Εκατοντάδες τοποθεσίες με κατοίκηση 70.000 χρόνων, τουλάχιστον, βρέθηκαν στα Γρεβενά, στην Μακεδονία! Νεάντερνταλ κατοικούσαν σε υψόμετρα άνω των 1.700 μέτρων!


Εκατοντάδες τοποθεσίες
με κατοίκηση 70.000 χρόνων,
τουλάχιστον,
βρέθηκαν στα Γρεβενά
στην Μακεδονία!

Νεάντερνταλ κατοικούσαν
σε υψόμετρα άνω των 1.700 μέτρων!


Η ραχοκοκκαλιά της Ελλάδος, η οροσειρά της Πίνδου στην δυτική Μακεδονία έχει μερικές από τις υψηλότερες κορυφές της Ελλάδος, όπως ο Σμόλικας (2.477 μ.), ο Γκούργκουλος, και το Μπογδάνι / Μπογκντάνι (πάνω από 2.200 μ.).
Αυτή η ορεινή περιοχή κατοικείται κυρίως από βλάχους, ένα πανάρχαιο ελληνικό φύλο, που μιλά παλαιοελληνικά-πελασγικά και διασώζει πανάρχαια ελληνικά έθιμα. Με κέντρο τους την Σαμαρίνα[1], και το όρος Γκούργκουλος[2] ή Γκούργκουλου[3].


Αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές που διεξάγονται στην περιοχή της Σαμαρίνας από το 2002, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οδήγησαν στην ανακάλυψη εκατοντάδων τοποθεσιών σε μεγάλα υψόμετρα (άνω των 1.700 μ.), οι περισσότερες από τις οποίες έκρυβαν πολιτισμό της Μέσης Παλαιολιθικής, δηλ. 30.000-300.000 χρόνια πριν από σήμερα! Αν και η ακριβής χρονολόγησή τους δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ραδιομετρικά είναι χρονολογημένες περίπου 70.000 χρόνια πριν από σήμερα[4]. Βρέθηκαν πολυάριθμα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων είναι αιχμές (τύπου Levalloisian), λεπίδες, ξύστρες, κλπ.


Το 2010 ερευνήθηκαν οι λίθινες πρώτες ύλες, που εκμεταλλεύθηκαν οι Νεάντερνταλ κάτοικοι αυτής της περιοχής της Πίνδου, για την κατασκευή των εργαλείων τους. Βρέθηκαν διάφορα είδη χαλαζία, κοινά πετρώματα από την Φούρκα έως τον Σαμαρινιώτικο και τον Βενέτικο ποταμό…
Το πιο σημαντικό κοίτασμα ευρέθη στην «σέλα» - σελί στην Κρήτη! - που σήμερα ονομάζεται «La Greklu» (δηλ. των Γραικών), όπου υπήρχαν επίσης σημαντικές τοποθεσίες της Μουστερίας περιόδου και της Εποχής του Χαλκού! Το πέρασμα αυτό, συνδέει την Δυτική Μακεδονία με την Ήπειρο και, κατά συνέπειαν, το Ιόνιο Πέλαγος με το Αιγαίο![5] Άρα ένας δρόμος 70.000 χρόνων, τουλάχιστον, που χρησιμοποιείτο πάντα, για να μετακινηθούν και να εμπορευθούν οι άνθρωποι, μεταξύ των δύο αυτών  περιοχών!
Η ανακάλυψις εκτός από όλα τα παραπάνω είναι σημαντική, διότι σήμερα δεν είναι γνωστές τέτοιες αρχαιολογικές θέσεις, σε τέτοια υψόμετρα, τουλάχιστον στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Λίγες έχουν ανακαλυφθεί στα Βαλκάνια, αλλά σε λίγο χαμηλότερα υψόμετρα (1.500 μ.) στην Θράκη, στην δυτική βουλγαρική Ροδόπη[6].

ΚΥΡΙΑ ΠΗΓΗ: N. Ευστρατίου, P. Biagi, D. E. Angelucci και R. Nisbet «Middle Palaeolithic chert exploitation in the Pindus Mountains of western Macedonia, Greece».
  
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Βλ. Wace και Thompson, 1913.

[2] Υπάρχει και στην Κρήτη όρος Γκίγκιλος, που μάλιστα θεωρείται «στοιχειωμένο» με παλαιότατους θρύλους. Λέει το τοπικό παραδοσιακό τραγούδι: «Στο Γκίγκιλο με στείλανε, όπου ’ναι οι δαιμόνοι!»!

[3] Βλ. Ευστρατίου et al., 2004 και 2006.

[4] Βλ. Hughes et al. 2006 και 2007.

[5] Βλ. Hammond 1967: 11.

[6] Βλ. Ivanova, 2006.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑοροσειρα, Πινδος, Μακεδονια, Σμολικας, Γκουργκουλος, Μπογδανι, Μπογκντανι, βλαχοι, πελασγικα, Σαμαρινα, Γκουργκουλου, ΑΠΘ, Παλαιολιθικη εποχη, αιχμη, λεπιδα, ξυστρα, Νεαντερνταλ χαλαζιας, Φουρκα, Σαμαρινιωτικος, Βενετικος, σελα, Γραικοι, Μουστερια, Εποχη Χαλκου, Ηπειρος, Ιονιο Πελαγος, Αιγαιο, δρομος, Βαλκανια, Θρακη, Βουλγαρια, Ροδοπη, ΕυστρατιουΚρητη, Γκιγκιλος, δαιμονας

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ