Οι πρώτες εφημερίδες και περιοδικά με το όνομα των Αθηνών στον κόσμο, εκδόθηκαν σε Λονδίνο και Βερολίνο, ήδη από τον 17ο αιώνα!


Οι πρώτες εφημερίδες
και περιοδικά
με το όνομα των Αθηνών
στον κόσμο,
εκδόθηκαν σε Λονδίνο
και Βερολίνο
ήδη από τον 17ο αιώνα!



Το πρώτο έντυπο που ιδρύθη και κυκλοφόρησε με το όνομα των Αθηνών, ήταν ο «Αθηναϊκός Ερμής» (Athenian Mercury), ένα εβδομαδιαίο περιοδικό, εκδιδόμενο στο Λονδίνο υπό του «εκκεντρικού» Άγγλου βιβλιοπώλη[1] και συγγραφέα John Dunton (1659-1733), από το 1689 μέχρι 1690, και από το 1695 μέχρι 1696! Ο ίδιος το 1691 ίδρυσε την εκδοτική «Αθηναϊκή Εταιρεία»[2].

Ακολουθεί το περιοδικό «Αθήναιον» στο Βερολίνο! Εκδόθηκε το 1798 από τους αδελφούς Σλέγκελ. Υπήρξε όργανο της γερμανικής ρομαντικής σχολής, κατά τα πρώτα βήματά της. Το 1800 έπαυσε να εκδίδεται ελλείψει… συνδρομητών!

Το 1828 κυκλοφορεί το αγγλικό περιοδικό «Αθήναιον», από τον Τζ. Σιλκ Μπάκιγχαμ. Με παγκόσμια κυκλοφορία!

Και επί τέλους, εκδίδεται και στην Ελλάδα, περιοδικό με το όνομα «Αθήναιον»Είναι διμηνιαίο περιοδικό επιστημονικό σύγγραμμα. Εκδίδεται υπό του Στεφ. Κουμανούδη, και Ε. Καστόρχη, εν Αθήναις από το 1872. 
Έως το 1881 κυκλοφόρησε 10 τεύχη.
Στόχος του η εκλαΐκευση αρχαιολογικών θεμάτων.

Η "Αθηναΐς", η πιο σπάνια εφημερίδα με το όνομα των Αθηνών,
από όλες που εκδόθηκαν εν Αθήναις.

Το 1876 εκδίδεται η εφημερίς «Αθηναΐς».
Ήταν «ἐφημερίς τῶν νέων», η οποία «ἐκδίδοται ἅπαξ τοῦ μηνός» εν Αθήναις.
Εξεδόθη έως το 1878.
Τα κείμενά της σε 2 στήλες, και είχε πολυάριθμες ξυλογραφίες εντός κειμένων!

Το 1902 εκδίδεται και η πρώτη εφημερίδα με το όνομα «Αθήναι».
Ήταν πολιτική και ημερησία.
Ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Πώπ εν Αθήναις, το 1902 και εκδίδετο μέχρι τον Δεκέμβριο του 1926.

Το 1905 ιδρύεται το «Αθηναϊκό Πρακτορείο» ειδήσεων.

Το 1918 εκδίδεται η «Αθηναϊκή», «εφημερίς μεταμεσημβρινή» εκδιδομένη εν Αθήναις. Ιδρύεται από τον Όμηρο Ευελπίδη. Η έκδοσίς της διεκόπη κατ’ επανάληψιν, επειδή διώχθηκε και φυλακίσθηκε ο διευθυντής της, κατά την περίοδο των εσωτερικών διαταραχών 1918-1926…Κυκλοφόρησε έως το 1935.
(Το 1951 κυκλοφόρησε ομώνυμη εφημερίδα από τον Γ. Παπαγεωργίου).

Ο «Αθηναϊκός Τύπος», ήταν μια κοινή έκδοσις των αθηναϊκών εφημερίδων, μια από κοινού ενιαία πρωινή και εσπερινή εφημερίδα, που εκδόθηκε κατά την διάρκεια απεργίας των τυπογράφων, οι οποίοι ζητούσαν αύξηση του ημερομισθίου τους και μείωση των ωρών εργασίας τους, κατά τον Μάρτιο του 1925. Ο πρωινός «Αθηναϊκός Τύπος» εκπροσωπούσε τις εφημερίδες «Αθήναι», «Δημοκρατία», «Εθνική Φωνή», «Ελεύθερον Βήμα», «Ελεύθερος Λόγος», «Ελεύθερος Τύπος», «Εμπρός», «Καθημερινή», «Νέα Ημέρα», «Πολιτεία», «Σκριπ», o δε εσπερινός τις εφημερίδες «Εστία», «Έθνος», «Βραδυνή» και «Απογευματινή».
Ο εσπερινός «Αθηναϊκός Τύπος» εξεδόθη, 21-27 Μαρτίου 1925, ο δε πρωινός, 22-27 Μαρτίου 1925, οπότε και έληξε η απεργία δια συμβιβασμού, και οι αθηναϊκές εφημερίδες επανέλαβαν την τακτική τους έκδοση. Της κοινής απεργοσπαστικής εκδόσεως του «Αθηναΐκού Τύπου» δεν μετέσχε μόνον η εφημερίδα «Ριζοσπάστης».


Και τέλος, το 1931 εκδίδονται τα «Αθηναϊκά Νέα», από τον Δημ. Λαμπράκη. Έπαυσαν τον Σεπτέμβριο του 1944. Επανακυκλοφόρησαν μετά την Κατοχή το 1945 ως… «Τα Νέα»… για να μην θυμίζουν την εφημερίδα και αυτά που έγραφε επί Κατοχής…

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις» / ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Ήταν κάτοχος μιας «πολύ μεγάλης και περίεργης βιβλιοθήκης».

[2] Το 1693, αλλά για 4 μόνο εβδομάδες, η «Αθηναϊκή Εταιρεία» εξέδωσε και το «The Mercury Ladies», το πρώτο περιοδικό ειδικά σχεδιασμένο για γυναίκες! Επίσης το βιβλίο του «The ladies dictionary» (1694), ένα λεξικό του sex για τις γυναίκες και την ψυχαγωγία τους, δεν εκδόθηκε ποτέ στην Αγγλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης τα σχετικά με την Ιστορία του Τύπου άρθρα του Γ. Λεκάκη:

"Η ιστορική συμβολή των εκδοτών Μαρκίδων Πούλιου" στην εφημ. "Εφημερίς" Σιάτιστας, τ. Απρ. 2006.

"Χειρόγραφες Εφημερίδες του Αγώνος του 1821", στην εφημ. "Εφημερίς" Σιάτιστας, τ. Ιαν. 2008. Αναδημοσιεύθηκε στο περιοδικό του ΟΔΕΓ, τ. Απρ. 2009. Και στην εφημ. "Βήμα της Αιγιαλείας", 5.6.2011.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: εντυπο, Αθηναι, Αθηναικος Ερμης, περιοδικο, Λονδινο, εκκεντρικοτης, Αγγλος, βιβλιοπωλης, συγγραφεας, Νταντον, εκδοση, Αθηναικη Εταιρεία, Αθηναιον, Βερολινο, Σλεγελ, Γερμανια, ρομαντικη σχολη, ρομαντισμος, συνδρομητης, επιστημονικο συγγραμμα, Κουμανουδης, Αθηνα, εφημερις, Αθηναις, εφημεριδα, νεολαια, ξυλογραφια, Αθηναι, πολιτικη, ημερησια, Πωπ, Αθηναικη, μεταμεσημβρινη, εκδοσεις, Ευελπιδης, διωξη, φυλακη, λογοκρισια, Αθηναικος Τυπος, αθηναικες εφημεριδες, απεργια, τυπογραφια, Δημοκρατια, Εθνικη Φωνη, Ελευθερον Βημα, Ελευθερος Λογος, Ελευθερος Τυπος, Εμπρος, Καθημερινη, Νεα Ημερα, Πολιτεια, Σκριπ, Εστια, Εθνος, Βραδυνη, Απογευματινη, Ριζοσπαστης, βιβλιοθηκης, γυναικα, λεξικο, σεξ, ψυχαγωγια, Αγγλια, Παπαγεωργιου, Λαμπρακης, Νεα, Αθηναικα Νεα, Αθηναικο Πρακτορειο ειδησεων, Καστορχης, αρχαιολογια, Μπακιγχαμ, Μαρκιδες Πουλιου, Σιατιστα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ