει σε κάποια σχέση με την Θήβα της Βοιωτίας ή την Κρήτη), κλπ. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους θησαυρούς της αρχαίας Θράκης, που ανακαλύφθηκαν στην Βουλγαρία, ο χρυσός θησαυρός του Kralevo είναι αξιοσημείωτος για την εκλεπτυσμένη χειροτεχνία των κοσμημάτων του! Περαιτέρω ανασκαφές του τάφου 3 έδειξαν ότι ανηγέρθη επάνω από ένα ιερό! Ανακάλυψε εκεί πήλινους βωμούς, εστίες και τελετουργικούς λάκκους, που περιείχαν δύο σκελετούς αλόγων και έναν σκελετό σκυλιού. Ένα αξιοσημείωτο εύρημα είναι ότι ένας από τους πήλινους βωμούς ομοιάζει με αυτούς που ανακαλύφθηκαν στην Σευθόπολη, την πρωτεύουσα του αρχαίου θρακικού βασιλείου των Οδρυσών, πολλά ερείπια του οποίου παραμένουν σήμερα… βυθισμένα, στον… πυθμένα της… τεχνητής λίμνης Koprinka, κοντά στο Καζανλάκ, όπου η περίφημη κοιλάδα των Θρακών βασιλέων των Οδρυσών).
Τα αρχαία θρακικά ελληνικά φύλα Γέτες και Οδρύσες κατοικούσαν τότε στην περιοχή της Θράκης (νυν νότιας Βουλγαρίας).
Άρα ο τάφος, και το ιερό, αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος που είχε ταφεί ήταν ένας πολύ σημαντικός Θραξ αριστοκράτης. Κανείς απλός αξιωματούχος δεν θα μπορούσε να έχει τον τάφο του επί ιερού.
Ο χρυσός θησαυρός Kralevo επεστράφη στο Μουσείο Ιστορίας του Targovishte το 2012, 33 χρόνια μετά την ανακάλυψή του. Από το 2015 είναι μόνιμα στην συλλογή του μουσείου.
Ο «θρακικός χρυσός θησαυρός του Kralevo» θυμίζει δύο άλλους αρχαίους θρακικούς χρυσούς θησαυρούς με ευρήματα αλόγων, που βρέθηκαν επίσης στην βορειοανατολική Βουλγαρία:

- Τον «χρυσό θησαυρό του Ivanski-Svetshari» (ανακαλύφθηκε το 2012),
καθώς και
- τον «χρυσό θησαυρό του Primorsko» (ανακαλύφθηκε το 2016, κοντά στο Primosko στην Μαύρη Θάλασσα).

Όλα δείχνουν την αναμφισβήτητη κυριαρχία των αρχαίων Θρακών, στην ευρύτερη περιοχή των ανατολικών Βαλκανίων (τουλάχιστον)...

Και βέβαια, ας μην ξεχνάμε τα ευρήματα της δικής μας Δοξιπάρας Έβρου

ΠΗΓΕΣ:  ΑΙΒ, 12.1.2019.
Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις».
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Βουλγαρια, Γκινεβ, Γκινεφ, Θρακη, χρυσος, θησαυρος, 1979, νεκροπολη, ταφος, νεκροταφειο, ανασκαφη, νεκροπολις, Κραλεβο, Τυμβος, αποτεφρωμενος, Θρακας, αριστοκρατια, ΗΠΑ, Ιαπωνια, Ελβετια, Γερμανια, Βελγιο, Μεξικο, αγγειο, οστα, τεφρα, θολωτος, ασημι, σιδηρος, χαλκος, κρανος, σπαθι, μαυρο, βερνικι, οστο, σταχτη, κηδεια, μετα θανατον ζωη, σκουλαρικι, φιδι, βραχιολι, λιονταρι, θωρακας, τσεκουρι, στλεγγιδα, αθλητης, διακοσμηση, ιμαντας, αλογο, μενταγιον, οκτω, 8, αετος, Ηρακλης, γρυπας, Θηβα, Βοιωτια, κοσμημα, ιερο, πηλος, βωμος, εστια, τελετουργια, λακκος, σκελετος, αλογο, σκυλι, βωμος, Σευθοπολη, Οδρυσες, εχνητη, λιμνη, Κοπρινκα, Καζανλακ, κοιλαδα Θρακων βασιλεων, Γετες, αριστοκρατες, Ταργκοβίστε, μουσειο, ιππος, Ιβανσκι, Σβετσαρι, Πριμορσκο, Μαυρη Θαλασσα, Πόντος, Βαλκανια Δοξιπαρα, Εβρος, νομος Εβρου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ