Κινδυνεύει να καταρρεύσει το παλιό μοναστήρι στα Σίσσια Κεφαλονιάς! Και αδιαφορούν όλοι! - του Του Γερ. Μινέτου


Κινδυνεύει να καταρρεύσει
το παλιό μοναστήρι
στα Σίσσια Κεφαλονιάς!

Και αδιαφορούν όλοι!


ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ του Γεράσιμου Μινέτου
τελειόφοιτου Ιστορικού-Αρχαιολογικού
  

Ανήμερα τ’ Άη Βασιλειού και μετά το μεσημεριανό γιόμα επισκεφτήκαμε ανάμεσα στ’ άλλα μέρη και το παλιό μοναστήρι στα Σίσσια.
Ερειπωμένη από τσου σεισμούς του 1953 στέκει ακόμα ολόρτη φανερώνοντας την παλιά τση αίγλη.
Τα ψηλά ατσούπια, τα αθεόρατα[1] παρεθύρια[2], τα περίτεχνα φότολα που με τόση μαεστρία εφκιάξανε οι τότε πετροκόποι, καθιστούν το ερειπωμένο μοναστηριακό συγκρότημα μοναδικό από κάθε άποψη.


Σήμερα 66 ολάκερα χρόνια μετά από τον μεγάλο σεισμό το πώς στέκει ακόμα ολόρτο είναι θάμα μια και δε έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια στερέωσης ή διάσωσης αυτού του τόσο σημαντικού για τον τόπο μας μνημείου. Γιατί τα ξύλινα υποστηρίγματα καλά είναι, αλλά έχουν διάρκεια ζωής περιορισμένη και τοποθετούνται ως πρώτο σωστικό μέσο, όχι όμως ως πρώτο και τελευταίο!
Έχει ουσιώδη διαφορά ευκείνο!


Είναι δυνατόν να είναι ξέφραγο το πορτόνι; Ούτε ένα σύρμα να τοποθετηθεί και να προστατευθεί ο χώρος; Ποιος έχει την ευθύνη γι’ αυτό; Να είναι μέσα στο καθολικό της μονής το πεύκο άκοπο, ενώ πρόσφατα έγινε ανασκαφή από την Ε.Α.Κ, και που είναι ζήτημα χρόνου να σωριαστεί παρασέρνοντας και ούλη την δυτική πλευρά. Ποιος έχει την ευθύνη γι’ αυτό;
Με πρωτοβουλία της Ε.Ε.Π.Π και με χορηγία χιλιάδων ευρώ από το πολιτιστικό ίδρυμα «Αιγέας», εκπονήθηκε πλήρης (αρχιτεκτονική, στατική, τοπογραφική, ηλεκτρομηχανολογική, συντήρησης των λίθινων μελών) μελέτη, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Κ.Α.Σ για πλήρη αποκατάσταση του καθολικού της Μονής Σισσίων, το οποίο και τις ενέκρινε.


Κι αμά τι εγίνηκε; Ακούμε, λοιπόν, για αναστήλωση και αποκατάσταση χρόνια τώρα... όλα καθυστερούν. Σε τούτην την χώρα που ο καθ’ ένας κοιτάει την γόμπα του, κανείς δεν θέλει απάνου του τσ’ ευθύνες. Οι μεγαλόσχημοι που κατέχουν τσι καθίκλες[3] τση τοπικής εξουσίας δεν αγαπάνε τον τόπο τούτο, την ιστορία του, δεν σέβονται την πολιτιστική κληρονομιά του, τα κούκκαλα[4] των προγόνων μας. Παρί[5], όπως φαίνεται, κοιτάνε την πάρτη τσου και την καλοπέρασή τσου με απραξία και με δήθεν λιγόστομες επεμβάσεις, έποικοι αρκετοί εξ αυτών γάρ!
 Η εικόνα που αντίκρισα ήταν στενάχωρη ριπισμένα μοροφίντα και δασωμένος ο χώρος, τα βλαστάρια από τσου σκίνους να φτάνουν στα μεσουράνια.
Μήπως σαν τοπική κοινωνία θα πρέπει να αντιδράσουμε; Ούλοι ευθυνόμαστε λόγω τση αδιαφορίας μας, μήπως οι αρμόδιοι θα πρέπει να αναρωτηθούν αν είναι άξιοι τση καθίκλας τσου;


Έτσι ρωτάμε και περιμένουμε υπεύθυνη απάντηση, όχι σιωπή ή αδιαφορία, από την Μητρόπολη Κεφαλληνίας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Βουλευτή Κεφαλονιάς, τι σκοπεύετε να κάμετε για την διάσωση και αναστύλωση του συγκεκριμένου μνημείου;

Αργοστόλι, 3 Ιανουαρίου 2019.

ΠΗΓΗ: Η είδηση πρωτοδημοσιεύθηκε ΕΔΩ και κοινοποιήθηκε στο ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ προς αναδημοσίευση από τον ίδιον τον γράφοντα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Αθεόρατα = αυτά που δεν θεωρούνται / θωρούνται, δηλ. δεν βλέπονται…
[2] Παρεθύρια = παραθύρια.
[3] Καθίκλες = καθίσματα, καρέκλες.
[4] Κούκκαλα = κόκκαλα.
[5] Παρί = παρά.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Μινετος, μοναστηρι, Σισσια, σεισμος, 1953, ατσουπι, φοτολα, πετροκοπος, πορτονι, ανασκαφη, ΕΑΚ, ΕΕΠΠ, Αιγεας, ΚΑΣ, Μονη Σισσιων, Μητροπολη Κεφαλληνιας, Εφορεια Αρχαιοτητων Κεφαλληνιας, Περιφερεια Ιονιων Νησων, Βουλευτης Κεφαλονιας, μνημειο, Αργοστολι, Παρεθυρο, παραθυρο, Καθικλα, καθισμα, καρεκλα, Κουκκαλο, κοκκαλο, Κεφαλονια, Κεφαλλονια, Κεφαλληνια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ