Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, την 29η Απριλίου - του Άλκη Ράφτη


Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, την 29η Απριλίου

Του δρ. Άλκη Ράφτη[1],
προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID
(UNESCO, Παρίσι)


Στις 29 Απριλίου, όπως κάθε χρόνο από το 1982, εκατομμύρια χορευτές σε όλο τον κόσμο θα γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα του Χορού[2]. Είναι μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID (UNESCO, Παρίσι).
Χορεύοντας, μεταφέρεται κάποτε κανείς στη σφαίρα του υπερφυσικού. Η μουσική σε συνδυασμό με την κίνηση ενώνουν σώμα και μυαλό και τα οδηγούν σε μια υπέρτερη κατάσταση. Αυτή η εκστατική εμπειρία απελευθερώνει, επεκτείνεται βαθύτερα στην εσωτερική μας διάσταση, ενώνοντας το άτομο με το σύμπαν.
Δημιουργώντας, οι χορογράφοι μερικές φορές καταφέρνουν να εμφυσήσουν στον θεατή τη σύνδεση με το ιερό, το μυστηριακό, το μεγαλειώδες άγνωστο. Εκτός από ψυχαγωγία και τέχνη, ο χορός τότε γίνεται όχημα ανύψωσης του συνειδητού: αναζήτηση του απόλυτου νοήματος. Μια τέτοια χορογραφία οδηγεί πέρα από τα ορατά, τα βιωμένα και τα γνωστά.

Δηλιάδες - χορεύουσες νύμφες στο νησί της Δήλου στην αρχαία Ελλάδα...
Ντεβαντάσι – διακόνισσες των ναών που διατήρησαν τις κλασικές παραδόσεις Μπαρατανάτυαμ και Όντισι στην Ινδία...
Ντερβίσηδες σούφι - οπαδοί του Πέρση ποιητή Ρουμι με τον στροβιλίζοντα χορό τους...
Αζτέκοι ιερείς που «τραγουδούσαν με τα πόδια» στο προ-ισπανικό Μεξικό...

Ανέκαθεν η πνευματικότητα ήταν παρούσα στο χορό.
Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες, ειδικά στην Αμερική, της ταχείας διάδοσης του χορού στη θεία λειτουργία. Ο χορός επιστρέφει ως πρακτική λατρείας, σωματική μορφή προσευχής, έκφραση αφοσίωσης στο Θεό. Χιλιάδες ιερείς-χορογράφοι εκπαιδεύονται και συγκεντρώνουν δικό τους ποίμνιο. Ηδη σε ορισμένα μέρη τα εκκλησιάσματα χορού ξεπερνούν σε αριθμό τις σχολές χορού.
Το θέμα που προτείνουμε για την Ημέρα του Χορού και για τις εκδηλώσεις το 2019 είναι "Χορός και πνευματικότητα".
Με θερμές ευχές για την Ημέρα μας!

Επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Ημέρας του Χορού και στείλτε ανακοίνωση της εκδήλωσής σας για να αναρτηθεί εκεί.

Στην επίσημη ιστοσελίδα θα βρείτε:

1 - Οδηγίες και ιδέες για σχετικές εκδηλώσεις
2 - Το επίσημο μήνυμα της Ημέρας του Χορού, καθώς και τα μηνύματα προηγουμένων ετών
3 - Εκδηλώσεις ανά χώρα και περιοχή
4 - Πώς να σχεδιάσετε την αφίσα ή το έντυπο και να το στείλετε για ανάρτηση στην ιστοσελίδα.

CID c/o UNESCO, 1 rue Miollis, FR-75732 Paris 15, France, τηλ. +33 1 4568 4953 φορ. +33 6 1155 3111.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Ο δρ. Άλκης Ράφτης είναι ο πρώτος Έλληνας που εξελέγη επί κεφαλής παγκόσμιας μη-κυβερνητικής οργάνωσης της UNESCO. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων διεθνούς κυκλοφορίας και πρόεδρος του Χοροθεάτρου "Δόρα Στράτου".

[2] Η Παγκόσμια Ημέρα του Χορού καθιερώθηκε το 1982 και συντονίζεται από το CID με σκοπό να στρέψει την προσοχή του κοινού προς την τέχνη του χορού. Κάθε χρόνο την 29η Απριλίου οι σχολές χορού, οι χορευτικές ομάδες, οι οργανώσεις, οι λέσχες και οι άλλοι φορείς που έχουν σαν αντικείμενο τον χορό, διοργανώνουν εκδηλώσεις που απευθύνονται προς ένα ευρύτερο κοινό από ό,τι συνήθως.
Το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID είναι ο επίσημος ανώτατος οργανισμός για όλες τις μορφές χορού σε όλες τις χώρες του κόσμου.
- Ανάμεσα στα χιλιάδες μέλη του είναι οι σημαντικότερες ομοσπονδίες, οργανώσεις, σχολές, ομάδες, καθώς και άτομα σε περισσότερες από 170 χώρες.
- Είναι παγκόσμια μη-κυβερνητική που ιδρύθηκε το 1973 στη UNESCO στο Παρίσι, όπου εδρεύει.
- Η UNESCO είναι ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό.
Το επίσημο μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρας του Χορού στέλνεται σε δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες του χορού σε 200 χώρες. Μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες και διαβάζεται στις αντίστοιχες εκδηλώσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΧΟΡΟ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Απριλιος, 1982, χορευτης, Παγκοσμια Ημερα Χορου, Διεθνες Συμβουλιο Χορου, ΟΥΝΕΣΚΟ, Παρισι, χορος, υπερφυσικο, μουσικη, κινηση, σωμα, μυαλο, εκσταση, συμπαν, χορογραφος, ιερο, μυστηριακο, αγνωστο, ψυχαγωγια,τεχνη, συνειδητο, απολυτο νοημα, ορατο, Δηλιαδες, χορευτρια, νυμφη, Δηλος, Ντεβαντασι, διακονισσα, ναος, παραδοση, Μπαρατανατυαμ, Οντισι, Ινδια, Ντερβισηδες, δερβισηδες, σουφι, περσες, ποιητης, Ρουμι, στροβιλισμος, Αζτεκοι, ιερεις, τραγουδι, ποδια, Μεξικο, πνευματικοτητα, Αμερικη, θεια λειτουργια, προσευχη, εκφραση, αφοσιωση, Θεος, Ραφτης, Χοροθεατρο Δορα Στρατου

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ