Την δίκη τους μάχη έδωσαν τα Ελληνόπουλα-μαθητές της Βάδης Βυρτεμβέργης, που ακολουθούν την γερμανική εκπαίδευση στα γερμανικά σχολεία

Την δίκη τους μάχη έδωσαν
τα Ελληνόπουλα-μαθητές
της Βάδης Βυρτεμβέργης,
που ακολουθούν την γερμανική εκπαίδευση
στα γερμανικά σχολεία


Έχω γράψει πολλάκις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ελληνοπούλια στο εξωτερικό…
Αλλά τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο πολλά Ελληνόπουλα ακολουθούν την γερμανική (πρωτοβάθμια-δευτεροβάθμια) εκπαίδευση.
Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι. Μίλησα με γονείς.
Στην ερώτηση γιατί επέλεξαν να προτρέψουν τα παιδιά τους να παν σε Γερμανικά Σχολεία μια από τις μητέρες (και εκπαιδευτικός) μου είπε:
«Χωρίς να ισοπεδώσουμε την μέθοδο ελληνικής διδασκαλίας και ύλης, εάν ανατρέξουμε στην δεκαετία 1980-1990 θα επισημάνουμε διαφορές του τότε με το τώρα. Το επίπεδο εκπαίδευσης και η σχολική άμιλλα ήταν πιο ανθηρά. Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, το επίπεδο είναι χαμηλό. Οι δάσκαλοι έρχονται και φεύγουν, ρίχνοντας το βάρος τους στις οικονομικές απολαβές. Τα κτήρια όπου στεγάζονται τα τμήματα, άλλα είναι ακατάλληλα και άλλα δεν λειτουργούν, ή δεν φιλοξενούν με την έναρξη της χρονιάς μαθητές, διότι εκκρεμούν αποφάσεις έγκρισης αυτών. Έτσι η φθίνουσα πορεία προβληματίζει γονείς και μαθητές. Το κακό ξεκινά από το Δημοτικό. Δεν είναι προσεγμένο. Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και το αβέβαιο μέλλον μέσα από μια σειρά δυσχερειών (ελλιπές διδακτικό προσωπικό, αναζήτηση κτηρίων, απουσία βιβλίων, κλπ.) είχε ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να κλείσουν πριν 4-5 χρόνια. Μια άλλη ουσιαστική αναφορά είναι πως μεγάλη μερίδα παιδιών που εξασφάλιζαν μια θέση στα ελληνικά Πανεπιστήμια δυσκολεύονταν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, λόγω κακής απόδοσης στα ελληνικά. Και όταν σκέφτονταν να επιστρέψουν πίσω στην Γερμανία για να σπουδάσουν αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα, αφού και η γνώση τους στα γερμανικά ήταν αδύναμη!
Για τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Γερμανία και έχουν μια άλλη εκτίμηση των πραγμάτων, βλέποντας ποιοι επαγγελματικοί ορίζοντες ανοίγονται, προτιμούν να φοιτήσουν σε γερμανικά σχολεία σε:
- Hauptschule (μέχρι την 9η τάξη) - Realschule (μέχρι την 10η τάξη) - Αλλά δεν δίνεται η δυνατότης για είσοδο στο Πανεπιστήμιο (μόνο για τεχνικές-επαγγελματικές σχολές), και
Gymnasium, το ανώτερο σε επίπεδο (μέχρι την 12η τάξη). Μετά απ’ αυτό, ο μαθητής δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια-ΤΕΙ/Fachhochschule (γερμανική λέξη schule < ελληνική λέξη σχολείο).
Τα κτήρια των γερμανικών σχολείων είναι δομημένα και επιμελημένα καταλλήλως για να παρέχουν υψηλή μάθηση, διαθέτοντας εργαστήρια και υλικό. Κάνουν εκπαιδευτικές επισκέψεις εκτός γερμανικών συνόρων και ανταλλαγές μαθητών.
Για όλα αυτά γίνεται αντιληπτό γιατί σήμερα μιλάμε για μεγάλη παρουσία Ελληνόπουλων στα γερμανικά σχολεία.
Κάθε γερμανικό κρατίδιο έχει ξεχωριστή εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος!
Η Γερμανία έχει 16 ομοσπονδιακά κρατίδια και κάθε ένα από αυτά έχει το δικό του υπ.Παιδείας που αποφασίζει για τις μεταρρυθμίσεις του εκπαιδευτική συστήματος.
Σύμφωνα τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γονέων-Κηδεμόνων Γερμανίας, κ. Αθ. Κήπα «το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης έχει θεσπίσει νόμο υποχρεωτικής γερμανόγλωσσης εκπαίδευσης σε μαθητές κάτω των 16. Όταν συμπληρώσουν το 16ο έτος τα παιδιά αποφασίζουν εάν θα παραμείνουν εκεί, η εάν θα ακολουθήσουν την ελληνόγλωσση, φοιτώντας στο ελληνικό Λύκειο. Στην Βαυαρία ισχύει άλλη εφαρμογή. Γι’ αυτό μιλάμε για μεγάλη παρουσία Ελληνόπουλων στα γερμανικά σχολεία της Β.Β.».
Οι Έλληνες μαθητές τελειώνουν Γυμνάσιο/Gymnasium, ίνα εξασφαλίσουν πόντους εισαγωγής για τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Όπως και να έχει… καλή επιτυχία στους Έλληνες μαθητές…

Υ.Γ.: Στην εξεταστική ύλη συμπεριλαμβάνεται ΚΑΙ το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών το οποίο διδάσκεται σε κάποια γυμνάσια.

(*) Ευχαριστώ το ΕΝ ΠΛΩ για την βοήθειά του, γι’ αυτό το άρθρο.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑΕλληνοπουλα, μαθητες, Βαδη Βυρτεμβεργη, γερμανικη εκπαιδευση, γερμανικο σχολειο, μαθητης, παιδεια, Κηπας, δασκαλος, Γερμανια, γυμνασιο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ