Γέφυρες κατέρρεαν στην Φθιώτιδα το 1997 μετά από πρωτοφανείς πλημμύρες! - Η ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΑ ΔΙΠΟΤΑΜΑ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ - του Τ. Ευθυμίου


Γέφυρες κατέρρεαν στην Φθιώτιδα
το 1997
μετά από πρωτοφανείς πλημμύρες…

Η ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΓΕΦΥΡΑ
ΣΤΑ ΔΙΠΟΤΑΜΑ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥΚατά την οθωμανοκρατία, στον γενέθλιο τόπο μου (σημερινός Άη-Γιώργης Φθιώτιδος), υπήρχαν δυο γέφυρες στον Σπερχειό ποταμό:

- Η μία ήταν στον νερόμυλο του Σκούρα στα Διπόταμα,

και η άλλη

- στο σημερινό Νεοχωράκι, κοντά στον Άμπλα του Ανδρίτσου, σύμφωνα με παλιά μαρτυρία του Κωνσταντίνου Τσιαχρή στον συγγραφέα Νίκο Κ. Αντωνόπουλο.

Η πρώτη μεγάλη γέφυρα στα Διπόταμα κατασκευάστηκε το 1882.
Ύστερα, όμως, από δέκα χρόνια ξέσπασε μεγάλη πλημμύρα με αποτέλεσμα να καταπέσει μια κολόνα της και έτσι ξανακατασκευάστηκε με βαθύτερα, κατά δύο μέτρα, θεμέλια.
Το 1997, το πρωί της 13ης Ιανουαρίου κατέρρευσε ύστερα από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που προηγήθηκαν. Ο ίδιος ήμουν από τους πρώτους που την αντίκρυσα πεσμένη, αφού κατοικούσα αρκετά κοντά. Τότε, στήθηκε πρόχειρα μια στρατιωτική σιδερένια προκειμένου να αποκατασταθεί η συγκοινωνία μεταξύ Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, δεδομένου ότι η κοιλάδα των Διποτάμων Σπερχειού αποτελεί την μοναδική ανατολική πύλη της ευρυτανικής γης.


Οι αρμόδιες υπηρεσίες αντιμετώπισαν το δίλημμα να επισκευάσουν την παλαιά ή να κατασκευάσουν νέα, παρακάμπτοντας και την μεγάλη στροφή. Τελικά επικράτησε η δεύτερη σκέψη και σε χρόνο-ρεκόρ κατασκευάστηκε η νέα γέφυρα στα τέλη Μαρτίου, που εξυπηρετεί άψογα, πλέον, τους διερχόμενους εποχούμενους.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Αη Γιωργης, Φθιωτιδα, γεφυρα, Σπερχειος ποταμος, νερομυλος, Σκουρας, Διποταμα, Νεοχωρακι, Αμπλας του Ανδριτσου, Ανδριτσος, Τσιαχρης, Αντωνοπουλος, 1882, πλημμυρα, κολονα, θεμελια, 1997, Ιανουαριος, Φθιωτις, Ευρυτανια, κοιλαδα, Σπερχειος, Ευθυμιου, Αγιος Γεωργιος. γεφυρι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ