Συλλογή έργων τέχνης της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο


 Συλλογή έργων τέχνης
της Πρεσβείας της Ελλάδος
στην Κύπρο

 Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Υπουργείο Εξωτερικών και η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο παρουσιάζουν το λεύκωμα «Συλλογή έργων τέχνης της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο» την Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 και ώρα 19:00.


 Η Συλλογή της Πρεσβείας άρχισε να δημιουργείται την δεκαετία του 1960 – ως πρώτο έργο καταγράφεται η αγορά, τον Απρίλιο 1959, από το τότε Ελληνικό Γενικό Προξενείο στην Κύπρο της τοπιογραφίας του Τηλέμαχου Κάνθου «Τα ξανθά χωράφια το θέρος» – και εμπλουτίστηκε σταδιακά με αγορές έργων. Σημειώνεται ότι, μετά το 1974, κατά τη θητεία του Πρέσβεως Μιχάλη Δούντα, αποκτήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των έργων τέχνης Κυπρίων καλλιτεχνών.

 Η έκδοση του λευκώματος εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών για την προαγωγή της πολιτιστικής πολυμορφίας, καθώς και των στενών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Το λεύκωμα επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Δρ. Ελένη Νικήτα, η οποία ανέλαβε την καταγραφή και τεκμηρίωση της συλλογής. Την έκδοση υποστήριξε η εταιρεία ΕΚΟ Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου.

 Στην εκδήλωση Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, καθώς και ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος. Θα συμμετάσχουν, επίσης, ως ομιλητές, ο Δημήτρης Σεβαστάκης, Αν. Καθηγητής στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Δημήτρης Παυλόπουλος, Αν. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και η Δρ. Ελένη Νικήτα, Ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια της εκδόσεως.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Μουσειο, Πρεσβεια, λευκωμα, Συλλογη, εργα τεχνης, Κυπρος, 1959, Προξενειο, Κανθος, ξανθα χωραφια, θερος, Δουντας, Κυπριοι, καλλιτεχνης, Νικητα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ