ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ των ληγμένων και μη ΔΑΚΡΥΓΟΝΩΝ ΑΕΡΙΩΝ: Μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο! - του Κων. Τριανταφυλλίδη


ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
των ληγμένων
και μη ΔΑΚΡΥΓΟΝΩΝ ΑΕΡΙΩΝ

Μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο!

Του καθηγητού Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη

Κατά την έκρηξή τους προκύπτουν οξείδια κυανίου και το ασφυξιογόνο αέριο φωσγένιο[1] (χρησιμοποιήθηκε ως χημικό όπλο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).
 Δακρυγόνα αέρια είχαν χρησιμοποιηθεί και στο πεδίο της μάχης, αλλά η χρήση τους στον πόλεμο απαγορεύεται πλέον από τη Διεθνή Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα. Περιέργως επιτρέπεται η χρήση τους για τον έλεγχο διαδηλώσεων σε πολλές χώρες.
 Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ, 26.11.2018), το δακρυγόνο είναι χημικό αέριο που προσβάλλει τους βλεννογόνους ιστούς του αναπνευστικού συστήματος και κάνει τα μάτια να δακρύζουν. Προκαλεί ρινική καταρροή, φλεγμονές του δέρματος, χημικά εγκαύματα, πονοκέφαλο και ναυτία.


ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Πέρα από τους προηγούμενους, υπάρχει κίνδυνος σοβαρού και μόνιμου τραυματισμού ή θανάτου όταν χρησιμοποιείται δακρυγόνο αέριο. Αυτό περιλαμβάνει τους κινδύνους από το να χτυπηθούν άνθρωποι από κασέτες δακρυϊκού αερίου, οι οποίες περιλαμβάνουν σοβαρούς μώλωπες, απώλεια όρασης, κάταγμα κρανίου, αποβολές, καρδιακές και ηπατικές βλάβες και ακόμη και θάνατο. Τα άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως το άσθμα και οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να χρειάζονται, μετά την έκθεσή τους, νοσηλεία και αναπνευστική υποστήριξη. Πολλοί άνθρωποι εξετάζουν και τις πιθανές μακροπρόθεσμες βιολογικές επιπτώσεις της έκθεσης δακρυγόνων, σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στις δυτικές χώρες. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται αστυνομικοί, διαδηλωτές, πολίτες και δημοσιογράφοι.

ΛΗΓΜΕΝΑ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ

Χρησιμοποιήθηκαν από την Αστυνομία στην μεγαλειώδη συγκέντρωση για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα (20.11.2019). 
Σε μελέτη που έγινε συλλογή χιλιάδων δοχείων ληγμένων δακρυγόνων που εκτοξεύθηκαν από τις αρχές της Βενεζουέλας, το 2014, διαπιστώθηκε ότι ληγμένα αέρια διασπώνται σε οξείδια κυανίου, το ασφυξιογόνο άχρωμο αέριο φωσγένιο (χρησιμοποιήθηκε ως χημικό όπλο κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο) και άζωτο που είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία (βλ. "Bombas lacrimógenas que usa el gobierno están vencidas y emanan cianuro (+ recomendaciones)". La Patilla (in Spanish). 8.4.2017. Retrieved 9.4.2017).

ΠΗΓΕΣ-Βιβλιογραφία:
Karagama, et al. Βιβλιογραφία. Short-term and long-term physical effects of exposure to CS spray. J R Soc Med. 2003 Apr; 96(4): 172–174. Summary. At one hour, all but 2 individuals still had symptoms; respiratory and oral symptoms were significantly more prevalent in the directly exposed group. At one month, only oral symptoms were significantly more prevalent.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:


[1] Το φωσγένιο αντιδρά με το νερό των ιστών του αναπνευστικού συστήματος και παράγει διοξείδιο του άνθρακα και υδροχλωρικό οξύ. Το υδροχλωρικό οξύ διαλύει τις μεμβράνες των πνευμόνων και οι πνεύμονες γεμίζουν με νερό. Το άτομο παθαίνει πνευμονικό οίδημα, αιμορραγία και βρογχιολίτιδα, που μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ