Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ, του Διοφάντους του Αλεξανδρέως, το 1621. Του «πατέρα της Άλγεβρας»


Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΤΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ,
του Διοφάντους του Αλεξανδρέως,
το 1621…

Του «πατέρα της Άλγεβρας»


Το κόσμημα της πρώτης σελίδας, του 1621.

Με τίτλο «Diophanti Alexandrini arithmeticorum libri sex, et de numeris multangulis liber ununs, nunc primum græce & latine editi, atque absolutissimis commentariis illustrate», και «auctore Claudio Gaspare Bacheto Meziriaco Sebusiano», εκυκλοφόρησε στην πόλη των Παρισίων, από τον S. Cramoisy, το 1621[1], η ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΟΣ, που ήταν το έργο του Διοφάντους, το ελληνικά γνωστό ως «Αριθμητικά»!

Το εξώφυλλο της εκδόσεως του 1621.

Ο Διόφαντος ο Αλεξανδρεύς ήταν Έλλην μαθηματικός (περ. 210-290 μ.Χ.), και θεωρείται ο «πατέρας της Άλγεβρας».

Από τις εκδόσεις Καίμπριτζ.

Όσο για το βιβλίο, ήταν σε σχήμα folio (334 x 215 χλστ., 32 + 451 + 58 σελ.) με σφραγίδα στο πρώτο και το τελευταίο φύλλο. Περιείχε το ελληνικό κείμενο του Διοφάντους και την λατινική του μετάφραση σε δυο στήλες. Η μετάφραση ήταν του Κλωντ Μεζιριάκ / Meziriaco.

ΠΗΓΕΣ: Brunet, II, στ. 731, Hoffmann, I, σ. 597-8, ΒΕΡΓΟΣ.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Αν και ο Ιταλός μαθηματικός Ραφαήλ Μπομπέλι είχε μεταφράσει στα λατινικά αποσπάσματα από τα «Αριθμητικά» του Διοφάντους και χρησιμοποίησε τα προβλήματα που περιείχαν, αλλά για τα ιδικά του συγγράμματα, περί το 1570.



ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, Αλεξανδρεια, 1621, Αλγεβρα, Παρισι, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ, Αριθμητικα, σφραγιδα, λατινικα, Μεζιριακ, Ιταλια, Μπομπελι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ