Σώστε την Ηλιούπολη! Την πιο ιερή περιοχή του Νείλου! Εκεί ο ήλιος ανέβηκε για πρώτη φορά!..


Σώστε την Ηλιούπολη!

Την πιο ιερή περιοχή του Νείλου!
Εκεί ο ήλιος ανέβηκε για πρώτη φορά!..


Τα ερείπια της αρχαίας και ένδοξης Ηλιούπολης - συμπεριλαμβανομένου του μοναδικού εναπομείναντος πια αρχαίου οβελίσκου της του 1950 π.Χ. (στο βάθος δεξιά) – «πνίγονται» από την φτωχογειτονιά του Καΐρου, Matariya…
Φωτ.: Courtesy Dietrich Raue and Aiman Ashmawy/The Heliopolis Project.
Για περισσότερο από δύο χιλιετίες, η Ηλιούπολις ήταν το κέντρο της αιγυπτιακής θρησκείας!
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, επίστευαν, ότι ο κόσμος ξεκίνησε σε ένα χαμηλό λόφο ακριβώς έξω από το σύγχρονο Κάιρο. Εκεί ο ήλιος ανέβηκε για πρώτη φορά και έβαλε τάξη στην ρυπαρά θάλασσα στοιχειακού χάους. Το ίδιο επίστευαν και οι αρχαίοι Έλληνες για την Λυκόσουρα Αρκαδίας!
Στην Ηλιούπολη εμφανίσθηκε για πρώτη φορά ο Αιγύπτιος δημιουργός, Atum, και ο Θεός του Ήλιου, Ra! Και εδώ κράτησαν για χιλιετίες…. Και τις χιλιόχρονες λαϊκές παραδόσεις ενός λαού, οφείλουν όλοι να σεβαστούν! Γι’ αυτό οι Αιγύπτιοι έκτισαν εδώ τον πιο ανθεκτικό ιερό τόπο τους! Μια πόλη που σήμερα είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο, όμως, όχι με το αιγυπτιακό, αλλά με το ελληνικό της όνομα: Ηλιούπολις[1], η πόλις του ηλίου…
Ο αρχαίος Ναός του Ήλιου ήταν κτισμένος στο κέντρο της πόλης, βάσει σύγχρονων πηγών και πρόσφατων αρχαιολογικών ανασκαφών!

Γλυπτό με τους πτηνόμορφους φύλακες της Ηλιούπολης.

Οι Αιγύπτιοι λάτρευαν την Ηλιούπολη χιλιάδες χρόνια. Οι αρχαιότεροι γνωστοί ναοί χρονολογούνται περίπου 4.600 χρόνια πριν από σήμερα, στις πρώτες ημέρες των πυραμίδων της Αιγύπτου. (Οι πυραμίδες είναι κατασκευές επίσης γνωστές παγκοσμίως με ελληνικό όνομα). Οι επιγραφές αποκαλύπτουν ότι οι φαραώ «κατέβηκαν» από τον Atum και τον Ra. Γι’ αυτό κατασκεύασαν μεγάλα ιερά εκεί. Στην κορύφωσή της, γύρω στο 1200 π.Χ., η ιερή πόλη, «στολίσθηκε» με δεκάδες κολοσσιαίους οβελίσκους – γιατί;
Η Ηλιούπολη ήταν γνωστή σε όλην την διάρκεια της αρχαιότητας. Ήταν «σημείο αναφοράς» για άλλες αιγυπτιακές ιερές τοποθεσίες. Ίσως οι οβελίσκοι να έπαιζαν κάποιο ρόλο σε αυτήν την γεωδεσία. Παρ’ όλο που η Θήβα (πόλις επίσης γνωστή παγκοσμίως με το ελληνικό της όνομα), η πρωτεύουσα της Αιγύπτου, κατά την διάρκεια των Μεσαίων και Νέων Βασιλείων (2030-1070 π.Χ.), είναι σήμερα η πλέον γνωστή πόλις της αρχαίας Αιγύπτου, οι αρχαίες αιγυπτιακές πηγές την αναφέρουν ως «Ηλιούπολη του Νότου»! Οι ναοί της ήταν αντίγραφα αυτών της Ηλιούπολης – λες και κτίσθηκαν με… μοντέλα! Ακόμη και στους τελευταίους αιώνες της, η Ηλιούπολις ήταν δημοφιλής προορισμός. Την επισκέφθηκε ο Έλλην φιλόσοφος Πλάτων (βλέπε Στράβωνα, τον Πόντιο Έλληνα συγγραφέα και γεωγράφο ο οποίος την επισκέφθηκε και ο ίδιος).
Κυριολεκτικά και θεολογικά, η Ηλιούπολις ήταν στην καρδιά της αιγυπτιακής θρησκείας. Μια πόλη-ναός. Κάθε γωνιά της ήταν ιερή! Και γεμάτη καθημερινή δραστηριότητα! «Μπορείτε να την συγκρίνετε με το κέντρο της πόλης του Βατικανού», λέει ο αρχαιολόγος και επιμελητής του Αιγυπτιακού Μουσείου Λειψίας (;), Dietrich Raue. «Όλοι και όλα μέσα στην πόλη ήταν κάπως συνδεδεμένοι με την λατρεία του ήλιου ή τον ναό του». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η Ρώμη αντέγραψε τον τίτλο της «Αιώνιας Πόλης της Αιγύπτου»
Ωστόσο, σήμερα, η Ηλιούπολις είναι σχεδόν άγνωστη!
Τον 2ο αι. π.Χ., η πόλις εγκαταλείφθηκε, για λόγους που οι αρχαιολόγοι εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν... Έπειτα λεηλατήθηκε και απογυμνώθηκε... Γιατί; Από την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο, σχεδόν όλα τα δομικά αρχιτεκτονικά της μέλη εκλάπησαν για να κτιστεί το Κάιρο… Αφήνοντάς την να φαίνεται λίγο μόνο, επάνω από την επιφάνεια της γης.... Με την πάροδο του χρόνου, και οι περισσότεροι από τους αρχαίους οβελίσκους της πόλεως φυγαδεύτηκαν… Μεταφέρθηκαν πρώτα για να διακοσμήσουν την Αλεξάνδρεια, και στην συνέχεια την Ρώμη, το Παρίσι, το Λονδίνο, ακόμα και την Νέα Υόρκη!!![2]
Η Ηλιούπολις ξεμερτίσθηκε…
Η γεωδεσία και ο ιερός τριγωνισμός διαμελίσθηκε, η αλυσίδα έσπασε…
Μόνο ένας οβελίσκος ευρίσκεται στο κέντρο του χώρου, ένα μνημείο από κόκκινο γρανίτη, ύψους 20,74 μ., που ανεγέρθηκε από τον Senwosret Α, γύρω στο 1950 π.Χ. Μια «ακίδα» γεμάτη ιερογλυφικά...
Μέχρι το 1800, η ​Ηλιούπολις είχε πλέον εξαφανισθεί κάτω από την λάσπη των ετήσιων πλημμυρών του Νείλου και είχε θαφτεί κάτω από αγροκτήματα. «Μια από τις πιο διάσημες πόλεις του αρχαίου κόσμου είναι πλέον ένα φάντασμα! Ο σπουδαίος χώρος της Ηλιούπολης είναι μια μαύρη τρύπα στην γνώση μας για την αρχαία Αίγυπτο», λέει ο Stephen Quirke, επί κεφαλής του Μουσείου Petrie στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου…

Γιατί;
Ποιοι έχουν λόγο να χαθεί το θρησκευτικό κέντρο του Ηλίου στην Αίγυπτο, με το ελληνικό όνομα;;;
Περισσότερα προσεχώς...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Aiman ​​Ashmawy / The Heliopolis Project, AIA, Μάρτιος-Απρίλιος 2019.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:



[1] Αναφέρεται πολλές φορές στην Παλαιά Διαθήκη ως On (στα εβραϊκά), αλλά κανείς δεν την ξέρει με αυτό το όνομα σε όλον τον κόσμο!
[2] βλ. «Οι Οβελίσκοι της Ηλιούπολης», σελίδα 30.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Ηλιουπολη, οβελισκος, Καιρο, Ματαριγια, Ηλιουπολις, Αιγυπτος, ηλιος, θαλασσα, στοιχεια, χαος, Λυκοσουρα, Αρκαδια, δημιουργος, Ατουμ, Ρα, παραδοση, Ναος Ηλιου, πυραμιδα, επιγραφη, γεωδεσια, Θηβα, Πλατων, Στραβων, Πλατωνας, Στραβωνας, Βατικανο, Λειψια, Ραουε, Αιωνια Πολη, Αλεξανδρεια, Ρωμη, Παρισι, Λονδινο, Υορκη, τριγωνισμος, γρανιτης, ακιδα, λασπη, πλημμυρα, Νειλος, Πετρι, Παλαια Διαθηκη, Ον, εβραικα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ