Ανησυχητική μείωση του πληθυσμού των τρυγονιών! Κυρίως από φυτοφάρμακα και λαθροθηρία - 70% μείωση από το 1970! Απαγορεύεται το κυνήγι τους την άνοιξη!


Ανησυχητική μείωση
του πληθυσμού
των τρυγονιών!

Κυρίως από φυτοφάρμακα
και λαθροθηρία
- 70% μείωση από το 1970!



Απαγορεύεται το κυνήγι τους
την άνοιξη!


Όταν κατεβαίνεις από το πλοίο στο λιμάνι της Ζακύνθου, μια πινακίδα σου ματώνει την καρδιά και σε βάζει σε σκέψεις για την ανθρώπινη ποιότητά του, αλλά και το μέλλον σου:
«Το νησί της Ζακύνθου αποτελεί μέρος ενός από τους κύριους μεταναστευτικούς διαδρόμους των πουλιών που ταξιδεύουν από τον Νότο στον Βορρά κάθε άνοιξη.
Εδώ θα σταθμεύσουν χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά για λίγες ημέρες προκειμένου να επανακτήσουν τις δυνάμεις τους για το ταξίδι τους προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, όπου θα ζευγαρώσουν με ασφάλεια, δίνοντας έτσι ζωή στην επόμενη γενιά του είδους τους.
Ο μελισσοφάγος, ο συκοφάγος (φλέρωνας), ο τσαλαπετεινός (γουζιός) ξεχωρίζουν ανάμεσα σε άλλα είδη, δίνοντας μαγευτικό χρώμα στην άνοιξη του νησιού.


Αλλά αυτό που ανησυχεί είναι Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΝΙΟΥ!
Το τρυγόνι είναι ένα από τα πιο ραγδαία μειούμενα είδη πουλιών της Ευρώπης, καθώς έχει υποστεί 70% μείωση από το 1970. Η πτώση του πληθυσμού οφείλεται κυρίως στην υποβάθμιση των αγροτικών οικοσυστημάτων στις χώρες της Αφρικής και της Βόρειας Ευρώπης με την χρήση φυτοφαρμάκων ή την οικιστική ανάπτυξη, αλλά και στην ανοιξιάτικη λαθροθηρία στην Ευρώπη (κυρίως Μάλτα, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα).
Το κυνήγι την άνοιξη έχει απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1985, γιατί έτσι θανατώνονται οι καλύτεροι γεννήτορες, δηλαδή τα άτομα που έχουν επιβιώσει από το δύσκολο ταξίδι από την υποσαχάριο Αφρική (Σουδάν, Αιθιοπία, Τσαντ). Για κάθε τρυγόνι που θανατώνεται την άνοιξη ο πληθυσμός στερείται τρία άτομα το φθινόπωρο!».

Η μεταναστευτική διαδρομή των πουλιών.

ΠΗΓΕΣ:
ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος Περιήγησις".

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Ζακυνθος, μεταναστευτικα πουλια, μεταναστευτικοι διαδρομοι, πουλι, ανοιξη, Ευρωπη, μελισσοφαγος, συκοφαγος, φλερωνας, τσαλαπετεινος, γουζιος, ΤΡΥΓΟΝΙ, Αφρικη, φυτοφαρμακο, λαθροθηρια, Μαλτα, Γαλλια, Ιταλια, Ελλαδα, κυνηγι, υποσαχαρια Αφρικη, Σουδαν, Αιθιοπια, Τσαντ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ