Η Αγιά Σοφιά με σχέδια του Fossati, το 1847!


Η Αγιά Σοφιά
με σχέδια του Fossati,
το 1847!


Το μοναδικό έργο με τίτλο «Aya Sofia, Constantinople, as recently restored by order of H. M. the Sultan Abdul Medjid» εκυκλοφόρησε στο Λονδίνο, από τον Οίκο P. & D. Colnaghi & Co, το 1852.
Ήταν η ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ του. Σε μεγάλο folio (615 x 440 χλστ.),
Είχε επεξηγηματικά κείμενα στα γαλλικά και 25 λιθογραφίες με διπλή τίντα χαραγμένες από τον L. Haghe σε σχέδια του Gaspard Fossati (1809-1883).

Ο ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας, σε σχέδιο του Fossati, 1847.

Το 1847, ο σουλτάνος Abdülmecid διόρισε τους Ελβετο-Ιταλούς αδελφούς Fossati[1] να ανακαινίσουν την Αγία Σοφιά. Ολοκλήρωσαν την αποκατάσταση σε δύο χρόνια, χρησιμοποιώντας περισσότερους από 800 εργαζόμενους! Αυτή η ανακαίνισή λέγεται ότι έσωσε την Αγία Σοφία από την καταστροφή! Αυτοί οι Ελβετο-Ιταλοί αρχιτέκτοντες από το Ticino μπορούσαν να τεκμηριώσουν τον μεγαλύτερο αριθμό βυζαντινών ψηφιδωτών, των οποίων η ακριβής θέση τους μέσα στην Αγία Σοφία ακόμη και σήμερα δεν έχει τεκμηριωθεί πλήρως, αφού πολλά είτε ζωγραφίσθηκαν, είτε κατεστράφησαν, συχνάκις χωρίς να καταγραφεί η αρχική τους θέση. Τα σχέδια των ψηφιδωτών της Αγίας Σοφίας φυλάσσονται στο Cantonal Archive του Ticino.


Το εσωτερικό του ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας,
σε σχέδιο του Fossati, 1847.
Ο σουλτάνος Abdülmecid επέτρεψε στους αδελφούς Fossati να τεκμηριώσουν επίσης τα ψηφιδωτά που ίσως να ανακάλυπταν κατά την διάρκεια αυτής της εργασίας, τα οποία αργότερα αρχειοθετήθηκαν στις ελβετικές βιβλιοθήκες...

ΠΗΓΕΣ: Blackmer 619, Atabey 454. ΒΕΡΓΟΣ.
Γ. Λεκάκης «Αγία Πετρούπολη και Κωνσταντινούπολη» (υπό έκδοσιν).

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Ο έτερος αδελφός ήταν ο Giuseppe (1822-1891).



ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Λονδινο, εκδοση, λιθογραφια, τιντα, χαρακτικη, Φοσατι, σουλτανος, Αβντουλ, Αμντουλ, Ελβετοι, Ιταλοι, Φοσσατι, ανακαινιση, Αγια Σοφια, αποκατασταση, αρχιτεκτοντας, Τικινο, βυζαντινο, ψηφιδωτο, σχεδιο, Ελβετια, βιβλιοθηκη, Τουρκια, Κωνσταντινουπολη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ