Ο… σταυρός ενός τρίτεκνου Έλληνα, από την Ιουδαία και τα τότε θεσπισμένα «δικαιώματα των τριτέκνων»…


Ο… σταυρός ενός
τρίτεκνου Έλληνα,
από την Ιουδαία
και τα τότε θεσπισμένα
«δικαιώματα των τριτέκνων»…


Μια επιγραφή, γραμμένη με ελληνικούς χαρακτήρες, αλλά στην λατινική γλώσσα (σήμερα θα την λέγαμε latgreek… κατά το greeklish) μας γνωρίζει τον «Αυρήλιο Διονύσιο, τον Ιουδαίο από την Τιβεριάδα της Γαλιλαίας, ετών 50, πατέρα τριών παιδιών»...


Η επιγραφή είναι γραμμένη μέσα προς τέλος του 2ου αιώνα μ.Χ. Καταλήγει με έναν πλάγιο σταυρό…


Ενδεχομένως, ο Έλλην (η Τιβεριάς δεν είχε εβραίους – βλ. Ιώσηπο) Διονύσιος ήρθε στην Δαλματία ως πρόσφυγας, από την Ιουδαία, μετά την αιματηρή καταστολή υπό τον αυτοκράτορα Αδριανό, κατόπιν της εξεγέρσεως του Bar Kokhba το 135 μ.Χ. Η ασυνήθιστη έμφαση που δίνεται στα τρία παιδιά του, μπορεί να αναφέρεται στον Αυρήλιο, κάνοντας έκκληση και υπενθύμιση του «ius trium liberorum», δηλ. τα τότε θεσπισμένα «δικαιώματα των τριτέκνων»

Η επιγραφή ευρέθη το 1895 στην αρχαία ελληνική πόλη Αθηνίτιδα[1] (νυν Σένια, Segna, Senia, Senj) της Κροατίας, η οποία έγινε σημαντικό οχυρό των Ρωμαίων στις Δαλματικές ακτές.
Φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ζάγκρεμπ.


ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:



[1] Αναφέρεται σε αρχαία ελληνικά κείμενα από τον 4ο αιώνα π.Χ. Αργότερα εγκαταστάθηκαν σε αυτήν Ιλλυριοί (επίσης ελληνικό φύλο), Άβαροι και εν τέλει Κροάτες τον 7ο αιώνα μ.Χ.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑσταυρος, τριτεκνος, Ελληνας, Ιουδαια, δικαιωματα των τριτεκνων, επιγραφη, ελληνικά, λατινικη, γλωσσα, γκρικλις, Αυρηλιος Διονυσιος, Ιουδαιος, Τιβεριαδα, Γαλιλαια, παιδια, Τιβεριας, εβραιοι, Ιωσηπος, Δαλματια, προσφυγας, Αδριανος, Μπαρ Κοχμπα, παιδι, Αθηνιτις, Σενια, Κροατια, Ζαγκρεμπ, Ισραηλ, Ιλλυριοι, Αβαροι, Κροατες, πολυτεκνοι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ