Η χρήση ακεταμινοφαίνης (παρακεταμόλη) κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίζεται με εκδήλωση συμπτωμάτων νευροαναπτυξιακών διαταραχών των παιδιών


Η χρήση ακεταμινοφαίνης (παρακεταμόλη)
κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
συσχετίζεται
με εκδήλωση συμπτωμάτων
νευροαναπτυξιακών διαταραχών
των παιδιών



Διαπιστώθηκε ότι όταν λήφθηκε ακεταμινοφαίνη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αύξησε τον κίνδυνο συμπτωμάτων ελλειμματικής προσοχής και της υπερκινητικότητας (ADHD) σε παιδιά ηλικίας 7 με 11 χρονών.
Η χρήση ακεταμινοφαίνης κατά την εγκυμοσύνη οδήγησε σε αυξημένη πιθανότητα να λαμβάνουν τα παιδιά συνταγογραφούμενα φάρμακα για ADHD (π.χ. μεθυλοφαινιδάτη) και αυξημένη πιθανότητα υπερκινητικότητας (σοβαρή μορφή ADHD). Το ADHD είναι η συνηθέστερη νευροαναπτυξιακή διαταραχή, που επηρεάζει το 5-10% των παιδιών της σχολικής ηλικίας εκ των οποίων το 80% περίπου των περιπτώσεων αναφέρει ότι τα συμπτώματα επιμένουν και πέραν της εφηβείας.
Η διαπίστωση ότι ακόμη και χαμηλές δόσεις ακεταμινοφαίνης (που υποδεικνύονται από τον αριθμό των εβδομάδων έκθεσης του φαρμάκου) μπορεί να επηρεάσουν την συμπεριφορά 7 χρόνια αργότερα είναι ανησυχητική επειδή η ακεταμινοφαίνη – παρακεταμόλη είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο προγεννητικό φάρμακο. Η ουσία της παρακεταμόλης βρίσκεται σε σιρόπι για τις μικρότερες ηλικίες, ενώ για παιδιά από 12 ετών και πάνω υπάρχει σε μορφή απλού δισκίου, αναβράζοντος δισκίου και υπόθετου.
Η δράση της παρακεταμόλης είναι αναλγητική και αντιπυρετική και λίγο ή πολύ όλοι μας έχουμε καταναλώση παρακεταμόλη (Depon, Panadol, Apotel, Dolal, Algocit, κ.ά.) σαν αναλγητικό πονοκεφάλου ή για τους πόνους των αρθρώσεων, τις νευραλγίες, τον πονόδοντο και τους πόνους της περιόδου και τον πυρετό.

ΠΗΓΕΣ:
John M. D. Thompson, Karen E. Waldie, Clare R. Wall, Rinky Murphy, Edwin A. Mitchell, the ABC study group «Associations between Acetaminophen Use during Pregnancy and ADHD Symptoms Measured at Ages 7 and 11 Years», 24.9.2014.



GALINOS και ΕΔΩ.

Αναστολή της άδειας κυκλοφορίας των προϊόντων τροποποιημένης αποδέσμευσης που περιέχουν παρακεταμόλη στην αγορά της ΕΕ - Έγκριση σύστασης λόγω της δυσκολίας στην αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ακεταμινοφαινη, εγκυμοσυνη, ελλειμματικη προσοχη, υπερκινητικοτητα, παιδια, φαρμακο, μεθυλοφαινιδατη, νευροαναπτυξιακη διαταραχη, παιδι, εφηβεια, φαρμακα, παρακεταμολη, γεννα, σιροπι, δισκιο, αναβραζον, υποθετο, αναλγητικο, αντιπυρετικο, Ντεπον, Παναντολ, Αποτελ, Ντολαλ, Αλγκοσιτ, πονοκεφαλος, πονος, αρθρωση, νευραλγια, πονοδοντος, περιοδος, πυρετος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ