Επιβεβαιώθηκε ότι όπλα κυνηγιού, 300.000 χρόνων, θα μπορούσαν να σκοτώσουν από απόσταση! - του Γ. Λεκάκη


Επιβεβαιώθηκε ότι όπλα κυνηγιού,
300.000 χρόνων,
θα μπορούσαν να σκοτώσουν
από απόσταση!


Οι Νεάντερνταλ παρήγαγαν όπλα, «αρκετά προχωρημένα», για να σκοτώσουν από… απόσταση! Κι αυτό το λένε αρχαιολόγοι του UCL. Και αποκαλύπτει για πρώτη φορά!
Έως τώρα διαδίδετο ότι οι Νεάντενταλ επιδίδοντο σε κυνήγι με αγχίμαχα όπλα

Η μελέτη, εξέτασε την απόδοση αντιγράφων όπλων 300.000 χρόνων, του Schöningen - τα αρχαιότερα όπλα που αναφέρθηκαν έως τώρα στα αρχαιολογικά αρχεία - για να διαπιστωθεί εάν οι ριπές θα μπορούσαν να χτυπήσουν έναν στόχο σε απόσταση.

Η δρ. Annemieke Milks (Πανεπιστήμιο της Ουαλίας) εδήλωσε: «Η μελέτη αυτή είναι σημαντική επειδή προσθέτει σε όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι οι Νεάντερνταλ ήταν τεχνολογικά αναπτυγμένοι. Είχαν την δυνατότητα να κυνηγούν σε μεγάλη έκταση, μέσα από μια ποικιλία στρατηγικών, και όχι μόνον με επικίνδυνες στενές συναντήσεις με τα θύματά τους. Συμβάλλει στην αναθεωρημένη άποψη για τους Νεάντερνταλ ως έξυπνων και ικανών ξαδέρφων μας».

Τα δόρατα του Schöningen είναι ένα σύνολο 10 ξύλινων όπλων ρίψης, από την Παλαιολιθική Εποχή, που ανασκάφηκαν μεταξύ 1994-1999, σε ορυχείο λιγνίτη στο Schöningen της Γερμανίας, μαζί με περίπου 16.000 οστά ζώων. Είναι από τα αρχαιότερα καλύτερα διατηρημένα όπλα κυνηγιού της Παλαιολιθικής Ευρώπης που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα.

Όπλο (ξύλινο δόρυ), 400.000 χρόνων,
που βρέθηκε στο Clacton-on-Sea της Αγγλίας.
ΠΗΓΗ: dr. Ann. Milks (UCL).

...................................
Αρχαιότερο από τα όπλα του Schöningen, είναι:
- ένα θραύσμα δόρατος, που βρέθηκε στην Clacton-on-Sea της Αγγλίας, 400.000 χρόνων, και ευρίσκεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Και

- όπλα με τα οποία εφονεύθη ο ελέφαντας του Περδίκκα, στην Κοζάνη της Ελλάδος, πριν από 3.000.000 χρόνια, και ευρίσκονται στον Περδίκκα Κοζάνης.

"Ο ελέφαντας του Περδίκκα".
Φονεύθηκε πριν από 3.000.000 χρόνια, από ομάδα κυνηγών.
(Άρα από τότε και μιλούσαν, και κοινωνία είχαν και τεχνολογία).
Βρίσκεται στο Μουσείο της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος,
στο χωριό Περδίκκας Κοζάνης.

.................................................

Η μελέτη διεξήχθη με έξι αθλητές (ακοντιστές), οι οποίοι δοκίμασαν να ελέγξουν εάν τα δόρατα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κτυπήσουν έναν στόχο από απόσταση.

Αντίγραφο όπλου (ξύλινου δόρατος) από αυθεντικό όπλο 300.000 χρόνων,
που βρέθηκε στην Γερμανία,
κατά την δοκιμή της πειραματικής αρχαιολογίας.

Ο Owen O'Donnell (του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του UCL), έκανε τα αντίγραφα των λογχών, με το χέρι, χρησιμοποιώντας μεταλλικά εργαλεία. Κατασκευάσθηκαν από νορβηγική ερυθρελάτη, από το Κεντ του Ηνωμένου Βασιλείου. Η επιφάνεια χειρίστηκε στο τελικό στάδιο με πέτρινα εργαλεία, άρα ένα ξύλινο δόρυ της Πλειστοκαίνου περιόδου. Χρησιμοποιήθηκαν δύο αντίγραφα, που ζύγιζαν 760 και 800 γραμμ.

Οι αθλητές απέδειξαν ότι ο στόχος θα μπορούσε να χτυπηθεί ακόμη κι αν ήταν μέχρι και 20 μ. μακρυά! Και ο κτύπος θα μπορούσε να σκοτώσει ένα θήραμα. Αυτή είναι η διπλάσια απόσταση, από αυτήν που οι επιστήμονες θεωρούσαν στο παρελθόν ότι μπορούσαν να ρίξουν τα δόρατα!

Ο δρ. Matt Pope (UCL Ινστιτούτο Αρχαιολογίας), είπε: «Η εμφάνιση τεχνολογίας όπλων είναι ένα κρίσιμο, αλλά κακώς καθορισμένο έως τώρα όριο στην ανθρώπινη εξέλιξη».

Η dr. Milks κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η μελέτη μας δείχνει ότι το κυνήγι εξ αποστάσεως ήταν πιθανό στο ρεπερτόριο των στρατηγικών κυνηγιού των Νεάντερνταλ και ότι η ευελιξία αυτή αντικατοπτρίζει πιστά εκείνη του δικού μας είδους, homo Sapiens».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Annemieke Milks, David Parker και Matt Pope «External ballistics of Pleistocene hand-thrown spears: experimental performance data andimplications for human evolution», στο Scientific Reports / Nature, 25.1.2019, και University College London. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.1.2019.

οπλα, κυνηγι, Νεαντερνταλ, οπλο, αγχιμαχα οπλα, Σενινγκεν, Σονινγκεν κατω σαξονια, σαξωνια, Μιλκς, τεχνολογια, δορυ, Παλαιολιθικη Εποχη, ορυχειο λιγνιτη, λιγνιτης, οστο, Κλακτον, Αγγλια, Λονδινο, ελεφαντας, ελεφας, Περδικας, Περδικκας, Κοζανη, ακοντιστης, λογχη, Νορβηγια, ερυθρελατη, Κεντ, Ηνωμενο Βασιλειο, θηρα, Πλειστοκαινο, Σαπιενς 300.000 400.000 χρονια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ