Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Ν. Υόρκης επέστρεψε κλεμμένο αρχαίο επιχρυσωμένο φέρετρο του ιερέα του Ηρακλείου στην Αίγυπτο!

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης
της Ν. Υόρκης
επέστρεψε κλεμμένο
αρχαίο επιχρυσωμένο φέρετρο
του ιερέα του Ηρακλείου
στην Αίγυπτο!

Λεπτομέρεια του αρχαίου επιχρυσωμένου φερέτρου,
που εκλάπη από την Αίγυπτο, επωλήθη στις ΗΠΑ
και επαναπατρίσθηκε στην Αίγυπτο...
Έτσι θα γυρίσουν πίσω κάποτε όλα τα κλεμμένα, όλων των λαών,
απ' όλους τους κλέπτες...

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης ανακοίνωσε ότι παρέδωσε στον Εισαγγελέα του Μανχάταν το επιχρυσωμένο φέρετρο του Nedjemankh, για επιστροφή στην κυβέρνηση της Αιγύπτου, αφού έμαθε ότι είχε κλαπεί από την Αίγυπτο το 2011. Το φέρετρο είχε ψευδή τεκμηρίωση και πλαστογραφημένη αιγυπτιακή άδεια εξαγωγής του…1971!
Το Μουσείο «αγόρασε» το φέρετρο του ιερέα του Ηρακλείου, του θεού Heryshef, τον Ιούλιο του 2017, σημειώνοντας πως «όλες οι αγορές του, έργων αρχαίας τέχνης λαμβάνουν υπ’ όψη την Συνθήκη UNESCO/1970, ομοσπονδιακούς και κρατικούς νόμους!
«Το Μουσείο έπεσε θύμα απάτης, είπε ο πρόεδρος του MΕΤ, D.Weiss. Συμμετείχε άθελά στο παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων».
Ο διευθυντής M.Hollein, είπε: «Το μουσείο μας πρέπει να είναι ηγέτης στον σεβασμό της πολιτιστικής ιδιοκτησίας, στην αυστηρότητα και την διαφάνεια. Θα μάθουμε από αυτό το λάθος».
Το φέρετρο του Nedjemankh, είναι περίτεχνα διακοσμημένο, με σκηνές και κείμενα για να προστατεύσουν και να καθοδηγήσουν τον νεκρό στο ταξίδι του στην αιώνια ζωή. Το εξωτερικό του είναι επενδυμένο με χρυσό! Ο χρυσός πιστευόταν ότι βοηθούσε τον αποθανόντα να ξαναγεννηθεί στην επόμενη ζωή. Το φέρετρο ήταν το κεντρικό αντικείμενο έκθεσης, που άνοιξε τον Ιούλιο (2018). Το είδαν 448.096 επισκέπτες-ΠΗΓΗ: ΜΕΤ, 15.2.2019.

Τα έσοδα της έκθεσης του παρανόμως αποκτηθέντος τέχνεργου
θα τα δώσει στην Αίγυπτο το ΜΕΤ;

ΠΗΓΗ: Στήλη Kontra Φως της Kontra-News, 22.2.2019 / ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Το κλαπέν και επαναπατρισθέν αρχαίο φέρετρο.ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Μητροπολιτικο Μουσειο Τεχνης, ΜΕΤ, MET,  Μανχαταν, επιχρυσωμενο, φερετρο, Νετζεμανκ, Αιγυπτος, κλοπη, 2011, τεκμηριωση, πλαστογραφια, 1971, ιερεας, Ηρακλειο, Χερυσεφ, 2017, UNESCO, 1970, Βαις, εμποριο αρχαιοτητων, Χολειν, πολιτιστικη ιδιοκτησια, νεκρος, αιωνια ζωη, χρυσος, αναγεννηση, ζωη, 2018, αρχαιοκαπηλια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ