Γιατί είναι πολύ σπάνιο, ίσως και μοναδικό, αυτό το αρχαίο νόμισμα από το Μεταπόντιο; Το είχαν οι μεγαλύτεροι συλλέκτες του 20ού αιώνα, ως και ο Έβανς!


Γιατί είναι πολύ σπάνιο,
ίσως και μοναδικό,
αυτό το αρχαίο νόμισμα
από το Μεταπόντιο;

Το είχαν οι μεγαλύτεροι συλλέκτες
του 20ού αιώνα,
ως και ο Έβανς!


Το αρχαίο αυτό δίδραχμο από το Μεταπόντιο, της Μεγάλης Ελλάδος, είναι πολύ σπάνιο, ίσως και μοναδικό / unique, αρχαίο νόμισμα!
Κατ’ αρχήν, ως κομμάτι, αυτό το νόμισμα, από μόνο του έχει μια αρκετά μεγάλη ιστορία: Το είχαν, λένε, στην κατοχή του τρεις από τους μεγαλύτερους... "συλλέκτες" του 20ού αιώνα: Ο Charles Gillet, ο Robert Jameson και ο sir Arthur Evans!!!
Γιατί όλοι δελεάστηκαν από αυτό το κομμάτι; 

Η γυναίκα που εικονίζεται είναι σίγουρα η θεά Νίκη. Φορά ένα στέμμα, από όρθια φύλλα ελιάς, τοποθετημένο επάνω σε μια κεντημένη ζώνη. Αλλά πολύ ενδιαφέρον έχει το τριπλό κρεμαστό σκουλαρίκι της...
Το σκουλαρίκι είναι αυτό που κάνει αυτό το κεφάλι τόσο ασυνήθιστο: Διότι, τα κρεμαστά κοσμήματα κρέμονται προς τα κάτω, και συνεχίζουν να το κάνουν ανεξάρτητα από το πόσο στρέφει ή γέρνει το κεφάλι αυτός/αυτή που τα φορά. Έτσι, για να διατηρηθεί κάθετα το κόσμημα, το κεφάλι της Νίκης εμφανίζεται, λυγισμένο απότομα προς τα εμπρός. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι η Νίκη δεν στέκεται ή φεύγει, αλλά σαφώς πετάει προς τα δεξιά! Ακόμα κι αν αυτό το κεφάλι εμφανίζεται σε όρθια θέση, ο προσανατολισμός του κρεμαστού ενώτιου είναι λανθασμένος! Πρέπει να κρέμεται κάθετα και όχι υπό γωνίαν!
Ακόμη και αν αυτό το νόμισμα δεν είναι επίσημο του νομισματοκοπείου του Μεταποντίου, είναι ένα αντίγραφό του, της εποχής του. Αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι ένα κομμάτι που έγινε από έναν μαθητευόμενο χαράκτη! Το ενώτιο/σκουλαρίκι, η διακόσμηση της κεφαλής, τα γράμματα, δείχνουν ότι αυτό το νόμισμα δεν ήταν σίγουρα από έναν άρτια καταρτισμένο τεχνίτη. Ωστόσο, το πρόσωπο της Νίκης είναι καλά σχεδιασμένο…
Η γωνία του ενώτιου σε αυτό το νόμισμα είναι αρκετά φανερή! Αλλά αν κοιτάξετε, θα βρείτε αρκετά γυναικεία κεφάλια και προτομές που έχουν σκουλαρίκια που κρέμονται με έναν αφύσικο τρόπο: Δεν μπορεί όλα να είναι σφάλματα κοπής. Μήπως πρέπει να δούμε αυτά τα πορτραίτα με έναν διαφορετικό τρόπο;

ΠΗΓΕΣ: NOMOS Ζυρίχης Ελβετίας (δημοπρ. 18), Noe 489a, Noe 488 και 490.

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:
Έχουμε απεικόνιση της αδράνειας;
Της υπερνίκησης της βαρύτητας;
Δυστυχώς αυτό το νόμισμα δημοπρατήθηκε, από την Nomos (αρ. 27), και επωλήθη για 4.750 ελβετικά φράγκα… Κάθε περίπτωση ελέγχου όλων των παραπάνω προβληματισμών… πουλήθηκε…

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: διδραχμο, Μεταποντιο, Μεγαλη Ελλαδα, σπανιοτητα, μοναδικο, νομισμα, συλλεκτης, Ζιλετ, Τζέιμσον, Εβανς, Νικη, στεμμα, φυλλο ελιας, ελια, κεντημα, ζωνη, σκουλαρικι, κρεμαστο, κοσμημα, ενωτιο, νομισματοκοπειο, αντιγραφο, χαρακτης, κεφαλη, τεχνιτης, αδρανεια, βαρυτητα, δημοπρασια

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ