Προσωρινή συμφωνία για την Οδηγία των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά - Ο ΟΣΔΕΛ καλεί τους Έλληνες ευρωβουλευτές να την υπερψηφίσουν


Προσωρινή συμφωνία
για την Οδηγία
των πνευματικών δικαιωμάτων
στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά

Ο ΟΣΔΕΛ καλεί τους Έλληνες ευρωβουλευτές
να την υπερψηφίσουν

Ο ΟΣΔΕΛ (*) χαιρετίζει το χθεσινό (13/2/19) αποτέλεσμα των τελικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Επιτροπής, το οποίο αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για την υιοθέτηση της Οδηγίας και τη διασφάλιση ενός ισορροπημένου πλαισίου στο διαδίκτυο που σέβεται τα πνευματικά δικαιώματα, διευκολύνει την πρόσβαση στο προστατευόμενο περιεχόμενο και προάγει την ελευθερία της έκφρασης, τη δημιουργικότητα, τη γνώση και την πολιτιστική πολυμορφία.
Κύριοι ωφελημένοι, είναι και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές – χρήστες του διαδικτύου, αφού πλέον την ευθύνη για το περιεχόμενο που αναρτούν δεν θα την φέρουν οι ίδιοι αλλά οι πλατφόρμες στις οποίες γίνεται η ανάρτηση και οι οποίες θα αποδίδουν πλέον ένα μέρος από τα τεράστια έσοδά τους στους δημιουργούς και όσους παράγουν πολιτιστικό περιεχόμενο (γι’ αυτό και οι τελευταίες αντιδρούν έντονα, άμεσα και έμμεσα, στην ψήφιση της Οδηγίας).
Η Οδηγία προβλέπει και ρυθμίσεις που διευκολύνουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες με τη χρήση προστατευόμενου περιεχομένου εκπαιδευτικών και επιστημονικών βιβλίων με τη σύναψη συμβάσεων ή/και την καταβολή αμοιβής στους δικαιούχους. Επίσης, οι βιβλιοθήκες διευκολύνονται να αναπαράγουν και να διακινούν βιβλία εκτός εμπορίου.
Όμως η νομοθέτηση της Οδηγίας ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Απομένει η επικύρωσή της από το Συμβούλιο και η τελική ψήφισή της από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καλούμε τους Έλληνες Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων να στηρίξουν με την ψήφο τους την Οδηγία στην ψηφοφορία που αναμένεται να γίνει τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου 2019.

14 Φεβρουαρίου 2019.


(*) Ο ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου) έχει ως αντικείμενο τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας περισσότερων από 7.000 συγγραφέων, δημοσιογράφων, μεταφραστών και εκδοτών βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών. Είναι μέλος της διεθνούς ένωσης IFRRO και μέσω συμβάσεων αμοιβαιότητας εκπροσωπεί στην Ελλάδα τα δικαιώματα των αλλοδαπών δημιουργών και εκδοτών.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: πνευματικα δικαιωματα, διαδικτυο, ΨΕΑ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ