Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ 8 Μαΐου 1945… Ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής ζήτησε να γίνει η παράδοση στους Έλληνες, αλλά δεν το δέχτηκαν οι Άγγλοι… - Του Ι. Μ. Βολονακη


Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ
8 Μαΐου 1945…

Ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής
ζήτησε να γίνει η παράδοση στους Έλληνες,
αλλά δεν το δέχτηκαν οι Άγγλοι…

Του Ι. Μ. ΒΟΛΟΝΑΚΗ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ


    Η Σύμη, νησί της Δωδεκανήσου, το πλησιέστερο με την Ρόδο, είχε από τα πολύ αρχαία χρόνια την ίδια ιστορική μοίρα με την Ρόδο. Επιδρομείς και κατακτητές πολλοί και το 1306 οι σταυροφόροι, από το 1523 οι Τούρκοι, από τις 5 Μαΐου του 1912 οι Ιταλοί και από το 1943 οι Γερμανοί, ως την 8ης Μαΐου του 1945, ημέρα της παράδοσης της Δωδεκανήσου από τους Γερμανούς στους συμμάχους, που έγινε στην Σύμη.
    Η Σύμη, όπως και τα αδελφά νησιά, υπέφερε κατά την Ιταλική και Γερμανική κατοχή. Η αντίδραση του λαού μεγάλη με όλα τα μέσα και με κάθε τρόπο. Μεγάλες οι καταστροφές, πολλοί οι νεκροί και στους βομβαρδισμούς της Σύμης, για 18 ημέρες από τα Γερμανικά στούκας. Συμιακοί εθελοντές πολέμησαν παντού, στην Πίνδο, στο Αιγαίο, στο Ρίμινι. Η Σύμη ερήμωσε στη κυριολεξία. Οι Γερμανοί κατέλαβαν το νησί στις 2 Νοεμβρίου του 1943 και στις 25 Σεπτεμβρίου του 1944 έφυγαν για την Ρόδο, αφού ανατίναξαν την εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς του Κάστρου, όπου είχαν πολεμοφόδια. Η Σύμη ελεύθερη πλέον, όχι όμως και τα άλλα νησιά.
    Τις μέρες προ της 8ης Μαΐου του 1945 η κατάσταση στη Σύμη ήταν περίπου η εξής: Ο κόσμος όλος χαρά και ενθουσιασμό, όμως στα ερείπια και στην μεγάλη ένδεια.
    Με διοικητή τον Άγγλο ταξίαρχο Moffat υπήρχαν στρατιωτικές δυνάμεις, 15-16.000, Άγγλοι, Νεοζηλλανδοί, η 281η Ινδική δύναμη και όλος ο ένδοξος Ιερός Λόχος, αυτοί οι εύσωμοι και εύψυχοι άνδρες υπό τον συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε. Υπήρχε στόλος από δύο Ελληνικά αντιτορπιλλικά, 3 Αγγλικά, πάνω από 10 τορπιλλάκατοι, τα λεγόμενα Μ.L., 4 Γαλλικά πλοία και αρκετά αποβατικά και μεταγωγικά.
    Εν τω μεταξύ, το τέρας του Άξονος έπνεε τα λοίσθια. Την 7ης Μαΐου ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής Otto Wagener ήλθε σε διαπραγματεύσεις με τον Άγγλο στρατηγό Πάτζετ για την παράδοση των νησιών. Την επόμενη, 8 Μαΐου 1945 μια γερμανική τορπιλλάκατος χωρίς οπλισμό, έφερε τον Γερμανό στρατηγό, που ανοικτά από το μικρασιατικό ακρωτήρι Αλωπός, επιβιβάστηκε σε αγγλικό αντιτορπιλικό και συνοδεία Ελληνικού αντιτορπιλλικού έφθασε στη Σύμη και αποβιβάστηκε στη ξύλινη τότε αποβάθρα στο Ρολόι. Τον υποδέχθηκαν εκεί ο Άγγλος συνταγματάρχης Acland με τον υπασπιστή του και με τιμητικό άγημα στρατού. Πεζή έφθασαν στον δεύτερο όροφο παρακειμένου κτηρίου, που επί Ιταλικής κατοχής ήταν Ειρηνοδικείο και εκεί υπεγράφη το πρωτόκολλο παράδοσης της Δωδεκανήσου στους συμμάχους. Λέγεται, ότι ο Wagener ζήτησε να γίνει η παράδοση στους Έλληνες αλλά δεν το δέχτηκαν οι Άγγλοι...
    Παρόντες και ο Άγγλος ταξίαρχος Moffat, ο Άγγλος συνταγματάρχης Baird, ο Γάλλος πλοίαρχος Legge και ασφαλώς και ο Έλληνας διοικητής του Ιερού Λόχου συνταγματάρχης Τσιγάντες. Ο Wagener υπέγραψε την παράδοση και αμίλητος παρέδωσε το πιστόλι του στον Άγγλο ταξίαρχο Moffat, αυτός δε την ίδια στιγμή το έδωσε στον Τσιγάντε, λέγοντάς του, αυτό το τρόπαιο ανήκει σε σας και στον Ιερό Λόχο. Ο Wagener τότε, επειδή συμφωνούσε με την χειρονομία του Moffat, είπε απλά ''για'' (ναι) και πάλιν αμίλητος έφυγε για την Ρόδο.
    Οι Συμιακοί έξαλλοι από χαρά, με γαλανόλευκες, έψαλλαν τον Ύμνο της Ελευθερίας. Την επόμενη ημέρα, όλη η στρατιωτική δύναμη της Σύμης έφυγαν για την Ρόδο. Η 8η Μαΐου του 1945 είναι για το ηρωικό νησί της Σύμης για την προσφορά της στο Έθνος και τις θυσίες της, μια επιβράβευση από την ιστορία.

ΠΗΓΗ: ΣΥΜΗ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την γερμανική Κατοχή βλ. βιβλία του Γ. Λεκάκη:


 - «Ντοκουμέντα Γενοκτονίας», 2016.
 - «Οι σφαγές, οι λεηλασίες και οι ιεροσυλίες των ναζί κατά της ορθόδοξης Ελλάδας», 2016.
«Οι ελληνικές απαιτήσεις ισχύουν. Ντοκουμέντο: Η απόρρητη έκθεση του γερμανικού Κοινοβουλίου για τις οφειλές προς την Ελλάδα», εκδ. «Επίκαιρα-Α. Α. Λιβάνης», 27.3.2014.


Συμη, νησι, Δωδεκανησα, Ροδος, σταυροφοροι, Τουρκοι, Ιταλοι, Γερμανοι, κατοχη, αντισταση, καταστροφη, βομβαρδισμοι, στουκας, Συμιακοι, Πινδος, Αιγαιο, Ριμινι, Μεγαλη Παναγια του Καστρου, καστρο, πολεμοφοδια, Αγγλοι, ταξιαρχος Μοφφατ, Μοφατ, Νεοζηλανδοι, Νεα ζηλανδια, Ινδοι, Ινδια, Ιερος Λοχος, Τσιγαντες, αντιτορπιλλικο, τορπιλλακατος, ΜL, αποβατικο, μεταγωγικο, Αξονας, Βαγκενερ, Πατζετ, Αλωπος, αποβαθρα, Ρολοι, Ακλαντ, Ειρηνοδικειο, πρωτοκολλο παραδοσης, συμμαχοι, Μπερντ, Λεγγε, πιστολι, αντιτορπιλικο, τορπιλακατος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ