Έλληνες ταξίδεψαν σε Ισπανία, Πορτογαλία, και Βρετανία, μέσω Ατλαντικού, πριν από 6.500 χρόνια, δίδαξαν την γεωργία και έκτισαν το Στόουνχετζ και άλλα μεγαλιθικά μνημεία!

Έλληνες ταξίδεψαν
σε Ισπανία, Πορτογαλία,
και Βρετανία, μέσω Ατλαντικού,
πριν από 6.500 χρόνια,
δίδαξαν την γεωργία
και έκτισαν το Στόουνχετζ
και άλλα μεγαλιθικά μνημεία!


Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, ένα κύμα μεταναστών από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τις ανατολικές ακτές του Αιγαίου έφτασε μέχρι την Βρετανία πριν από 6.500 χρόνια, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τον πληθυσμό των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών που βρισκόταν εκεί.
Επιστήμονες που έχουν εξετάσει δείγματα από αρχαία λείψανα που φτάνουν μέχρι και στο 8500 π.Χ. ανακάλυψαν πως οι σκουρόχρωμοι «ξένοι» που κατοίκησαν τα Βρετανικά Νησιά από την Εποχή των Πάγων άφησαν συγκριτικά λίγα ίχνη όσον αφορά τις γενετικές καταγραφές μετά την μετάβασή τους στις αγροτικές εργασίες. Αυτό σημαίνει πως δεν υπήρξε ιδιαίτερη συναναστροφή με τους Έλληνες που έφτασαν εκεί γύρω στο 4000 π.Χ.
Αντίθετα, σύμφωνα με προγενέστερες έρευνες βάσει DNA, οι ίδιοι μετανάστες από το Αιγαίο διασταυρώθηκαν εκτεταμένα με τους ντόπιους, αφού μπορούσαν να τους εισάγουν στις αγροτικές εργασίες, με τις οποίες ήδη καταπιάνονταν στην ηπειρωτική Ευρώπη 1.000 χρόνια πριν.
Ο Mark G. Thomas, καθηγητής της εξελικτικής γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και ο οποίος έγραψε μαζί με άλλους την έρευνα, είπε: «Είναι δύσκολο να πούμε γιατί έγινε αυτό, όμως ίσως έχει να κάνει με το ότι οι τελευταίοι ντόπιοι κυνηγοί ήταν λίγοι σε αριθμό. Ακόμη κι αν αυτοί οι δύο πληθυσμοί διασταυρώθηκαν πλήρως, η ικανότητα των έμπειρων αγροτών της ηπειρωτικής Ευρώπης και των απογόνων τους να διατηρούν μεγάλους πληθυσμούς θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ελάττωση του αρχικού πληθυσμού με το πέρασμα των χρόνων».
Οι ερευνητές από την Βρετανία και τις ΗΠΑ ανακάλυψαν πως τα απομεινάρια των αγροτών της Βρετανίας ήταν γενετικά ίδια με αυτά που βρέθηκαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία, δείχνοντας πως ο πληθυσμός αυτός ταξίδεψε από τα ανατολικά στα δυτικά μέσω της Μεσογείου και στη συνέχεια ανέβηκε προς την Βρετανία.
Ο νεοεισελθών πληθυσμός φαίνεται πως έφτασε πρώτα στην δυτική ακτή προτού εξαπλωθεί σε άλλα μέρη της Βρετανίας, κάτι που σημαίνει πως δεν διέσχισε το Αγγλικό Κανάλι που είναι η πιο σύντομη διαδρομή, παρά προτίμησε την πολύ πιο επικίνδυνη διαδρομή μέσα από τον Ατλαντικό.
Οι έρευνες μάλιστα, εμπλέκουν και την κατασκευή των μεγαλιθικών μνημείων με τους μετανάστες από την Ελλάδα και από τις ανατολικές ακτές του Αιγαίου, με διασημότερο όλων το Στόουνχεντζ! Η νέα γενετική ανάλυση δείχνει ότι οι νεολιθικοί Βρετανοί, που εισήγαγαν την μεγαλιθική αρχιτεκτονική και - μεταξύ άλλων - έχτισαν το Στόουνχεντζ, προέρχονταν κυρίως από το αυτό το μεταναστευτικό ελληνικό (μεσογειακό) ρεύμα!


ΠΗΓΕΣ: Selina Brace, Yoan Diekmann, Ian Barnes “Ancient genomes indicate population replacement in Early Neolithic Britain”, Nature Ecology & Evolution, 15.4.2019.


BBC.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΑΠΟΔΟΣΗ: Α. Γ. Λεκάκης.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: μεταναστευση, Αιγαιο, Βρετανια, κυνηγοι, τροφοσυλλεκτες, γενετικη, Ελληνες, DNA, Τομας, εξελικτικη γενετικη, αγροτες, Αγγλια, Ισπανια, Πορτογαλια, Μεσογειος, Μαγχη, Ατλαντικο, μεγαλιθικο μνημειο, Στοουνχεντζ, νεολιθικη εποχη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ