Πριν 44.000 χρόνια έγινε μια εκπληκτικά πρόωρη «αντικατάσταση» των Νεάντερνταλ από τους Σάπιενς στην Ισπανία


Πριν 44.000 χρόνια
έγινε μια εκπληκτικά
πρόωρη «αντικατάσταση»
των Νεάντερνταλ
από τους Σάπιενς
στην Ισπανία


Μια νέα μελέτη για το σπήλαιο Bajondillo στην Μάλαγα, από μια ομάδα ερευνητών με έδρα την Ισπανία, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, αποκαλύπτει ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι (Homo Sapiens) «αντικατέστησαν» τους Νεάντερνταλ, σε αυτήν την περιοχή, περίπου 44.000 χρόνια πριν!

Το σπήλαιο Bajondillo στον κόλπο της Malága στην Ισπανία,
στα τέλη της δεκαετίας του 1950.
ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Κρανίο Νεάντερνταλ από το La Chapelle-aux-Saints της Γαλλίας.
ΔΕΞΙΑ: Κρανίο πρώιμου Χόμο Σάπιενς (από το Abri Cro-Magnon της Γαλλίας.
Το αριστερό λίθινο εργαλείο αντιστοιχεί στην τεχνολογία της Μουστερίας και της Aurignacian, και τα δύο βρέθηκαν στο σπήλαιο Bajondillo.
[ΠΗΓΗ: Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης].

Η έρευνα, δείχνει ότι η αντικατάσταση των Νεάντερνταλ από τους Σύγχρονους ανθρώπους, στην νότια Ιβηρία άρχισε πολύ πιο ενωρίς, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη.
Η Δυτική Ευρώπη είναι ένας βασικός χώρος για την κατανόηση του χρόνου της αντικατάστασης των Νεάντερνταλ από τους πρόωρους Σύγχρονους ανθρώπους (AMH). Στην Δυτική Ευρώπη, οι τελευταίοι Νεάντερνταλ συνδέονται με πέτρινα εργαλεία της Μουστερίας περιόδου[1], ενώ οι πρώτοι Σύγχρονοι άνθρωποι συνδέονται με την διάδοχη φάση, την Ωρινακία / Aurignacian[2].
Η τελική αντικατάσταση των Νεάντερταλ από τους Σάπιενς, στην Δυτική Ευρώπη, συνήθως χρονολογείται περίπου πριν από 39.000 χρόνια! Ωστόσο, η νότια περιοχή της Ιβηρικής καταγράφει πιο ύστερη επιβίωση της Μουστερίας, και επομένως των Νεάντερνταλ, περίπου 32.000 χρόνια πριν, χωρίς στοιχεία για τον πρώιμο Aurignacian, που βρέθηκε αλλαχού στην Ευρώπη.
Αυτή η νέα μελέτη χρονολόγησης του σπηλαίου Bajondillo, αντίθετα, χρονολογεί την αντικατάσταση της Mousterian από την Aurignacian μεταξύ 45.000-43.000 χρόνια πριν από σήμερα, θέτοντας πολλά ερωτήματα, σχετικά με την επιβίωση των Νεάντερνταλ στην νότια Ιβηρία...

ΠΗΓΗ: Nature Ecology and Evolution, University of Seville, 22.1.2019.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Ονοματίσθηκε από τον αρχαιολογικό χώρο των Neanderthal που βρέθηκε στο le Moustier της Γαλλίας.
[2] Ονοματίσθηκε από τον αρχαιολογικό χώρο που βρέθηκε στο Aurignac, επίσης της Γαλλίας.


ΛΕΞΕΙΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: σπηλαιο, Μαλαγα, Ισπανια, Ιαπωνια, Ηνωμενο Βασιλειο, Σεβιλλη, συγχρονοι ανθρωποι, Νεαντερνταλ, Συγχρονος ανθρωπος, Ιβηρια, πετρινα εργαλεια, Μουστερια, Ωρινακια, Σαπιενς, Ιβηρικη, Κρανιο, Γαλλια, Αμπρι, Κρο Μανιον, Σεβιλη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ