Ένα βιβλίο ενός Κρητικού κυκλοφόρησε μόλις 25 χρόνια μετά, αφού ο Γουτεμβέργιος «εφηύρε» την τυπογραφία…


Ένα βιβλίο ενός Κρητικού
κυκλοφόρησε μόλις
25 χρόνια μετά,
αφού ο Γουτεμβέργιος
«εφηύρε» την τυπογραφία…


Μαθαίνουμε πως ο Γουτεμβέργιος "εφηύρε" την τυπογραφία και τύπωσε το πρώτο βιβλίο, το 1445… αν και η πρώτη τυπογραφία με στοιχεία, με την σύγχρονη έννοια, είναι ο Δίσκος της Φαιστού τον 17ο αι. π.Χ. Άρα οι Έλληνες είχαν τυπογραφία 32 αιώνες προ του Γουτεμβέργιου, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα…

Αλλά μόλις 25 χρόνια μετά, εκυκλοφόρησε ένα βιβλίο ενός Κρητικού
Ήταν η λατινική μετάφρασις της ευαγγελικής προπαρασκευής του Ευσεβίου του Παμφίλου («De evangelica preparation»), από τον Γ. Τραπεζούντιο!
Τυπώθηκε για πρώτη φορά στην Βενετία το 1470, από τον Nicolas Jenson.
Η 4η έκδοση του βιβλίου του ΕΥΣΕΒΙΟΥ κυκλοφόρησε στις 12 Ιανουαρίου 1480 (Treviso, Michele Manzolo)[1].
Μάλιστα, επανεκδόθηκε 6 φορές μέσα στον 15ο αιώνα!

Μια σελίδα από την 4η έκδοση του 1480,
της μεταφράσεως του Κρητικού, Γ. Τραπεζουντιου.

Σ
την Ελλάδα υπάρχουν δύο μόνον αντίτυπα αυτού του έργου, και μάλιστα της εκδόσεως του 1497 (στην Βιβλιοθήκη της Βουλής και στην Γεννάδειο).


Ο Γεώργιος Τραπεζούντιος (1395-1472) - γεννήθηκε στον Χάνδακα (Ηράκλειο Κρήτης) προφανώς με καταγωγή εκ Πόντου ή Αρκαδίας - έφθασε στην Βενετία από την Κρήτη το 1417, με την παρότρυνση του ουμανιστή Francesco Barbaro και πολύ γρήγορα ανεδείχθη σε έναν από τους επιφανέστερους Έλληνες λογίους της Αναγεννήσεως! Έγινε γραμματέας του πάπα Ευγένιου Α΄, με πρόσκληση του οποίου επήγε στην Ρώμη. Πολυμαθέστατος και πολυγραφότατος, έγραψε επίσης το μαρτύριο του Αγίου Ανδρέα του Χίου. Ο γιος του, Ανδρέας, έγραψε τα προλεγόμενα της μετάφρασης του Κλαυδίου Πτολεμαίου που είχε γράψει ο πατέρας του (εκδόθηκε το 1528 στην Βενετία).

ΠΗΓΕΣ: Legrand (15ος-16ος αι., III) 25 («édition rarissime»), HC 6702*, GW 9443, BMC, VI, 888, Goff E-121, Oates 2457, Hoffmann, II, σελ. 103. ΒΕΡΓΟΣ.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Η τέταρτη έκδοση ήταν σε folio (270 x 194 χλστ.).


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Γουτεμβεργιος, τυπογραφια, βιβλιο, 1445, τυπογραφειο, στοιχειο, Δισκος της Φαιστου, Φαιστος, Κρητικοι, λατινικα, μεταφραση, ευαγγελικη προπαρασκευη, ευαγγελιο, Ευσεβιος ο Παμφίλου, Τραπεζουντιος, Βενετια, 1470, Γιενσον, εκδοση, 1480, Τρεβιζο, Μανζολο, 1497, Βιβλιοθηκη, Βουλη, Γενναδειος, Καισαρεια, Παμφιλου, επισκοπος, Καισαρεια, Παλαιστινη, εξηγητης, ιστορικος, Χανδακας, Ηρακλειο, Κρητης, Ποντος, Αρκαδια, Βαρβαρο, λογιος, Αναγεννηση, γραμματεας, παπας, παππας, Ευγενιος, Ρωμη, μαρτυριο, Αγιος Ανδρεας Χιου, Ανδρεας, Χιος, προλεγομενα, Πτολεμαιος, 1528, φολιο, Τραπεζους, Τραπεζουντα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ