Επίσημη ένταξη της παραδοσιακής ενδυμασίας του «βρακοφόρου του Αιγαίου» στην Προεδρική Φρουρά!


Επίσημη ένταξη
της παραδοσιακής ενδυμασίας
του «βρακοφόρου του Αιγαίου»
στην Προεδρική Φρουρά!

Την Δευτέρα 20 Μαΐου 2019, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, έγινε η επίσημη ένταξη της παραδοσιακής ενδυμασίας του “Βρακοφόρου του Αιγαίου” στην Προεδρική Φρουρά.
Η ενδυμασία θα φέρεται από τους άνδρες της Προεδρικής Φρουράς σε επετειακές εκδηλώσεις και σε ημέρες μνήμης και τιμής κατά περίπτωση, μετά από ανάλογη έγκριση του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας.


Κατά την έναρξη της σεμνής τελετής, καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους προσκεκλημένους, ο διοικητής της Προεδρικής Φρουράς Συνταγματάρχης (ΠΖ) κ. Ροδόλφος Δημητρόγλου και αναφέρθηκε εν συντομία στην πορεία των διαδικασιών, από το αρχικό αίτημα-πρόταση της πολιτιστικής ομάδας «Αρχιπέλαγος» για την ένταξη του «βρακοφόρου του Αιγαίου» στην Προεδρική Φρουρά, μέχρι σήμερα που υλοποιείται! Εν συνεχεία ο διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας, αντιπτέραρχος (Ι) κ. Γρηγόρης Πρεζεράκος ανήγγειλε επισήμως την ένταξη της στολής και κάλεσε τον κ. Νικόλαο Παπαδόπουλο από την πολιτιστική ομάδα «Αρχιπέλαγος» στο βήμα.
Ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε με διαφάνειες την τεκμηρίωση και τις ιστορικές αναφορές της ενδυμασίας, για να καταλήξει στην τελική πρόταση του «πώς» είναι η στολή πλέον, που εντάσσεται στην Προεδρική Φρουρά. Καταλήγοντας προς τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που αγκάλιασε την όλη προσπάθεια είπε:
«Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,
νοιώθω ιδιαίτερα ευλογημένος που αξιώθηκα να ζήσω αυτή τη στιγμή!
Όταν πριν από δύο χρόνια μερικά μέλη από την πολιτιστική ομάδα “Αρχιπέλαγος” σας επισκεφθήκαμε στο γραφείο σας και σας καταθέσαμε την πρότασή μας για την ένταξη της στολής του “Βρακοφόρου του Αιγαίου” στην Προεδρική Φρουρά, είχαμε την ελπίδα ότι οι αγώνες των μπουρλοτιέρηδων, των ναυμάχων αγωνιστών του 1821 θα εύρισκαν την αναγνώριση που τους αρμόζει... Οι απλοί νησιώτες του Αιγαίου, που ως άξιοι ακρίτες διαφύλαξαν την Ελληνικότητα και τις παραδόσεις τους, παρά την πολύχρονη κατοχή των νησιών μας από τόσους κατακτητές, θα εύρισκαν επί τέλους την εκπροσώπησή τους στο επίλεκτο αυτό σώμα της Προεδρικής Φρουράς. Και επιβεβαιωθήκαμε!
Αγκαλιάσατε την πρότασή μας και σήμερα γράφετε/αι Ιστορία!
Εκ μέρους της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος” και ως “κατ' επιλογήν Δωδεκανήσιος”, σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για την υλοποίηση αυτού του Εθνικού Στόχου, που ολοκληρώνεται με την χορηγεία εκ μέρους μας των δύο πρώτων στολών του “Βρακοφόρου του Αιγαίου”.

Ακολούθησε με πολλή συγκίνηση η υπογραφή του σχετικού πρακτικού, εκ μέρους της πολιτιστικής ομάδας “Αρχιπέλαγος” από τον κ. Παπαδόπουλο και εκ μέρους του Στρατιωτικού Γραφείου από τον Αντιπτέραρχο (Ι) κ. Γρηγόρη Πρεζεράκο.


Στην συνέχεια ο εξοχότατος κ. Πρόεδρος πήρε τον λόγο:
«Κυρίες και Κύριοι,
Από σήμερα, οι “βρακοφόροι του Αιγαίου” αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Προεδρικής Φρουράς. Αυτή η πρωτοβουλία συνιστά εκπλήρωση οφειλόμενου χρέους. Και το χρέος αυτό το οφείλουμε στους κατοίκους αγωνιστές του Αιγαίου. Σ’ εκείνους οι οποίοι αγωνίσθηκαν για την απελευθέρωση του Αιγαίου, αγωνίσθηκαν για την ένταξη του Αιγαίου στον Εθνικό μας Κορμό και αγωνίζονται ακόμα και σήμερα για την υπεράσπιση της Πατρίδας, των Συνόρων μας, της Κυριαρχίας μας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μας.
Σήμερα εμείς έχουμε χρέος να εμπνεόμαστε από το παράδειγμά τους. Και αυτή την σημασία έχει – αφού ευχαριστήσω το “Αρχιπέλαγος” για την πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε – η ένταξη των “Βρακοφόρων” στην Προεδρική Φρουρά: Το ότι σήμερα εμπνεόμαστε από το παράδειγμα εκείνων για να διαμηνύσουμε προς κάθε κατεύθυνση τι σημαίνει για μας το Αιγαίο. Για μας, λοιπόν, τους Έλληνες το Αιγαίο είναι και πρέπει να είναι Θάλασσα Ειρήνης, Φιλίας, Συνεργασίας. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από μας. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι αυτή είναι η πρόθεσή μας».
Ακολούθησαν αναφορές στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, τα οποία οι γείτονες αμφισβητούν ή ερμηνεύουν όπως θέλουν και κατέληξε λέγοντας ότι «... Γιατί είμαστε οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε την αξία της Ειρήνης. Αλλά είμαστε και οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει η υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και η υπεράσπιση της Ελευθερίας. Αυτό μας ενέπνευσαν οι πρόγονοί μας, οι Βρακοφόροι του Αιγαίου, οι Αγωνιστές του Αιγαίου. Και αυτή την παρακαταθήκη, σας διαβεβαιώ, θα την τιμήσουμε στο ακέραιο».

Ακολούθησαν οι απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες με τον “Βρακοφόρο του Αιγαίου”.
Εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου, του διευθυντή του Στρ. Γραφείου της Προεδρίας Αντιπτεράρχου (Ι) κ. Πρεζεράκου και του διοικητού της Προεδρικής Φρουράς Συνταγματάρχη (ΠΖ) κ. Δημητρόγλου, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
            Ο γ.γ. της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρεσβυς ε.τ. κ. Γεώργιος Γεννηματάς,
            η διευθύντρια ιδιαίτερου Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ελεωνόρα Βλάϊκου,
            η διευθύντρια Διοικητικών Υποθέσεων κ. Μυρτώ Τσίγγα,
            από το Νομικό Γραφείο ο κ. Μαρκόπουλος,
            ο γ.γ. AHEPA HELLAS, κ. Παν. Ριζόπουλος,
            ο γ.γ. του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, αρχιπλοίαρχος ε.α. κ. Ι. Λιναρδάκης,
            ο απόγονος Αγωνιστή 1821 και πρόεδρος Αδελφότητος Υδραίων Αθηνών, κ. Ι. Σαχίνης
            ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς, κ. Ι. Φραγκούλης
            ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων κ. Α. Κουζούπης
            πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. αιγαιακών συλλόγων και σωματείων, καθηγητές, δημοσιογράφοι και φυσικά πολλοί φίλοι και μέλη της πολιτιστικής ομάδας «Αρχιπέλαγος».


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: βρακα, βρακοφορος, Αιγαιο, Παυλοπουλος, ενδυμασια, φορεσια, Αρχιπελαγος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ