Το Σπήλαιο της Αρκουδοσπηλιάς στο Παγγαίο, έχει μερικούς από τους μεγαλύτερους σπηλαιοθαλάμους της Μακεδονίας!


Το Σπήλαιο της Αρκουδοσπηλιάς
στο Παγγαίο,
έχει μερικούς
από τους μεγαλύτερους
σπηλαιοθαλάμους
της Μακεδονίας! 

Το Σπήλαιο της Αρκουδοσπηλιάς στην Γαληψό Καβάλας στο Παγγαίο είναι ένα από τα εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδος!

Η είσοδος του σπηλαίου.

Κρύβει εντός του μερικούς από τους μεγαλύτερους θαλάμους της Μακεδονίας!
Κατά μήκος του υπάρχουν πολλές καταπτώσεις, ενώ η κλίση αλλάζει δυσκολεύοντας την όδευση του σπηλαιοεξερευνητή. Τους πεσμένους ογκόλιθους έχει καλύψει μία στρώση γουανό, γεγονός που μαρτυράει την ύπαρξη μεγάλου πληθυσμού νυχτερίδων. Διανοίγεται σε μάρμαρο και έχει περίπου 500 μ. μήκος διαδρόμων. Στην αρχή υπάρχει παράλληλος στενός αγωγός με χαμηλή οροφή και πλούσιο διάκοσμο από κοράλια, ο οποίος ενώνεται με τον κύριο σε τρία σημεία. Μετά από 100 μέτρα περίπου υπάρχει ο μεγαλύτερος θάλαμος του σπηλαίου με εντυπωσιακών διαστάσεων θόλο. Ο χαρακτηριστικός θόλος που είναι αρκετά διαβρωμένος και μαύρος από το γουανό, διαφέρει από την γενικά λευκή μαρμάρινη οροφή του υπόλοιπου σπηλαίου. Από κάτω του βρίσκεται κώνος κορημάτων και μεγάλες ποσότητες γουανό.
Το σπήλαιο συνεχίζει κατηφορίζοντας και κάνοντας στροφή. Στα τελευταία μέτρα το πέτρωμα αλλάζει σε γνεύσιο, όπου και βλέπουμε την επαφή των δύο πετρωμάτων.
Ο Πρωτέας το έχει επισκεφτεί αρκετές φορές στο παρελθόν, ενώ το φθινόπωρο του 2018 το χαρτογράφησε και το φωτογράφησε.

ΔΕΙΤΕ περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Σπηλαιο Αρκουδοσπηλιας, Αρκουδοσπηλια, Γαληψος, νομος Καβαλας, Καβαλα, Παγγαιο, σπηλαιοθαλαμος, Μακεδονια, σπηλια, γουανο, γκουανο, γκουανώ, νυχτεριδα, μαρμαρο, κοραλι, θολος, γνευσιο, Πρωτεας, αρκουδα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ