Πώς συνδέονται Μάνη-Πόρος - ΓΙΟΡΤΗ «ΔΡΟΜΟΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙΟΥ» στην ΒΕΡΓΑ της Μεσσηνιακής Μάνης


Πώς συνδέονται Μάνη-Πόρος

ΓΙΟΡΤΗ «ΔΡΟΜΟΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙΟΥ»
στην ΒΕΡΓΑ
της Μεσσηνιακής Μάνης


Στις 16 Μαρτίου 2019 γιορτάστηκε στην Βέργα της Μεσσηνιακής Μάνης, λίγο έξω από την Καλαμάτα, η γιορτή «Δρόμοι Μπαρουτιού», στην οποία προσκλήθηκε και συμμετείχε και ο δήμος Πόρου. Η γιορτή οργανώθηκε σε ανάμνηση του ακόλουθου ιστορικού γεγονότος που συνέδεσε την Βέργα με τον Πόρο και έγινε λίγες μέρες πριν το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821:
Ο οπλαρχηγός του Πόρου Χριστόδουλος Μέξης, την περίοδο εκείνη συμμετείχε μαζί με τους έμπιστους του Παπαφλέσσα στην υποκίνηση και στην οργάνωση «εδώ και τώρα» της Εθνεγερσίας. Με μέριμνά του και την βοήθεια ομογενών στην Σμύρνη και στο Αϊβαλί, συγκεντρώθηκαν μπαρουτόβολα, και με μύριους κινδύνους μεταφέρθηκαν με την ποριώτικη σκούνα «ΔΗΜΗΤΡΑ» του καπτάν-Γιώργη Μάνεση στον Αλμυρό Μάνης, την σημερινή Βέργα, για να αρχίσει ο Αγώνας. Αποτέλεσμα ήταν και η άμεση απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821. Η επέτειος για το ξεφόρτωμα του μπαρουτιού και για την παράτολμη νυχτερινή μεταφορά του στο κρησφύγετο των επαναστατημένων στην μονή Μαρδακίου στον Ταΰγετο, είναι το αντικείμενο της καθιερωμένης κάθε χρόνο γιορτής, που εφέτος, μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα αφιερωμένη στους Μικρασιάτες, για την ουσιαστική βοήθειά τους στην εξεύρεση και την συγκέντρωση των πυρομαχικών στην Σμύρνη και στο Αϊβαλί.
Η εκδήλωση οργανώθηκε σε ξενοδοχείο που είναι χτισμένο στο σημείο που έγινε το ιστορικό ξεφόρτωμα του μπαρουτιού. Διοργανωτής ήταν ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας με την συνεργασία άλλων τοπικών συλλόγων και την αιγίδα του δήμου Καλαμάτας, όπου ανήκει η Βέργα. Ο δήμος Πόρου προσκλήθηκε, όπως κάθε χρόνο, συμβολικά λόγω της καταγωγής του Χριστόδουλου Μέξη και του ποριώτικου πλοίου Γ. Μάνεση, και εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο Γ. Κουτουζή και τον υπεύθυνο της Χατζοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ι. Μανιάτη.  Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο γγ της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γ. Τατούλης.
Αρχικώς έγινε η αναπαράσταση της μεταφοράς βαρελιού από την ακτή στον χώρο της εκδήλωσης από βρακοφόρους με παραδοσιακές φορεσιές της Μάνης. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο αντιδήμαρχος Πόρου, Γ. Κουτουζής, που μετέφερε και τον θερμό χαιρετισμό του Δημάρχου Πόρου, Γιάννη Δημητριάδη, και τόνισε την βοήθεια που προσφέρει η εκδήλωση στην προσπάθεια που γίνεται πρόσφατα στον Πόρο για ανάδειξη του υποβαθμισμένου από την Ιστορία ρόλου του νησιού στην Επανάσταση. Επίσης μίλησε και ο Γιάννης Μανιάτης, κάνοντας συνοπτική αναφορά στην συμβολή  των Μικρασιάτων στην Επανάσταση, αλλά και στην ανάπτυξη της ναυτιλίας και του εμπορίου από τα ελληνικά νησιά την εποχή εκείνη, και αναδεικνύοντας και την σημαντική συμμετοχή του Πόρου στο σπουδαίο, όσο και ριψοκίνδυνο εκείνο εγχείρημα της μεταφοράς του μπαρουτιού στην Βέργα. Πρόσφερε μάλιστα στους διοργανωτές και ένα νεοεκδοθέν βιβλίο με το Ιστορικό Αρχείο-Κώνδηκα της Δημογεροντίας Πόρου 1803-1831, όπου αναδεικνύεται η κοινωνική και οικονομική κατάσταση του νησιού την κρίσιμη εκείνη εποχή, καθώς και η ενεργή συμμετοχή του στην προετοιμασία και σε εκστρατείες του Αγώνα.
Η γιορτή πλαισιώθηκε από μικρασιάτικους και μανιάτικους χορούς και τραγούδια από ενήλικους και παιδιά με παραδοσιακές φορεσιές. Στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε και ζωγραφικός πίνακας με το ιστορικό ξεφόρτωμα του μπαρουτιού από το ποριώτικο πλοίο στον Αλμυρό. Με το πέρας της γιορτής ξεκίνησε και σκυταλοδρομία από δρομείς του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας για την συμβολική μεταφορά του μπαρουτιού με μορφή σκυτάλης από τον Αλμυρό (Βέργα) μέχρι το στο μοναστήρι-κρησφύγετο των επαναστατημένων Ελλήνων ψηλά στον Ταΰγετο.
Η φιλοξενία από τους διοργανωτές ήταν εξαίρετη, το πνεύμα πολύ φιλικό, ανταλλάχτηκαν δώρα, και  εκφράστηκε αμοιβαία η βούληση για παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων των δυο τόπων.

ΠΗΓΗΧατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Πόρου.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Βεργα, Μεσσηνιακη Μανη, Καλαματα, γιορτη, Δρομοι Μπαρουτιου, Πορος, Επανασταση, 1821, Μεξης, Παπαφλεσσας, Εθνεγερσια, Σμυρνη, Αιβαλι, σκουνα, ΔΗΜΗΤΡΑ, Μανεσης, Αλμυρος, μπαρουτι, μονη Μαρδακιου, Ταυγετος, Μικρασιατες, πυρομαχικα, βαρελι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ