Μια αρχαία… ζαριέρα: Ένας πύργος ρίψης ζαριών…


Μια αρχαία… ζαριέρα:
Ένας πύργος ρίψης ζαριών…



Η αρχαία... ζαριέρα!
Φωτ.: Μουσείο LVR, Βόννη, Γερμανία.

Μια αρχαία ζαριέρα (dice tower)… βρέθηκε το 1985, κάπου σε μια αρχαία έπαυλη, ανάμεσα στα χωριά Vettweiß και Froitzheim της νυν Γερμανίας, έργο τέχνης για… κουμαρτζήδες, του 4ου αιώνα μ.Χ. Προφανώς επίσημο δώρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, ή ίσως η ίδια η έπαυλις ήταν μια σύγχρονου τύπου «(χαρτοπαικτική) λέσχη», όπου θα έπαιζαν και μπαρμπούτι…

Πρόκειται για έναν ορθογώνιο, κοίλο κύβο-πύργο, από κράμα χαλκού. Στην κορυφή του κουκκουνάρια πεύκου. Οι πλευρές είναι ανοικτές, έτσι ώστε οι παίκτες να μπορούν να βλέπουν τα ζάρια. Διαύγεια πάνω από όλα! Επινόηση για την αποτροπή της όποιας εξαπάτησης…
Ο πύργος είναι σχεδιασμένος για να κάθεται σε επίπεδη επιφάνεια. Η κορυφή του πύργου είναι ανοικτή, επιτρέποντας την εισαγωγή ζαριών. Έχει τρία επίπεδα, που δίνουν τυχαία κίνηση στα ζάρια, καθώς αυτά έπεφταν μέσα στον πύργο. Τα ζάρια εμφανίζονταν στην βάση του πύργου. Ενώ έβγαιναν, έκρουαν τρία κουδούνια, που κρέμονταν επάνω από την έξοδο. Ένα από αυτά τα κουδούνια επιβιώνει άθικτο έως σήμερα.

Στο εμπρόσθιο μέρος λέει:
«Pictos victos hostis deleta ludite securi»
«Νίκη κατά των Πικτών, ο εχθρός κατεστράφη, παίξτε ξέγνοιαστοι / με ασφάλεια»

Το κείμενο αναφέρεται στην νίκη των Ρωμαίων επί των Πικτών στην Σκοτία, στα βορειότερα της Ρωμαϊκής Βρετανίας.

Άλλωστε, σε κάθε εποχή, την περίοδο του πολέμου και της μεταπολεμικής εποχής, αυξανόταν πάντα η ροπή του κόσμου προς τα τυχερά παιγνίδια…
Γύρω από την κορυφή των τριών υπολοίπων πλευρών είναι η φράση:

UTERE FELIX VIVAS
δηλ.
Χρησιμοποιήστε το και ζήστε ευτυχισμένοι.

Το τεχνούργημα διατηρείται στο Rheinisches Landesmuseum της Βόννης.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ζαριερα, 1985, επαυλη, Βετβαις, Φροιτσχαιμ, Γερμανια, κουμαρτζης, δωρο, επαυλις, λεσχη, κυβος, πυργος, χαλκος, κουκκουναρι, πευκο, παικτης, ζαρι, απατη, ζαρια, τυχη, κουδουνι, Νικη, Πικτες, Ρωμαιοι, Σκοτια, Βρετανια, πολεμος, τυχερα παιγνιδια, Βοννη, χαρτοπαικτικη λεσχη, μπαρμπουτι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ