Στην Ελλάδα έχουν υπάρξει, εν συνόλω, επτά Κοινοβούλια - Εκδοχές κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα και οι αρχιτεκτονικοί τους αντικατοπτρισμοί - της Αμ. Κωτσάκη


Στην Ελλάδα έχουν υπάρξει
εν συνόλω
επτά Κοινοβούλια

Εκδοχές κοινοβουλευτισμού
στην Ελλάδα
και οι αρχιτεκτονικοί τους
αντικατοπτρισμοί

Της Αμαλίας Κωτσάκη,
αναπληρώτριας καθηγήτριας Πολυτεχνείου Κρήτης


Με δεδομένο ότι ο αρχιτεκτονικός τύπος των κοινοβουλίων δεν εμφανίζει εξέλιξη και παραμένει σταθερός από τον 19o αιώνα, που είναι η εποχή της ανέγερσης των περισσότερων, κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο, η μελέτη τους δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την διεθνή και ελληνική ιστοριογραφία της αρχιτεκτονικής.
Η μελέτη της σχέσης ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και τον κοινοβουλευτισμό στην νεώτερη και την σύγχρονη Ελλάδα μέσα από την διερεύνηση των κοινοβουλίων, των «θεάτρων της Δημοκρατίας», θα μπορέσει να φωτίσει αδιερεύνητες πτυχές του μεταξύ τους διαλόγου.
Ταυτόχρονα θα δώσει την δυνατότητα να ερμηνευθεί η εξέλιξη του ελληνικού κοινοβουλευτισμού με πρίσμα θέασης την αρχιτεκτονική και γενικότερα τον χώρο, εμπλουτίζοντας τις θεωρήσεις αυτού του τόσο κρίσιμου θέματος.


Στην Ελλάδα έχουν υπάρξει εν συνόλω επτά κοινοβούλια (*):
Κατ’ αρχάς, οι πρώτες βουλές των Ελλήνων πριν από την μεταφορά της “καθέδρας” στην Αθήνα, δηλαδή οι βουλές του Ναυπλίου και της Αίγινας.
Στην συνέχεια, η πρώτη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα, πρωτεύουσα πλέον του κράτους, η λεγόμενη σήμερα Παλαιά Βουλή.
Και, τέλος, το σημερινό Κοινοβούλιο στην πλατεία Συντάγματος (Παλαιά Ανάκτορα).
Υπάρχουν όμως και οι βουλές της Κρήτης, των Ιονίων και της Σάμου πριν από την Ένωσή τους με την Ελλάδα, οι οποίες, στο πλαίσιο ιδιότυπων ημιανεξάρτητων πολιτειακών μορφωμάτων, διέθεταν κτήρια κοινοβουλίων:

- Η Κρητική Βουλή,
- Η Ιόνιος Βουλή,
και
- η Βουλή της Ηγεμονίας της Σάμου.

Από τα 7 αυτά κοινοβούλια μόνο τα τρία λειτούργησαν σε κτήρια που σχεδιάστηκαν και κτίστηκαν ειδικά για τον σκοπό αυτό:
- Η Παλαιά Βουλή στην Αθήνα,
- Η Ιόνιος Βουλή
Και
- Η Βουλή της Ηγεμονίας της Σάμου.

Οι σημαντικές μεταξύ τους διαφοροποιήσεις ως προς την διάταξή τους καθιστά τον ελληνικό χώρο πρόσφορο για την διερεύνηση της σχέσης αρχιτεκτονικής και κοινοβουλευτισμού.

Το Βουλευτήριο 50 "βουλευτών-προκρίτων" της Πολιόχνης στην Λήμνο.
Οι Έλληνες είχαν δημοκρατία τουλάχιστον 5.000 χρόνια πριν από σήμερα...
Φωτ.: Γ. Λεκάκης.

(*) ΣΗΜΕΙΩΣΗ Γ. Λεκάκη: Στο σημείο αυτό είναι καλό να υπενθυμίσουμε στους Έλληνες, ότι το αρχαιότερο Κοινοβούλιο στον κόσμο, ευρέθη και λειτούργησε στην Πολιόχνη της Λήμνου (βλέπε ανωτέρω φωτογραφία του Γ. Λεκάκη), τουλάχιστον από την 3η χιλιετία π.Χ.
Ιδού και η επίσημη επιγραφή του μνημείου, στον αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης:


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στην διάλεξη που θα επιχειρήσει την παρουσίαση των παραπάνω κοινοβουλίων μαζί με μια προσπάθεια ερμηνείας των σημαντικών διαφοροποιήσεων που εμφανίζει η αρχιτεκτονική τους. Θα αναζητηθούν τα πρότυπά τους, αρχαία και νεώτερα, και οι αναφορές τους στα κοινοβούλια των ηγεμονευόντων κρατών καθώς και των εκδοχών κοινοβουλευτισμού που το καθ’ ένα στεγάζει.

Η διάλεξη θα δοθεί Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019 στις 18.30 στο ΕΜΠ, Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 2.

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - Εργαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής - Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής - Διαλέξεις της Πέμπτης

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑκοινοβουλευτισμος, Ελλαδα, αρχιτεκτονικη, Κωτσακη, κοινοβουλιο, θεατρο, Δημοκρατια, διαλογος, επτα, βουλη, καθεδρα, Αθηνα, Ναυπλιο, Αιγινα, Παλαια Βουλη, πλατεια Συνταγματος, Παλαια Ανακτορα, Συνταγμα, Ανακτορα, Κρητη, Ιονιο, Επτανησα, Σαμος, Κρητικη Βουλη, Ιονιος Βουλη, Βουλη Ηγεμονιας Σαμου, Ηγεμονια Σαμου, Πολιοχνη. Λημνος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ