Ο ήρωας αεροπόρος Κωνσταντίνος Περρίκος το 1942 είναι ο πρώτος που έθεσε το θέμα κλοπής χρημάτων από Γερμανούς από τα ταμεία της Ελλάδος!

Ο ήρωας αεροπόρος
Κωνσταντίνος Περρίκος
το 1942
είναι ο πρώτος που έθεσε το θέμα
κλοπής χρημάτων
από Γερμανούς
από τα ταμεία της Ελλάδος!

Τον Μάρτιο του 1942, η αντιστασιακή («παράνομη») εφημερίδα «Μεγάλη Ελλάς» σε κεντρικό άρθρο της επισημαίνει ότι ενώ οι κατοχικές δυνάμεις είχαν δικαίωμα να παίρνουν 460.000.000-600.000.000 δραχμές μηνιαίως από τον ελληνικό προϋπολογισμό για τα έξοδά τους, εντελώς παράνομα και ληστρικά αντλούσαν 3.500.000.000 δραχμές μηνιαίως!
Το άρθρο αυτό, που είναι σχεδόν βέβαιο του Περρίκου - σχεδόν όλα τα άρθρα της εφημερίδας ήταν δικά του ή συνεργασία του με άλλους αντιστασιακούς - καταλήγει ότι τα παραπάνω ποσά θα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα μετά το τέλος του πολέμου και την ήττα της Γερμανίας. Είναι ενδιαφέρον ότι στο άρθρο γίνεται αναφορά σε νομικά επιχειρήματα για την καταβολή των ποσών και τα ξεχωρίζει από τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές των κατακτητών στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: Από το βιβλίο των Παντελή Βατάκη - Κωνσταντίνου Λαγού - Βασίλη Φίλια«Κωνσταντίνος Δ. Περρίκος (1905-1943). Η Βιογραφία ενός Ήρωα», εκδόσεις Μένανδρος, Αθήνα, 2018, σελ. 364-365.

ΔΕΙΤΕ την παρουσίαση του βιβλίου ΕΔΩ.





ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την γερμανική Κατοχή βλ. βιβλία του Γ. Λεκάκη:

 - «Ντοκουμέντα Γενοκτονίας», 2016.
 - «Οι σφαγές, οι λεηλασίες και οι ιεροσυλίες των ναζί κατά της ορθόδοξης Ελλάδας», 2016.
«Οι ελληνικές απαιτήσεις ισχύουν. Ντοκουμέντο: Η απόρρητη έκθεση του γερμανικού Κοινοβουλίου για τις οφειλές προς την Ελλάδα», εκδ. «Επίκαιρα-Α. Α. Λιβάνης», 27.3.2014.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Περρικος, γερμανικο κατοχικο δανειο, Γ Ραιχ, Γερμανοι, ναζι, κατοχη, Βατακης, Λαγος, Φιλιας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ